Enginarla Yapabileceğiniz 7 Farklı Tarif

Enginar; karaciğer ve kalp sağlığını olumlu yönde destekleyen önemli
gıdalardan biridir. Potasyum minerali, antioksidan etkisi, lifli yapısı, demir
bakımından zenginliği, A, C ve B grubu vitaminleri, düşük kalorisiyle insan
sağlığı için birçok fayda sağlar.
Siz de enginarın hücre onarımını destekleme, kötü kolesterolü düşürme, kilo
verme sürecini hızlandırma gibi mucizevi faydalarından yararlanmak ve
hayatınıza bolca sağlık katmak istiyorsanız dilediğiniz öğünde tüketmek üzere
enginarın farklı farklı hallerini hazırlayabilirsiniz. Yazımızın devamında
enginarla yapabileceğiniz çorbadan ezmeye birbirinden nefis tarif önerilerini
bulabilirsiniz.
İşte, enginarlı 7 nefis tarif…

1. Enginar Kalbi Salatası

Enginarın kalbiyle onun lezzetine bir kez daha âşık olmaya hazır mısınız? Taze
soğan, kuru domates gibi bağışıklık güçlendirici birçok malzemenin de ortak
olduğu bu aşkla şifa bulacaksınız. İster tek başına tüketebileceğiniz isterseniz
de sofranın tam kalbine yerleştirip diğer yemeklere eşlik ettirebileceğiniz
enginar kalbi salatası nasıl yapılır, işte tarifimizin detayları:
– İlk olarak 15 adet enginar kalbini ikiye bölün.
– 1 dal taze soğan, 3 dal maydanoz, 2 dal taze nane ve 8 adet kuru
domatesi doğrayın.

– Geniş bir kabın içerisine 1,5 yemek kaşığı balzamik sirke, 3 yemek kaşığı
zeytinyağı, 1 adet limonun suyu ve 1,5 çay kaşığı tuz, yarım çay kaşığı
karabiberi ekleyip karıştırın.
– Son olarak ikiye böldüğünüz enginar kalplerini de karıştırıp salatanızı
keyifle tüketin.

2. Enginar Tava

Sağlıklı yemek tarifleriyle anılan enginarları bu kez azıcık yoldan çıkarıyor ve
onlardan nefis bir kızartma yapıyoruz. Özellikle enginar sevmeyenler için çok
lezzetli, yeni bir şans olacak enginar tava; pratik yapımıyla da kendini çok
sevdirecek. Çıtır çıtır yapısıyla Ege esintili sofralara yeni bir soluk getirecek,
bizden söylemesi! Enginar tavayı hemen denemeniz için işte ihtiyacınız olan
tüm detaylar:
– 2 adet enginarı yarım ay, köfte gibi olacak şekilde dilimleyin.
– Bir kâseye 2 adet çırpılmış yumurta, diğer kâseye 1 çay bardağı un,
başka bir kâseye de 1 su bardağı galeta unu ekleyin.
– Diğer yandan geniş bir tavaya 1 su bardağı ayçiçek yağı ekleyip kızdırın.
– Dilimlediğiniz enginarları teker teker sırasıyla una, yumurtaya ve galeta
ununa bulayın.
– Buladığınız enginarları kızgın yağa atıp kızarana kadar arkalı önlü pişirin.
– Kızaran enginarları tabağa alıp dilerseniz tarator sos, domates sosu,
mayonez gibi seçeneklere bandırarak tüketin.

3. Enginar Graten
Fırına verilen o sıcacık sebze gratenlerine bayılıyorsanız enginarın da graten
halini tatmanın sırası gelmedi mi sizce de? Hadi, bugünkü sofranıza onu
ekleyin ve bambaşka bir lezzet deneyimine ortak olun. Bolca kaşar peyniri ve
sütüyle oldukça besleyici hale gelen enginar graten, çocuklar için de güzel bir
alternatif olabilir. En taze enginarlar alındıysa işte, enginar graten tarifimizin
tüm detayları:
– Bir tencerenin içerisine 1 litre suyu ve 4 adet çanak enginarı ekleyip
haşlayın.
– Başka bir tencereye 1,5 yemek kaşığı tereyağını ve 1 yemek kaşığı unu
ekleyip un kokusu gidene kadar kavurun.
– Ardından 2,5 su bardağı sütü, yarım çay kaşığı karabiberi, 1 çay kaşığı
tuzu ekleyip kıvam alana dek karıştırın.
– Bir fırın kabının içerisine 1 yemek kaşığı yağı ekleyip bir fırça yardımı ile
kabı yağlayın. Ardından enginarları dizin üzerine hazırladığınız beşamel
sosu ve 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peynirini ekleyin.
– Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar 25-30 dk
pişirip soğumadan servis edin.

4. Enginar Suyu

Sırada enginarın tüm faydalarından yararlanmak isteyenler için sihirli bir sağlık
iksiri niteliğinde tarifimiz var; karşınızda enginar suyu!
“Onun vitamini suyunda.” diyenleri pek memnun edecek, enginarın yemeğini
yiyemeyenlerin ama enginarın faydalarından da mahrum kalmak istemeyenlerin
lıkır lıkır kolayca tüketebileceği enginar suyu; bağışıklığınıza çok iyi gelecek!
İşte, enginar suyu tarifimizin tüm detaylarr:
– Uygun bir demlik içerisine 8-10 adet enginarın çanak yapraklarını, yarım
çay kaşığı zerdeçal, 1 tatlı kaşığı bal ve yarım litre sıcak suyu ekleyip 10
dakika kadar demlenmesini bekleyin.
– Demini aldıktan sonra bir süzgeç yardımıyla çay bardağınıza aktarın.
– Sabah ve akşam olmak üzere 1’er çay bardağı tüketin.

5. Enginar Ezmesi

Çocuğunun da enginar yemesini isteyenler, ama bir türlü yediremeyenler size
güzel bir önerimiz var; karşınızda enginar ezmesi! Bu güzel tarif sayesinde
enginarı tanınmaz hale getirebilir ama faydalarından hiçbir şey eksiltmeyerek
çocuğunuz için güzel bir öğün yaratabilirsiniz. Farklı bir lezzet arayan
yetişkinlerin de bayılacağı enginar ezmesi nasıl yapılır, işte detaylar:
– 5 adet enginarı kaynar suda yumuşayıncaya kadar haşlayın.
– Yumuşayan enginarları ocaktan alın ve sularını iyice süzün.
– Geniş bir kap içerisinde enginarların üzerine rendelenmiş 2 diş sarımsak,
1 çay kaşığı kimyon ve bir miktar sızma zeytinyağı, 1 çay kaşığı tuz ve
yarım çay kaşığı karabiber ekleyin.
– Tüm malzemeleri ezerek püre haline getirin ve güzelce karıştırın.
– Ezmenin üzerini streç folyoyla kapatıp buzdolabında 1 saat bekletin.
– Servis yapmadan önce üzerine biraz daha sızma zeytinyağı gezdirip taze
çekilmiş karabiber serpebilirsiniz.
– Sıcak pide, ekmek dilimleriyle ya da tek başına servis yapın.

6. Soslu Enginar Yaprakları

En faydalı seçeneklerden biri olan enginarın yapraklarını atıp onlardan da
faydalanmayacağımızı mı sandınız? Çok yanıldınız! Sıradaki tarifimizde
enginarın yapraklarını da harika bir şekilde değerlendiriyor ve vücudumuza
şifayı çağırıyoruz. Siz de farklı lezzetleri deneyimlemekten hoşlanıyorsanız ve
ziyan etmelere tamamen karşıysanız bu tarifimizi çok seveceksiniz. İşte, soslu
enginar yapraklarının yapılışı:
– 1 adet enginarı tencereye alın üzerini biraz geçecek kadar su koyun. 1
adet limonun suyunu ve rendelenmiş kabuklarını ekleyip haşlayın.

– Diğer taraftan derin bir kâsede 1 su bardağı yoğurt, 2 yemek kaşığı
mayonez, 1 diş rendelenmiş sarımsak, yarım demet dereotunu karıştırıp
sosu hazırlayın.
– Haşladığınız enginarın yapraklarını ayırın ve sos ile servis edin.

7. Kremalı Enginar Çorbası

Çorbasız olmaz, enginar çorbasının tadına doyulmaz! Siz de sofraya bir kâse
sıcacık ve birbirinden faydalı malzemelerle yapılmış leziz çorbayla
başlayamayanlardansanız bu tarifimiz tam size göre demektir. Mevsimin en
güzel enginarlarını bu kez kremayla buluşturup harika bir sonuç yakaladık.
Yumuşacık bir his veren kıvamı, sıcacık haliyle âdeta sarıp sarmayan bu
tarifimizi hemen denemek için işte, ihtiyacınız olan tüm detaylar:
– 7 adet enginar, 1 adet havuç ve 1 adet kuru soğanı küp doğrayıp
tencereye alın.
– 5 dakika kadar kavurup su ilave ederek kaynamaya bırakın.
– 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tutam karabiber, 2 diş rendelenmiş sarımsak ekleyin.
– Kaynadıktan sonra blenderdan geçirin, tekrar ocağa alıp 1 paket kremayı
ekleyin.
– Kıyılmış yarım demet dereotunu ekleyin.
– Sıcak olarak servis yapın.

Enginar Çorbası Tarifi