Ekmekle Yapabileceğiniz 4 Farklı ve Lezzetli Yöresel Tarif

Ekmek, hepimizin tükettiği başlıca gıdalardan biridir. Günün her öğününde yer
alıp sofrayı zenginleştirir; ancak ne kadar sık tüketilse de bazen bir köşede
unutulup bayatlayabilir. Böyle zamanlarda tasarruflu ve hüner sahibi eller,
bayatlayan ekmekleri en güzel şekilde değerlendirebileceği yeni tariflerin
arayışına girer. Yazımızın devamında bu arayışlarınıza olabilecek en güzel
cevapları sizin için sıraladık. Üstelik her biri yöresel olan bu tarifleri çok
seveceğinizden eminiz!
Siz de pratik bir şekilde lezzete ulaşıp sofranızda yöresel havalar estirmek
istiyorsanız böyle buyurun. İşte, ekmekle yapabileceğiniz 4 farklı ve leziz
yöresel tarif…

1. Bayat Ekmek Mantısı

Bildiğiniz bol zahmetli tüm mantıları unutun, geriye sadece hem zaman hem de
bütçe dostu bir mantı seçeneği kalsın; çünkü sizi bayat ekmek mantısıyla
tanıştırmak istiyoruz!
“Papara” ismiyle de anılan bayat ekmek mantısı; Batı Marmara, Batı Karadeniz
ve Balkan ülkelerinde sıkça yapılan bir tariftir. Zamanında tüketilmeyip
bayatlayan ekmeklerin nefis bir mantıya nasıl dönüştüğünü merak ediyorsanız
işte, bayat ekmek mantısı tarifimizin detayları:
– Ayıklayıp bol suda yıkadığınız maydanoz yapraklarını 1 yemek kaşığı
olacak kadar incecik kıyın.
– 1 adet orta boy kuru soğanı yemeklik doğrayın.
– Bir miktar bayat ekmeği 1 su bardağı olacak kadar rondodan geçirip un
haline getirip derin bir kâse içerisine alın.
– Oda sıcaklığında beklettiğiniz 2 adet yumurta, doğradığınız kuru soğan
ve ince ince kıydığınız maydanoz, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı kimyon
ve 1 çay kaşığı toz kırmızı biber ilavesiyle karıştırın.
– Tüm malzemeleri güzelce yoğurup hazır hale gelen harcı küçük parçalara
bölün ve yağladığınız ellerinizle yassı mantılar hazırlayın.
– 1 su bardağı kadar ayçiçek yağını derin bir tencerede kızdırın.
Hazırladığınız yassı mantıları arkalı önlü ters çevirip kızgın yağda
kızartın.
– Kızaran mantıları kâğıt havlu serili bir servis tabağına alıp bir süre
dinlendirdikten sonra çırpılmış süzme yoğurt eşliğinde servis edin.

2. Tirit Yemeği

Sıradaki tarifimiz olan tirit yemeği, paparayla benzerlik gösterse de türkülere
konu olacak kadar özel bir lezzet. Tirit yemeği; Şanlıurfa, Kastamonu, Samsun
gibi ülkemizin farklı yörelerinde çok sevilen, en meşhur yemeklerden biri. İşte,
bolca et ve et suyundan hazırlanıp tiridine tiridine bandıran o nefis yemeğin
tarifi:
– 2 adet orta büyüklükteki kuru soğanı söğüşlük doğrayıp tuzla ovalayarak
sularını çıkarın.
– 1 yemek kaşığı tereyağını tencerede eritin.
– 500 gram kadar parça dana etini ilave edin ve suyunu çekene kadar
kavurun.
– Etlerin üstünü iki parmak aşacak kadar sıcak su, bir tutam tuz, bir tutam
kimyon, bir tutam karabiberi ekleyin.
– Kısık ateşte etler yumuşayana kadar pişirin.
– Bu arada 2 adet tırnak pidesini ya da ekmek dilimlerini küçük kareler
halinde kesip fırında hafifçe pişirin. Daha sonra fırından alıp tabağa dizin.
– Etleri ocaktan alıp hafifçe ılıttıktan sonra suyuyla birlikte pidelerin
üzerine ekleyin.
– Etin üzerine 250 gram kadar çırpılmış yoğurdu ve tuzlayıp suyunu
çıkardığınız soğanları ekleyin.
– Son olarak ince ince kıydığınız yarım demet maydanozu da ekleyip servis
yapın.

3. Muhammara

Muhammara; Suriye Halep’te yemek ya da kahvaltılık çeşitleriyle sıkça yapılan,
“acuka” ismiyle de bilinen bir meze çeşididir. Ülkemizde de Osmanlı zamanında
sofralarımızdaki yerini almış; Gaziantep, Adana, Hatay ve Kilis yörelerinde
sıkça yapılan bir lezzet olmuştur. Siz de ekmeklerden hazırlayabileceğiniz
muhammara ile kahvaltı ya da akşam yemeği sofralarınızı çeşitlendirebilir,
büyüleyici bir lezzet tadabilirsiniz. İşte, yöresel muhammara tarifi:
– Geniş bir kap içerisine 1 su bardağı domates salçası, 1 su bardağı acı ya
da acısız biber salçası, 1 su bardağı süzme zeytinyağı, 2 su bardağı
kadar robottan geçirilmiş ekmek kırıntısı, 1 su bardağı ezilmiş ceviz, 6 diş
ezilmiş sarımsak, 2 çay kaşığı karabiber, 2 çay kaşığı kimyon, 2 çay
kaşığı pul biber, 1 yemek kaşığı limon suyu ya da nar ekşisini karıştırın.
– Hazırladığınız karışımı cam kavanoza aktarıp 1-3 saat kadar buzdolabında
bekletip lezzetinin artmasını sağlayın.
– Dilediğiniz zaman tabağa aktarıp servis edin.

4. Hettüş Salatası

Sıradaki yöresel tarifimiz; evde bayat ekmek bırakmayacak, semizotu
sevenlerini çok mutlu edecek bir salata! Hatay’ın gözde seçenekleri arasında
yer alan hettüş salatası, bayat ekmeğin en güzel değerlendirilme şekillerinden
biri. Siz de aynı salata tariflerini tekrar tekrar yapmaktan sıkıldıysanız ve
bugünkü sofranızda farklı bir salataya yer vermek istiyorsanız buyurun hettüş
salatası tarifimizin detaylarına…
– Bol suda yıkayıp fazla suyunu kuruttuğunuz 1 demet semizotunun
yaprak kısımlarını tek tek ayıklayın.
– 3 adet bayat ekmek dilimini küp küp doğrayın. Ortadan ikiye kesip uç
kısımlarını aldığınız 2 adet orta boy domatesi küp şeklinde doğrayın.
– 1 adet orta boy soğanı çok küçük küpler halinde doğrayın.
– Ayıklanmış semizotu yaprakları, doğranmış kuru soğan, domates, bayat
ekmek küpleri, 1 tatlı kaşığı sirke, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, taze sıkılmış
yarım limon suyu ve yarım çay kaşığı tuzu derin bir kâsede karıştırıp
bekletmeden servis edin.