Püf Noktalarıyla Lazanya Nasıl Yapılır?

Lazanya; incecik hamur, kıyma, peynir ile yapılan, bir çeşit soslu makarna olarak kabul edilen, geleneksel bir İtalyan yemeğidir. İtalyanların sıkça yapıp günün farklı öğünlerinde tüketerek tadına doyamadığı lazanya; birbirinden lezzetli malzemeleri, kolay yapılışı sayesinde ülkemizde de çok sevilen lezzetler arasına girmeyi başarmıştır.

Siz de bu akşamki sofranız için nefis bir lazanya pişirerek farklı bir yemek kültürüyle kaynaşabilir, kendinize ve konuklarınıza hoş bir lezzet deneyimi yaşatabilirsiniz.

Peki; lazanya nasıl yapılır, lazanya yaparken nelere dikkat edilir, lazanya yapımının püf noktaları nelerdir? Tüm bu soruların cevaplarını ve orijinal lazanya tarifini bulabilmek için buyurun yazımızın detaylarına…

  1. Lazanya Hamuru Nasıl Yapılır?

Lazanya yapmak isteyenlerin aklına gelen ilk sorulardan biri “Lazanya hamuru nasıl yapılır?” olmaktadır. İşte, lazanyanın en önemli ve en uğraştırıcı aşaması olan lazanya hamuru yapımında dikkat etmeniz gereken bazı noktalar:

  • Malzemeleri göz kararı olarak belirlemek yerine orijinal lazanya tarifinde verilen ölçülere göre belirleyin.
  • Hamuru ılık bir odada dıştan içe doğru yoğurun, yoğurduktan sonra en az 30 dakika kadar dinlendirin.
  • Maya, kabartma tozu gibi ürünler kullanmak yerine un, yumurta gibi seçeneklerin tazesini kullanın.

Lazanya hamurunun farklı yapım şekilleri bulunsa da size önerimiz hazır alarak işinizi kolaylaştırmanız. Lazanya yapımını pratikleştirecek ve orijinal lazanya lezzetini verecek ürünlerimize hemen ulaşabilirsiniz:

  • GDO içermeyen, ipeksi bir lezzet ve pratiklik sizin için çok önemliyse durum buğdayı ve taptaze yumurtalardan üretilen bu ürünümüzü hemen satın alabilir, besleyici bir deneyim yaşayabilirsiniz:

https://www.migros.com.tr/barilla-lazanya-lasagne-sade-makarna-500-g-p-4cc1ab?_sgm_campaign=scn_5b07ac4475180000&_sgm_source=20000005030315&_sgm_action=click

  • Durum buğdayı irmiğinden üretilmiş bir lazanya hamuruyla restoranlardaki kadar güzel lazanyalar yapabilmek için bu ürünümüzü hemen satın alabilirsiniz:

https://www.migros.com.tr/veronelli-lazanya-500-g-p-4cc172

  1. Lazanya Yaprakları Nasıl Hazırlanır?

Lazanya hamurunu hazır alıyorsanız haşlama işlemine gerek duymadan direkt fırına verebilirsiniz; ancak bu şekilde pişirme süresinin uzayacağını unutmayın. Pişirme süresini kısaltmak için hazır lazanya yapraklarını, geniş bir tepside sıcak suda yumuşayana kadar bekletebilirsiniz.

Eğer ki lazanya hamurunu evde kendiniz açıyorsanız; yapraklarını haşlamadan fırına verebilirsiniz.

  1. Lazanyanın İç Malzemesi Ne Olmalıdır?

Lazanya, genellikle kıymayla yapılsa da ıspanak, patlıcan, patates gibi birçok farklı malzemeyle de yapılabilen bir yemektir. Lazanyayı neyle yapacağınıza damak zevkinize göre karar verebilirsiniz. Sadece, hamurun içine dolduracağınız malzemenin ılık olmasına özen gösterin. Aksi takdirde, malzeme aşırı sıcak olduğunda hamurun lezzetini bozabilirsiniz.

 

  1. Lazanyada Hangi Peynir Kullanılır?

Lazanyayı fırından çıkarmadan önce son dokunuşu yapacağınız peynir, kusursuz bir lezzet yakalamak için son derece önemlidir. Lazanya yapımında genel olarak rendelenmiş kaşar peyniri kullanılsa da yakın bir lezzet yakalamak için parmesan peyniri gibi farklı peynirler de kullanabilirsiniz.

  1. Lazanyada Hangi Sos Kullanılır?

Lazanyanızı beşamel ya da bolonez gibi farklı soslar ile lezzetlendirebilirsiniz; ancak dikkatli olmakta fayda vardır çünkü lazanyanın farklı soslarla daha lezzetli olacağı gibi daha kalorili olacağı da unutulmamalıdır. Sadece ana malzemeler kullanılıp soslandırılmayan lazanya ortalama olarak 200-280 kaloriyken soslarla daha fazla kaloriye sahip olabilmektedir.

Lazanya yapımında ihtiyacınız olan püf noktalarını öğrendiniz, peki lazanyanızı nasıl alırdınız? Yazımızın devamında kıymalı ve kıymasız lazanya tariflerini öğrenip hemen uygulayabilirsiniz. İşte detaylar…

Kıymasız Lazanya Tarifi:

Lazanya denince akla ilk olarak kıymalı olanı gelse de kıyma tüketmek istemeyenler için de nefis bir lazanya tüketmek mümkün! Nasıl mı? İşte kıymasız, ıspanaklı lazanya tarifi:

Malzemeler:

  • 14 adet lazanya yaprağı
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 500 gram ıspanak
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 200 gram kestane mantarı
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2,5 su bardağı süt
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber

Yapılışı:

  • Temizlediğiniz ıspanak yapraklarını ince ince doğrayın.
  • Kabuğunu soyduğunuz kuru soğanı küçük küpler halinde yemeklik doğrayın.
  • Üzerini nemli bir bezle sildiğiniz kestane mantarlarını ince ince dilimleyin.
  • Geniş bir tavada kızdırdığınız zeytinyağında kuru soğanları hafif bir renk alana kadar kavurun. Doğranmış mantar ve ıspanakları ekleyip soteleme işlemini yüksek ateşte sürdürün. Tuz ilave edip ocaktan alın.
  • Beşamel sos için; küçük bir sos tenceresine aldığınız tereyağını kısık ateşte eritin. Azar azar eklediğiniz unu hafif bir renk alana kadar kavurun.
  • Yavaş yavaş eklediğiniz soğuk süt ilavesiyle sürekli karıştırarak kısık ateşte pişirin. Tuz ve karabiber ilavesiyle tatlandırın. Pürüzsüz bir kıvam alan beşamel sosu ocaktan alın.
  • Kare bir fırın kabına az miktarda beşamel sosu yayın. İki adet kuru lazanya yaprağını ekleyip ıspanaklı-mantarlı harçtan ekleyin. Ara katlara beşamel sos ve rendelenmiş kaşar peyniri ilave edin.
  • İç harç, kuru lazanya yaprakları ve beşamel sos bitene kadar aynı işlemi kat kat uygulayın. Son olarak rendelenmiş kaşar peyniri eklediğiniz lazanyayı, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika kadar pişirin.
  • Fırından çıkardığınız lazanyayı, oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra dilimleyin.
  • Arzuya göre domates sos eşliğinde soğumadan servis edin, afiyet olsun!

 

Etli lazanya tariflerine olduğu kadar sebzeli lazanya tariflerine de çok uygun olan hazır bir lazanya hamuru arıyorsanız ıspanaklı lazanya için şekliyle büyüleyici, gurmelere layık bu ürünümüzü hemen satın alarak mükemmel sonuçlara ulaşabilirsiniz:

https://www.migros.com.tr/arbella-gurme-lazanya-500-g-p-4ce600

 

Kıymalı Lazanya Tarifi

İtalya’nın uzman şeflerinin elinde yapılmış gibi, bol kıymalı bir lazanya yemek istiyorsanız işte orijinal lazanya tarifinin detayları:

Malzemeler:

  • 1 paket lazanya
  • 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 demet kereviz sapı
  • 350 gram kıyma
  • 1 adet sarımsak
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 4 adet domates
  • 2 adet defne yaprağı
  • 1 su bardağı kadar bezelye
  • 500 gram rende kaşar peyniri
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 demet maydanoz
  • 2 yemek kaşığı un
  • 3 çekim muskat rendesi
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 4,5 bardak süt
  • Karabiber
  • Tuz

 

Yapılışı:

  • Tencereye sıvıyağı ekleyin ve kıymayı suyunu salıp çekene kadar pişirin.
  • Ardından sebzeler ve baharatları ekleyin.
  • En son bezelyeyi ekleyin ve bir iki taşım daha kaynatıp ocaktan alın.
  • Beşamel sos için bir tencereye tereyağ ve un ilave edin. Un kokusu gidene kadar kavurun ardından süt ekleyin ve hızlıca çırpın.
  • Kıvam almaya başlayınca baharatları ekleyin, 1-2 dk daha karıştırarak kaynatın ve ocaktan alın.
  • Bir fırın kabının içerisine 1 kepçe sos dökün ve üzerine lazanya yapraklarını koyup tekrar sos dökün.
  • Kıymalı harçtan ilave edin ve bir tutam kaşar peyniri serpip üzerine tekrar lazanya koyun.
  • Bu işlemi 4-5 kat olana kadar tekrar edin ve en üste sadece beşamel sos ve kaşar rendesi ilave ederek 180 derecelik fırında 35 dakika kadar üzerine kızarana kadar pişirin.
  • Sıcak olarak servis edin, afiyet olsun!