Bilinenin Çok Dışında Kırmızı Muzla Tanışmaya Ne Dersiniz?

Muz; potasyum, magnezyum, B vitamini zenginlikleri ve tatlı lezzetiyle en
sevilen meyvelerden biridir. Kimi zaman tek başına kimi zamansa bir tarifin
içerisinde damakları şenlendirir. Tabii, bunlar bildiğimiz sarı muza ait özellikler,
bir de işin kırmızı tarafı var. “Red Dacca” olarak da bilinen, ana vatanı Orta
Amerika sayılan, ülkemizde de Alanya’da yavaştan yetiştirilmeye başlanan
kırmızı muzu yazımızın devamında yakından tanıyacağız.
İşte, kırmızı muz hakkında 5 bilgi…

1. Kırmızı Muzun Sarı Muzdan Farkı Nedir?

Kırmızı muz hakkında en çok merak edilen konu, sarı muzdan renk dışında
başka hangi farklara sahip olduğudur. Kırmızı muzun sarı muza göre en
belirgin farkı, sahip olduğu şeker miktarıdır. Sarı muz, çok daha tatlıyken
kırmızı muz pek tatlı değildir. Sarı muza göre daha yumuşak, kremsi bir
kıvamdadır ve C vitamini zenginidir. Diğer yandan boyut olarak da farklılık
göstermektedir. Kırmızı muz, normal muza göre daha küçük bir yapıdadır.

2. Kırmızı Muz Rengini Nereden Alır?

Kırmızı muz, rengini “beta keroten” isimli bir maddeden alır. Her ne kadar
kırmızı olarak anılsa da olgunlaşmaya başladıkça mora çalan bir renginin
olduğu unutulmamalıdır.

3. Kırmızı Muzun Lezzeti Nasıldır?

Hiç tatmayanlar için kırmızı muzun lezzetini betimlemek kolaydır çünkü kırmızı
muz, sarı muzla benzer bir lezzete sahiptir. Diğer yandan ahududu, çilek ve
mango aromaları hissetmek mümkündür.

4. Kırmızı Muz Nerelerde Kullanılır?

Kırmızı muzun kullanım alanı oldukça geniştir. Çikolata, bisküvi, cips, puding,
marmelat gibi yiyeceklerin üretiminde kullanılır. Diğer yandan una
dönüştürülerek pasta yapımı gibi birçok alanda da kullanılabilir.

5. Kırmızı Muzun Faydaları Nelerdir?

Tükettiğimiz her gıdanın sağlığımıza getireceği faydaları merak ederiz. Kırmızı
muzun faydaları da elbette merak konusudur. İşte, kırmızı muzun faydalarından
bazıları:

  •  Metabolizmayı Hızlandırır: Sağlıklı bir kiloda kalabilmek için hızlı bir
    metabolizmaya sahip olmak önemlidir. Kırmızı muz, bunun için iyi bir
    yardımcı sayılır. Özellikle sabah kahvaltılarında olmak üzere düzenli
    tüketildiğinde metabolizmanın hızlanmasına katkıda bulunur.
  •  Stresi Azaltır: Yoğun stresli yaşamlara karşı kırmızı muz tüketimi etkili bir
    ilaç görevi görür. İçerdiği besin maddeleri sayesinde “mutluluk
    hormonu” yani serotonin hormonunun harekete geçmesini sağlar.
    Böylelikle stres seviyesini azaltır ve kişinin daha pozitif olmasına katkıda
    bulunur.
  •  Diyabet Seçeneğidir: Halk arasında “şeker hastalığı” olarak bilinen
    diyabet tüm yaşam tarzını ve besin seçimlerini doğrudan etkileyen bir
    rahatsızlıktır. Tüketilen her besinin özenle seçilmesi ve neredeyse şeker
    içermeyen besinler olması önemlidir. Kırmızı muz, düşük şeker içeriğiyle
    diyabet hastalarının tercih edebileceği bir seçenektir.
  •  Kabızlığı Engeller: Olgunlaşmamış sarı muzların sindirim sistemini
    olumsuz etkilediği ve kabızlığa neden olduğu bilinmektedir. Kırmızı muz
    ise yüksek lif içeriği sayesinde böyle bir duruma neden olmaz. Aynı
    zamanda uzun süren tokluk hissi sağlayarak kilo verme sürecini
    kolaylaştırır.
  •  Kas ve Kemik Sağlığını İyileştirir: Kırmızı muz da tıpkı sarı muz gibi
    potasyum bakımından zengin bir meyvedir. Bu yönüyle kas ve kemik
    yapısının güçlenmesine katkıda bulunur. Kas ağrılarını dindirir, kemik
    sağlığını korur.
  •  Bağışıklığı Güçlendirir: Kırmızı muz, yüksek C vitamini içeriğiyle günlü C
    vitamini ihtiyacının yaklaşık %15’lik kısmını karşılar. Bu sayede vücudun
    hastalıklara karşı korunmasında güç sağlar.

 

Mevsimin en taze meyve ve sebzelerini sipariş etmek için hemen tıklayın!