Atıştırmalık Sağlıklı Lezzet Topları

Gün içerisinde keyifli anlarınızı leziz atıştırmalıklarla taçlandırmak istiyorsanız yazımızın içeriğinde harika önerilerle tanışabilirsiniz. Cips ve bisküvi gibi seçeneklerden uzak dururken sizi hem lezzetli hem de besleyici halleriyle çok mutlu edecek lezzet topları için işte detaylar…

1. Yulaflı Enerji Topları

Yulaf, sağlıklı yaşam için daha çok çabaladığımız şu son yıllarda sıkça tercih ettiğimiz bir besin haline geldi. İyi bir protein kaynağı olması, insülin direncini dengelemesi gibi birçok faydalı özelliği bulunan yulaf; tatlıdan tuzluya birçok tarifte kendine kolayca yer buluyor. Yulaflı enerji topları da o güzel tariflerden biri. Sporcuların enerji toplayabileceği, diyet yapanların iyi bir ara öğün yapabileceği yulaflı enerji topları nasıl yapılır, işte detaylar:

● Derin bir kap içerisinde 2 adet muzu çatal yardımıyla ezerek püre haline getirin.
● 2 yemek kaşığı bal, 1 su bardağı yulaf, 1 tatlı kaşığı tarçın ve 3 yemek kaşığı damla çikolata ekleyip güzelce karıştırın.
● Dondurma kaşığı yardımıyla hazırladığınız harçtan parçalar alıp top şekli verin ve tepsiye dizin.
● Hazırladığınız topları dondurucuda 30 dakika kadar bekletin.
● Sertleşen yulaflı topların üzerine çikolata sosu ya da bal gezdirerek afiyetle tüketin.

2. Ispanak Topları

Ispanak yemeğini, ıspanak böreğini, kısacası ıspanağın farklı farklı hallerini çok seviyor olabilirsiniz. Belki de ıspanak görünce bile yüzünüzü buruşturanlardansınız? Bu tarifimiz ıspanak sevenlerinin sevgisini artıracak, ıspanak sevmeyenlerinin de ilgisini çekmeye yetecek! İşte sunumu hoş, içeriği besleyici ıspanak topları tarifinin detayları:

● 1 adet soğan ve 2 diş sarımsağı ince ince kıyın.
● Bir tavaya 1 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin ve sarımsakla soğanı soteleyin. Daha sonra temizlediğiniz yarım kilo ıspanağı tavaya ekleyin. 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı tuzu karıştırıp 3-4 dakika pişirin. Ispanakların çok pişmemesine dikkat edin, aksi takdirde harç fazla sulu olacaktır.
● Piştikten sonra soğuması için bekletin. Soğuyan ıspanaklı harcı geniş bir borcama boşaltın. Üzerine 150 gram beyaz peyniri, 3 yemek kaşığı galeta ununu ve 2 adet yumurtayı ekleyip güzelce yoğurun.
● Hazırladığınız karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp tok şeklini verin.
● Yağlı kâğıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin ve tepsiyi önceden 180 dereceye ayarladığınız fırına verin.
● 20-25 dakika pişirdikten sonra sarımsaklı yoğurt eşliğinde afiyetle tüketin.

3. Peynir Dolgulu Patates Topları

Sırada patates sevenlerini çok sevindirecek bir tarifimiz var! Kahvaltılara ve diğer öğünlere çok yakışacak nefis patates toplarının içerisinde üstelik bolca peynir gizli! Bol lezzetli, sunumu çok farklı bu nefis tarifi hemen uygulamanız için işte detaylar:

● 1 kilo haşlamalık patatesi kabuklu olarak haşlayın. Daha sonra soğumalarını beklemeden kabuklarını soyun.
● 2 yemek kaşığı toz parmesan peyniri, 1/4 çay kaşığı tuz ve 1/2 çay kaşığı taze karabiberi ekleyip patatesleri ezerek püre haline getirin.
● Hazırladığınız püreden ceviz büyüklüğünde parçalar alıp üzerlerine birer dilim çemensiz pastırma dilimi ve mozzarella peyniri ekleyin.
● Peynir ve pastırma dilimleri içeride kalacak şekilde top şeklini verin.
● Daha sonra sırasıyla yarım su bardağı un, 3 adet çırpılmış yumurta ve 1 su bardağı Panko’ya (Japon ekmek kırıntısı) bulayın.
● Derin bir tava içerisindeki kızgın yağa atarak altın sarısı rengi alana kadar kızartın.
● Soğutmadan yanında sevdiğiniz soslar eşliğinde afiyetle tüketin.

4. Kayısılı Enerji Topları

Kayısı lezzetini daima sevenlerdenseniz, enerji ve vitamin verecek bu nefis toplara bayılacaksınız demektir! Onları ister yanınızda taşıyıp ara öğün yapın isterseniz de televizyon karşısında güzel bir atıştırmalık olarak tüketin. İşte kayısılı enerji toplarının yapılış detayları:

● 10 adet taze kayısıyı güzelce yıkayın. Ortadan ikiye kesip çekirdeklerini çıkarın.
● Ufak bir tencere içerisine az miktarda ılık su ilave edip kayısıları da içine bırakın.
● Kısık ateş üzerinde kayısıları yumuşayana kadar pişirin.
● Pişen kayısıları ocaktan alıp dinlendirdikten sonra bir blender yardımıyla püre haline getirin.
● Diğer yandan 5 su bardağı soğuk süt, 2 yemek kaşığı buğday nişastası, 3 tepeleme yemek kaşığı un ve 2 yemek kaşığı toz şekeri derin bir tencerede tahta kaşık yardımıyla karıştırarak pişirin.
● Kıvam aldıktan sonra 1 paket toz krem şanti katıp kısa bir süre daha pişirmeye devam edin.
● Pişen karışımı ocaktan alıp cam bir kaba boşaltıp soğutun ve hazırladığınız kayısı püresiyle birlikte ince çektiğiniz 3/4 su bardağı ceviz içini güzelce karıştırın.
● Koyu bir kıvam alan karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak hafif nemli elinizde top şekli verin.
● Rendelenmiş Hindistan cevizine ya toz fındık, toz Antep fıstığı gibi seçeneklere bulayıp buzdolabında 1-2 saat bekletin.
● Çay eşliğinde afiyetle tüketin.

Kuru Kayısılı Enerji Topları Tarifi

5. Elmalı Bayat Ekmek Topları

Bayatlamış ekmekleri değerlendirme konusu herkes için biraz zorlayıcıdır. Ne yapsak da bayat ekmeklerin atılmasını önlesek, onları lezzetli bir seçeneğe nasıl dönüştürsek; diyorsanız elmalı bayat ekmek toplarını bir deneyin deriz! İşte mis gibi elma kokusuyla farklı mı farklı bir lezzet olan elmalı bayat ekmek topları tarifi:

● Bayat ekmeklerin iç kısmını rondodan geçirerek 2 su bardağını dolduracak kadar un oluşturun.
● 2 adet orta boy elmayı dört eşit parçaya böldükten sonra çekirdeklerini çıkartın, soyun ve rendenin kalın tarafında rendeleyin.
● Elmaların kararmasını önlemek için 1 tatlı kaşığı taze sıkılmış limon suyu ekleyip iyice karıştırın.
● Rendelediğiniz elmaları tencereye ekleyin. 3/4 su bardağı toz şeker ve 1 çay kaşığı tarçın ekleyip elmalar suyunu çekip iyice yumuşayana kadar pişirin.
● Pişen elmaları soğutun, hazırladığınız bayat ekmek ununu ekleyip karıştırın.
● Hazırladığınız karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elinizde top şekli verin.
● Son olarak yarım su bardağı fındık, yarım su bardağı kakao ve yarım su bardağı Hindistan cevizine hazırladığınız her bir topu bulayarak dilediğiniz öğünde keyifle tüketin.

6. Antep Fıstıklı Peynir Topları

Peynirsiz olmaz diyor, Antep fıstığının her tarifi güzelleştirdiğine inanıyorsanız sizin için bu iki malzemeyi bir araya getirmenin tam zamanı olabilir! İşte, ister kahvaltıda isterseniz de çay davetlerinde güzel bir seçenek olarak yer verebileceğiniz Antep fıstıklı peynir toplarının tarifi:

● 2 diş sarımsağı rendeleyin.
● Ayıkladığınız 1 dal biberiyeyi ince ince kıyın.
● Derin bir kâse içerisinde 200 gram lor peyniri, 200 gram tulum peyniri, rendelediğiniz sarımsak, kıydığınız biberiye, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı tuz ve yarım çay kaşığı taze karabiberi iyice karıştırın.
● Hazırladığınız karışımdan küçük parçalar alarak top şeklini verin.

Antep Fıstıklı Peynir Topları Tarifi