Agar Agar Tozu Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Vegan beslenme şeklinin her geçen gün yayılmasıyla birlikte mutfaklara ikame
malzemeler girmeye başladı. Agar agar tozu da onlardan biri. Birçok tarifte
kullanılan agar tozu nedir, nerelerde kullanılır gibi çeşitli sorulara yazımızın
devamında cevap bulabilir, agar agar tozunu daha yakından tanıyabilirsiniz.
İşte, agar agar tozu hakkında merak edilenler…

1. Agar Agar Tozu Nedir?

İnce tabaka toz halinde bulunan, sarı ya da beyaz renklerde, kıvam vermeye ve
kıvam arttırmaya yarayan bir maddedir. Pasifik okyanusunun derinliklerinden
çıkarılan kırmızı deniz yosunlarından elde edilen agar agar, agaroz ve
agaropektin polisakkaritlerinden oluşur.


2. Neden Vegandır?

Agar agar tozu, jelatin malzemesinin bir ikamesidir. Jelatin, kıkırdak ve
hayvanların kemiklerinden elde edilir; ancak agar agar tozu bu özü bitkisel
olarak elde etme imkânı sunar. Hayvansal bir malzeme kullanılmadan elde
edilmesi sayesinde “bitkisel jelatin” tanımını hak ederek veganların kullanımına
uygun seçenekler arasına girer.


3. Agar Agar Tozunun Kullanım Alanları Nelerdir?

Aggar agar tozu; gıda, ilaç ve kozmetik sektörlerinde sıklıkla kullanılan
malzemelerden biridir. Isıya dayanıklı jel oluşturması gibi yönlerinden
yararlanmak için kurabiye, puding, jöle yapımı, pasta dolguları gibi birçok
gıdada stabilizatör olarak kullanılır.


4. Agar Agar Tozu Ne Kadar Tüketilmelidir?

Agar agar tozunun etkileri, diğer tüm yiyecek maddelerinde olduğu gibi
kullanım miktarına göre değişebilmektedir, bu nedenle dikkatli tüketilmesi
önerilir.
Günlük 4 gram kadarı ideal olup sindirim sisteminin iyi çalışmasına yardımcı
olurken bu miktar aşıldığında bağırsakların çalışma sistemini bozarak ishal gibi
çeşitli sindirim rahatsızlıklarına neden olabileceği unutulmamalıdır.


5. Agar Agar Tozu Ne İşe Yarar?

Agar agar tozunun kullanım alanı oldukça geniştir. Belirli bir tadı olmadığından
hem tuzlu hem de tatlı yemeklerin yapımında kullanılmaya uygundur. Bazı
kullanım şekilleri aşağıdaki gibidir:
– Krem peynir, dondurma, süt ve yoğurt, şekerlemeler, jel ve karamel gibi
çeşitli soslar, kurabiye, hazır çorba, konserve et gibi birçok ürünün
dayanıklılık süresini uzatmak, yoğunluğunu arttırmak için kullanılır.
– Reçel, bal gibi tatlı ürünlerin şeker oranını azaltmak için kullanılır.
– Şerbetli tatlıların daha parlak görünmelerini sağlamak için kullanılır.

6. Agar Agar Tozunun Faydaları Nelerdir?

Agar agar tozunun birçok faydası mevcuttur. Agar agar tozunun bazı faydaları
şu şekildedir:
– Agar agar tozunun kalorisi düşüktür. Bu yönüyle diyet listelerinde yer
alabilen bir seçenektir.
– Probiyotik görevindedir. Bu yönüyle bağırsak hareketliliğini sağlayarak
sindirimi kolaylaştırır.
– Kesin bir araştırmanın olmamasıyla birlikte kandaki glikoz seviyesini,
kolesterol miktarını düşürdüğüne ve organları toksinlerden arındırdığına
inanılır.
– Jelatinden daha güçlü olmasıyla daha avantajlı sayılır.