Bu aralar kendinizi sık sık uyuşuk mu hissediyorsunuz? Gününüz enerjiden yoksun mu geçiyor? Sebebi, vücudunuzun ihtiyacı olan antioksidanların eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. Endişelenmeye gerek yok! Antioksidan kaynağı gıdaları, yeme rutininize dahil ederek bu tatsız hali giderebilirsiniz. Tek yapmanız gereken yazımızın devamını okumak ve bilgi edinmek, öyleyse buyurun.
Antioksidan Nedir?
Antioksidan molekülleri, vücudun en küçük yapı taşı olan hücrenin hasar görmesini engeller. Bu moleküller yönünden zengin gıdaları tüketmek, hücrenin sağlıklı kalmasını sağlar. Sonuç olarak vücudu oluşturan hücrelerin zarara uğraması, genel sağlığınıza da etki eder. İşte antioksidan kuvveti içeren gıdalar:
1. Limon
Turunçgiller ailesinden limon, güçlü bir antioksidan kaynağıdır.
2. Çilek
Kırmızının en parlak hali çilek, mükemel bir C vitamini kaynağıdır. Vücudunuz, C vitamini depolayamadığından her gün düzenli olarak C vitamini temelli gıdalardan tüketmeniz gerekmektedir.
3. Fındık
E vitamini yönünden zengin fındık, vücudunuzun antioksidan eksikliğini gidermek için çok iyi bir kaynaktır. C vitamininin aksine, E vitamini vücudunuzda karaciğerde yağ ile birlikte depolanabilir. Fındık ile birlikte badem, ceviz, antep fıstığı, meyve vb. Yemişler tüketebilirsiniz. Yapılan bir araştırma, fındık yiyen insanların, yemeyenlere kıyasla iki yıl daha fazla yaşadığını söylüyor.
4. Brokoli
Yeşil bitkilerden brokoli, yüksek miktarda C vitamini içerir; bu özelliği de onu antioksidan bakımından zengin bir başka besin kaynağı haline getirir. Hücrelerin zarar görmemesi için savaş veren selenyum da içeriğinde bulunur. Lahana ailesinden gelen bu sebzeyi, haşlayarak veya soteleyerek tüketebilirsiniz.
5. Yumurta
Dünya üzerinden en çok tüketilen besin olan yumurta, E vitamini bakımdan çok zengin bir gıdadır.
6. Balık
Selenyum bakımdan zengin bir besin olan balık, hücre parçalanmasını engellemek için bolca tüketilmelidir.
7. Kahverengi Pirinç
Damak zevkimizin, kahverengi pirince pek de alışık olmadığı gerçek. Ama besleyici gücünü tekrar göz önüne alarak yeme rutinimize dahil etmeyi düşünmeliyiz. Düşük kalori değerleri ve glutensiz olmasıyla perhiz yapanların mutlak besini olmaya aday.
8. Kızılcık
Kızılcık, çalı türü bitkisinin yapraklarını dökmesinden sonra meyve vermesiyle oluşur ve çok güçlü antioksidan kaynağıdır.
9. Karpuz
Yaz mevsiminin gözde meyvesi karpuz, hücreleri toksinlerden koruyan çok önemli bir antioksidan kaynağıdır.
10. Kahve
Organik kahve çekirdeklerinden yapılmış bir fincan kahve, çok güçlü bir antioksidan kaynağıdır.
11. Yulaf
Yulafın, sağlık için faydaları saymakla bitmez. Kolestrolü düşürücü etkiye sahip olmasının yanı sıra, güçlü bir antioksidan kaynağıdır da aynı zamanda.
12. Siyah Çay
Sağlığa faydasıyla ilişkilendirilen genelde yeşil çaydır. Ancak siyah çayda antioksidan özelliğe sahiptir. Kahvaltılarda tükettilen siyah çay ne de faydalıymış meğer!