Eylül Ayında Tüketilebilecek 6 Balık

Nisan ayında başlayan denizlerdeki av yasağının eylül ayında bitmesiyle balık sofralarına
kavuşmaya başlarız. Çeşitli yeşilliklerle donatılan sofraların etrafına sevdiklerimizle
doluşur, sağlık dolu öğünler geçiririz.
Balıklar; vücudumuzun sağlığı için iyi besin kaynakları arasında yer alır; fakat mevsimlerine
göre tüketilmeleri önemlidir.
Balık sezonunun açılmasıyla siz de haftada en az iki kez balık tüketenlerdenseniz yazımızın
devamındaki önerileri mutlaka incelemelisiniz. Eylül ayında en lezzetli balıklar
hangileriymiş, gelin birlikte bakalım…

1. Palamut

Eylül ayıyla birlikte başlayan sonbahar yağmurları, palamut balığının beslenmesini ve
yapılanmasını sağlar. Dolayısıyla palamut balığı, eylül ayında tüketilebilecek ideal
seçeneklerden biridir. Fosfor, sülfür, vanadyum, protein ve D vitamini gibi vücudun
kendiliğinden üretemediği birçok içeriğiyle tüketenlere sağlık verir. Siz de eylül ayında
palamut balığını buğulama, ızgara, kızartma, mangal gibi birçok pişirme şekliyle tercih
edebilir, sofralarınızda sıkça yer verebilirsiniz.


2. İstavrit

Eylül ayında en lezzetli olan küçük balık çeşitlerinden biri de istavrittir. Sürü halinde
gezmeleriyle kolay yakalandıklarından tezgahlarda bolca yer alırlar. Kolesterolün
düşmesine yardımcı olma, bağışıklığı ve hafızayı güçlendirme, kalp hastalıklarından koruma
gibi birçok faydasıyla istavrit; sizin de haftada 2 kez tercih edebileceğiniz bir balık çeşididir.


3. Sardalye

Eylül ayında yenebilecek balıklar arasında sardalye de yer alır; ancak kılçıklı ve pullu yapısı
nedeniyle genellikle geri plana atılır. Oysa pullarıyla da pişirilebilmesi ve piştiğinde
kılçıklarından kolayca ayrılabilmesi sayesinde meraklılarına güzel bir lezzet deneyimi sunar.
Eylül ayında siz de leziz salatalar eşliğinde sardalye balığını tercih edebilir, sofranızı lezzet
ve fayda ile doldurabilirsiniz.

Sardalya Tava Tarifi
4. Lüfer

Büyük balık sevenlerinin gözde seçeneklerinden biri olan lüfer eylül ayının sonlarına doğru
bolca çıkmaya başlar. Yumuşacık beyaz etiyle özellikle buğulama ve ızgara yöntemiyle
pişirmeye uygundur. Harika bir lezzet deneyimi sunan lüfer, çocuklar için de yetişkinler için
de faydalı bir besin kaynağıdır. Siz de lüferin B vitamini grubundan, sindirim ve sinir
sistemini korumasından, büyüme ve gelişmeye olan katkılarından yararlanmak için düzenli
olarak tüketebilirsiniz.


5. Kolyoz

Neredeyse tüm denizlerde çıkabilen bir balık olan kolyoz, en çok Marmara Denizi’nde
yetişir. Görünüm olarak uskumruya benzese de uskumruya göre yavan bir lezzete sahiptir.
Yine de kızartıldığında, ızgaralandığında ya da tuzlama yapıldığında tadına doyulmaz bir hal
alır. Siz de eylül ayında tüketebileceğiniz balıklar arasına kolyoz balığını ekleyebilir,
sofranızı çeşitlendirebilirsiniz.


6. Kılıç

Fileto şeklinde doğranıp zencefil ve limonla marine edildiğinde mest eden bir sonuç çıkaran
kılıç balığı, eylül ayında yenebilecek balıklar arasında yer alır. İçeriğindeki fosfor ve A
vitamini sayesinde özellikle göz sağlığı için faydalıdır. Aynı zamanda bağışıklık sistemini
güçlendirmesiyle sık yakalanılan grip ve soğuk algınlıklarından korunmak için düzenli
tüketilmesi önerilir. Siz de daha sağlıklı sonbahar ve kış mevsimi için eylül ayında kılıç balığı
tüketebilirsiniz.