Balık Sezonunu Açıyoruz: Çipuralı 6 Nefis Tarif

Nisan ayıyla başlayan denizlerdeki av yasağının eylül ayıyla bitmesiyle balıkların sofralarda
daha fazla yer alması beklenir. Dengeli bir beslenme planı yaratmak ve hafızanın
güçlenmesi, kolesterolün dengelenmesi, kalp hastalıklarından korunma gibi birçok
faydadan yararlanmak için haftada en az iki kez balık tüketilmesi tavsiye edilir. Yeşillikler,
soğan çeşitleri, marul, atom salatası, deniz börülcesi gibi seçeneklerle donattığınız balık
sofraları; sizin için de vazgeçilmezse yazımızın devamında birbirinden nefis tariflere
ulaşabilirsiniz. İşte, çipura balığı ile yapabileceğiniz birbirinden özel 6 tarif…

1. Biberiyeli Çipura

Et, tavuk ve patates yemeklerinde sıkça kullanılan baharatlardan biri olan biberiye bu kez
balıkla buluşuyor. Sindirim sistemini rahatlatması, kanser hücrelerine karşı koruma
sağlaması, bağışıklık sistemini güçlendirmesi gibi birçok faydasıyla şifa veren biberiyeyi
çipuraya lezzet katması için kullanmaya hazırsanız tarifimizin detaylarına geçelim. İşte,
parmaklarınızı yedirecek biberiyeli çipura tarifi:
● Mevsimin en taze 4 çipurasını alın.
● Temizleyip bol suyla yıkadıktan sonra fırın kabına dizin.
● Üzerine tuz serpiştirip yarım çay bardağı zeytinyağını gezdirin.
● Yarım kilo kadar arpacık soğanların kabuklarını soyup bir miktar zeytinyağlı tavada
5 dakika soteleyin.
● 3 dal taze biberiye yaprağını ilave edin.
● 3 yemek kaşığı balzamik sirke ekleyip 2 dakika daha soteleyin ve fırın kabındaki
balıkların etrafına yerleştirin.
● Kalan biberiye yapraklarını balıkların üzerine serpiştirin.
● Üzerini yağlı kağıt ile kapatıp 190 dereceye ayarlanmış fırında 30 dakika pişirin.
● 30 dakika sonra üzerindeki kağıdı alıp kızarıncaya kadar pişirmeye devam edin.
● Yeşillikler eşliğinde soğumadan servis edin.

2. Zeytinyağlı Soslu Fırın Çipura

Fırın lezzetlerini çok sevenler ama fırına sossuz yemek teslim etmeyenler; size nefis bir
tarifimiz var! Mevsimin en taze balıklarının lezzetini nefis bir sosla katlayabilir ister ev halkı
ister misafirleriniz için mükemmel bir yemeğe dönüştürebilirsiniz. Nefis çipuraları bir de
böyle denemek için işte tarifimizin detayları:
● Dikkatli bir şekilde temizleyip bol suda yıkadığınız 2 adet çipurayı kağıt havlu
yardımıyla kurulayın.
● Keskin bir bıçak yardımıyla 2 diş sarımsağı ince ince doğrayın.
● 1 dal taze biberiyeyi ince ince kıyın.
● 1 adet portakal ve 1 adet limonun kabuklarını rendenin ince kısmıyla rendeleyin ve
sularını sıkın.
● Taze sıkılmış suları; 6 yemek kaşığı zeytinyağı, kıyılmış sarımsak ve biberiye, taze
çekilmiş 1 çay kaşığı karabiber ve iri çekilmiş 1 çay kaşığı tuz ilavesiyle karıştırın.
● Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizdiğiniz çipuraların üzerine hazırladığınız zeytinyağlı
sosu bir fırça yardımıyla iyice yedirin.
● Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üzeri kızarıp hafif bir renk alana kadar pişirin.
Ilık ya da sıcak olarak servis edin.

Fırın Çipura Tarifi

3. Izgara Çipura

Pişirme yöntemleri arasında ızgaranın yeri apayrıdır. Hem sağlıklıdır hem de leziz. Durum
böyle olunca formuna dikkat eden gurmelerin favorileri arasında yer alır. Gelin, bu akşam
yemeğinde ızgarada en şahane olabilecek bir seçeneğe yer verelim; karşınızda hafif mi
hafif, bol omega-3’lü, bol lezzetli bir çipura tarifi! Yanında sotelenmiş renkli sebzeleriyle
ızgara çipura nasıl yapılır, işte detaylar:
● 3 adet çipurayı güzelce temizleyip yıkayın.
● Kuruladıktan sonra arkalı önlü ızgara yaparak iyice pişirin.
● 2 adet kabak, 1’er adet kırmızı ve sarı biber, 2 adet havucu temizleyip yıkayın ve
jülyen doğrayın.
● Doğradığınız sebzeleri 2 çorba kaşığı sıvıyağda soteleyin.
● Diğer yandan 2 adet patatesi haşlayın. Haşlanmış patatesleri halka şeklinde
doğrayın.
● Servis tabağına pişirdiğiniz balığı ve sotelenmiş sebzeleri, dilim patatesleri
yerleştirin.
● 3 çorba kaşığı sıvıyağda 1 çorba kaşığı unu hafif pembeleşinceye kadar kavurun.
● 3 çorba kaşığı krema ve 8-10 adet ortadan ikiye kesilmiş mantarları ilave edip kısık
ateşte 1-2 dakika pişirin.
● Hazırladığınız mantarlı sosu patates ve balığın üzerine gezdirip servis yapın.

4. Ispanak Yapraklı Rulo Çipura

Demir kaynağı ıspanak, omega-3 kaynağı çipurayla sarıp sarmalandı, ortaya bolca sağlık
içeren bir sonuç çıkardı. Siz de sebze ve balıktan vazgeçemeyenlerdenseniz bu tarifimizi
hemen deneyebilirsiniz. Üstelik bu tarif, sebze ve balık sevmeyenlerin de yeni bir şans
verebileceği cinsten, bizden söylemesi! Ispanak yapraklı rulo çipura nasıl yapılır, işte
tarifimizin detayları:
● 2 adet çipuranın kılçığını çıkarıp kuyruğuna kadar ortadan ikiye kesin.
● Birinci kısmın içine dilimlenmiş somon füme koyup rulo şeklinde sarın.
● Diğer yanda 100 gram kadar ince kıyılmış ıspanak yaprağını alıp rendelenmiş 1 diş
sarımsakla birlikte 2 çorba kaşığı sıvı yağda kavurun.
● Balığın ikinci kısmına da kavurduğunuz ıspanaktan koyup rulo yapın.
● Diğer balığa da aynı işlemi uygulayın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika
pişirin.
● Kendi suyuyla birlikte sıcak olarak servis edin.

5. Fırında Mantar Soslu Çipura

Mantarın lezzetine doyamayanlar, onu her haliyle severim diyenler; çipura aşkıyla yanıp
tutuşanlar fırında buluşsun! Bu tarifimizde sebze ve beyaz etin uyumunu bir kez daha
kanıtlamaya, farklı damak zevklerine aynı anda hitap edebilmeye geliyoruz. Siz de bu
akşam sofranızda farklı bir seçeneğe yer vermek isterseniz işte, nefis mi nefis mantar soslu
çipura tarifi:
● 4 adet çipurayı temizleyip yıkayın.
● Daha sonra tuzlayıp sosu hazırlayana kadar bir kapta bekletin.
● Sos için tencerede yarım çay bardağı zeytinyağını kızdırın.
● Daha sonra doğradığınız 1-2 adet soğanı pembeleşinceye kadar kavurun.
● Daha sonra üzerine halka halka doğradığınız 2 adet sivri biberi de ekleyip biraz daha
kavurun.
● En son olarak blenderden geçirdiğiniz 4 adet domatesi, küp küp doğradığınız 500
gram mantarı, bir tutam tuz, bir tutam karabiber, bir tutam kuru nane, bir tutam
kuru fesleğen, baharatları ekleyip 10-15 dk kaynatın.
● Balıkları fırın tepsisine almadan önce zeytinyağı ile iyice yağlayıp her bir balığın
içerisine ince bir dilim limon yerleştirin.
● Daha önceden hazırladığınız sosu balıkların içerisine ve üzerine gezdirin.
● Önceden 220 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 40-45 dk pişirin ve servis edin.

6. Çipuralı Balık Çorbası

Nefis çorbalar; kış aylarının vazgeçilmezi, sofraların en güzel başlangıç lezzetidir.
Ezogelinden mercimeğe, brokoliden tarhanaya her kaşıklarında vücudumuzu şifayla
doldururlar. Siz de çorbasız yapamayanlardansanız bu kez çipura ile çorba pişirmeye hayır
diyemeyeceksiniz. İşte hastayı ayağa kaldıracak, bağışıklık sisteminin gücüne güç katacak
çipuralı balık çorbası tarifi:
● 5 bardak suda 400 gram kadar çipura balığını 20 dk haşlayın.
● 2 adet patatesi, 1 adet kerevizi, 1 adet havucu, 1 adet soğanı küp küp doğrayın.
● Başka bir tencerede doğradığınız sebzeleri 2 yemek kaşığı tereyağında 10 dakika
kavurun.
● Kavrulan karışıma haşlanan balıkları, suyu ile birlikte ekleyin.
● Blenderdan geçirin.
● Birer tutam tuz ve karabiber ekleyerek 10 dakika daha pişirin ve servis edin.