Dereotu Kullanarak Yapabileceğiniz 5 Tarif

Dereotu; ülkemizin her yerinde yetişebilen, insan sağlığına olan birçok faydasıyla bilinen
güzel bir bitkidir. İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde doğal bir ilaç takviyesi gibidir.
Limon sıkılıp salata olarak tüketildiği gibi hamur işi gibi birçok tarifin içerisinde de yer
alarak yemeğe hoş bir koku ve aromatik bir lezzet kazandırır.
Siz de dereotunun faydalarından ve etkileyici lezzetinden yararlanmak istiyorsanız
sıraladığımız tarifleri hemen deneyebilirsiniz. İşte, dereotu kullanarak yapabileceğiniz,
birbirinden nefis 5 tarif…

1. Fırında Mücver

Nefis bir mücvere kim hayır diyebilir? Üstelik bu mücver bol dereotuyla yapılmış, fırında
pişirilerek kalorisi azaltılmışsa! Yaz aylarıyla çıkmaya başlayan kabakları ve mis gibi kokan
dereotlarını en güzel şekilde değerlendirebileceğiniz tariflerden biri olan mücver, dereotu
olmadan düşünülemez. İşte; sofranızın en lezizi olacak, yoğurda pek yakışacak fırında
mücver tarifi:
● Mücver karışımını hazırlamak için; 2 adet orta boy kabağı rendenin kalın tarafıyla
rendeleyin. Ayıklayıp bol suda duruladığınız yarım demet taze soğan ve ¼ demet
dereotunu incecik kıyın.
● 2 adet yumurta, yarım su bardağı zeytinyağı ve 3 yemek kaşığı yoğurdu derin bir
kapta karıştırın. Rendeledikten sonra suyunu sıktığınız kabak ve doğranmış
yeşillikleri ekleyip karıştırma işlemini sürdürün.

● 1,5 su bardağı elenmiş un, 1 paket kabartma tozu ve 1 çay kaşığı tuz katıp bir
spatula yardımıyla karıştırdıktan sonra kıvam alan mücver karışımını yağlanmış fırın
kabına aktarın.
● Önceden ısıtılmış 170 derece fırında, 40-45 dakika kadar pişirdikten sonra sıcak ya
da soğuk olarak servis edin.

2. Kremalı Dereotlu Hindi Izgara

Beyaz et çeşitleri arasında en güzel lezzete, en düşük kaloriye sahip olan hindi eti; bu
tarifimizle güzelliğini katlıyor. Yumuşacık krema, bol vitaminli dereotuyla
hazırlayabileceğiniz hindi ızgara; damaklarınızın ezberini unutturacak. İşte; kremalı
dereotlu hindi ızgara tarifi:
● 8 adet fileto hindiyi çukur bir kabın içerisine alıp yarım kahve fincanı zeytinyağı, 1
kahve fincanı süt, 1 kahve fincanı krema, 1 tatlı kaşığı ince kıyılmış dereotu, 1 adet
soğan suyu, dövülmüş 4 diş sarımsak, yarım tatlı kaşığı kekik, 1 çay kaşığı karabiber,
bütün baharatlar ile güzelce karıştırın.
● Marine ettiğiniz hindi dilimli filetoları buzdolabında en az 20 dakika dinlendirin ve
ızgarada veya tavada pişirip sıcak olarak servis edin.

3. Tavuklu, Dereotlu ve Limonlu Milföy Böreği

Milföy çıtırtısının davetkârlığına dereotu da dayanamadı; tavuk, limonun da katkılarıyla
ortaya nefis bir sonuç çıktı. Eğer siz de dereotu kokusunu çok seviyor, çıtır çıtır milföyü her
haliyle yerim diyorsanız bu sıra dışı tarifimize bir şans verebilirsiniz. İşte; tavuklu, dereotlu
ve limonlu milföy böreği tarifi:
● 2 adet tavuk göğsünü küp küp kesin. 2 diş sarımsağı soyun ve ezerek püre haline
getirin.
● 1 adet soğanı küçük küpler halinde kesin.
● Dereotlarını bir avuç dolası olacak kadar ince ince kıyın.
● Yarım limon kabuğunu rendeleyip suyunu sıkın.
● Geniş bir tavaya 4 yemek kaşığı zeytinyağını ekleyip yüksek ateşte tavuklar renk
alana kadar pişirin ve bir kaba alın.
● Aynı tavaya biraz daha zeytinyağı ekleyip soğanları orta ateşte soğanlar biraz
yumuşayana kadar pişirin.
● Sarımsak püresini ekleyip 1-2 dakika daha pişirin ve 200 gram bezelye, tavuk, 1
tutam tuz ve 1 tutam karabiberi ekleyip iyice karıştırın.
● Ateşten alın. Kıyılmış dereotu, yarım limon suyu ve kabuğunu da ekleyin.
● 1 paket milföy hamurunu eritin.
● Eriyen milföy hamurlarının içine hazırladığınız harçtan doldurun ve hamuru kapatın.

● Üstüne biraz su karıştırılmış, 1 adet çırpılmış yumurta sürerek 180 derece fırında
ortalama yarım saat pişirdikten sonra soğumadan servis edin.

4. Dereotlu Fava

Dereotu olur da fava olmaz mı hiç? Bolca dereotuyla anlam bulan favayı siz de kusursuz bir
şekilde hazırlayabilir, sofranızı tamamlayabilirsiniz. Vitamin ve lezzet deposu olan dereotlu
fava nasıl yapılır, işte tarifi:
● Yarım kilo kuru baklayı 1 gece önceden ıslatın ve favayı hazırlamak için süzdürün.
● 1 orta boy soğanı orta boy küpler halinde kesin, 1 orta boy patatesi ince bir şekilde
dilimleyin, yarım demet dereotunu kıyın.
● Geniş bir tencerede soğanı yarım su bardağının yarısı kadar zeytinyağında
yumuşayana kadar orta ateşte pişirin.
● Aynı tencereye 1 tutam tuz, 1 çorba kaşığı şeker, ince dilimlediğiniz patates, 3
bardak su ve kuru baklayı da ekleyip baklalar iyice yumuşayana kadar pişirin.
● Pişen baklaları blenderden veya tel süzgeçten bir kaşıkla ezerek geçirip genişçe bir
kaba alın.
● Kıyılmış dereotu, 1 limon suyu ve kalan zeytinyağını ekleyip karıştırın ve soğuması
için bir kaba alın.
● Soğuyunca limon suyu, dereotu ve zeytinyağı ile servis edin.

5. Mengen Pilavı

Aşçılığın başkenti Bolu Mengen’den yeşilliklerin en lezzetlisinin ortaklığında, tadına
doyulmayan bir pilavla tanışmaya hazır mısınız? Pilavsız sofra neredeyse hiç kurmadığınızı
biliyor, bu durumdan biraz da sıkıldığınızı tahmin ediyoruz ve sizi pilavın en zengin, en
farklı haliyle buluşturuyoruz. Yumuşacık kuzu eti ve nefis sebzelerle hazırlanan mengen
pilavı, dereotunun büyüleyici kokusuyla tamamlanıyor. Siz de mengen pilavını hemen
denemek isterseniz işte tarifi:
● 2 barda pirinci yıkayın, ılık suda bekletin ve süzün.
● 1 adet soğanı ve 2 adet domatesi küçük küpler şeklinde kesin, 300 gram mantarı
ince ince kesin, 1 bardak cevizi küçük parçalar haline getirin, 1 demet dereotunu
kıyın.
● Mantarları yüksek ateşte çok az yağ ile pişirin.
● 200 gram yağın yarısını tencerede eritin ve yarım kilo kuzu etini ekleyip yüksek
ateşte etler renk alana kadar pişirmeye bırakın.
● Soğanları ekleyin.
● Soğanlar biraz yumuşayınca küp domatesleri ekleyip yumuşayana kadar pişirin.

● 2 bardak sıcak su ekleyin etler yumuşayıp suyunu çekene kadar pişirin. (Etler 2
bardak suyu çekip yumuşamazsa azar azar sıcak su ilave edip pişirmeye devam
edin)
● Etleriniz yumuşamışsa üzerine 3 bardak sıcak su, 1 tutam tuz, 1 tutam karabiberi
koyup kaynatın, mantarları ve pirinci ekleyip 3-4 dakika harlı ateşte pişirin.
● Sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirip demlenmeye bırakın.
● Kalan yağı kızdırın ve pişen pilavın üstüne gezdirin.
● Servis ederken dereotu, 2 çay kaşığı kekik ve 1 bardak ceviz içini pilavın üzerine
serpiştirip soğumadan keyifle tüketin.