Kış Sebzelerinden 6 Yemek Tarifi

1.Fırında Beşamel Soslu Karnabahar

Karnabahar, birçok insan tarafından sevilemeyen bir sebze olsa da bu tarifle düşüncelerin gözden tekrar geçirileceğine inanıyoruz. Beşamel sosuyla yumuşacık bir his bırakan, fırın sayesinde daha hafif bir lezzete dönüşen karnabahar tarifini denemek için daha fazla geç kalmayın. Detaylar burada:

  • 1 adet karnabaharı parçalara ayırıp sıcak suda az miktarda haşlayın.
  • Diğer yandan derin bir sos tenceresinde 2 yemek kaşığı kadar tereyağını eritip 2 yemek kaşığı kadar unla karıştırın.
  • Daha sonra 1,5 su bardağı sütü azar azar ekleyin, topak topak olmasını engellemek için kıvam alana kadar sürekli karıştırın.
  • Haşlayan karnabaharı fırın kabına dizin. Üzerine hazırladığınız beşamel sosu, çeşitli baharatlar, rendelenmiş 2 diş sarımsak ve kaşar peynirini ekleyin.
  • Kızarana kadar pişirdikten sonra üzerine maydanoz ya da dereotu gibi yeşillikler doğrayarak servis edin, afiyet olsun.

2.Üçgen Pazı Dolması

Kış ayları yeşil yapraklı sebzelerin vitamini olmadan geçmez. Peki böylesine faydalı seçeneklerden biri olan pazıyı daha da lezzetli bir kimliğe bürümek istemez misiniz? Yanına güzel bir yoğurt da ekleyebileceğiniz üçgen pazı dolması tarifini çok seveceğinizden eminiz, detaylar burada:

  • Yıkayıp temizlediğiniz 2 bağ kadar pazı yaprağını geniş bir tencere içerisindeki kaynar suya ekleyip 1 kadar bekletin. Daha sonra çıkarıp hemen soğuk suya koyun. Haşlanan yaprakların sert kısmını bir bıçak ya da tahta kaşıkla ezin.
  • Daha sonra zeytinyağında ince ince kıydığınız 2 kuru soğan ve yarım demet maydanozu kavurun.
  • 150 gram pirinç, yarım limon suyu, 20 gram domates salçası, 15 gram nane ve dilediğiniz baharatları ekleyip sıcak suyla birlikte pişmeye bırakın.
  • Daha sonra 500 gram kıymayı pirinçli harca karıştırın.
  • Harçlardan bir yemek kaşığı kadar alıp yaprağın içine ekleyin. Yaprağı bir sağ, bir soldan katlayarak üçgen şeklini kazandırın.
  • Sardığınız pazıları tencereye dizip üzerine bir miktar zeytinyağı gezdirin.
  • Sarmaların üzerine tabak kapatıp üzerini geçecek kadar su ekleyip 20-25 dakika pişirin.
  • Soğuk ya da sıcak olarak servis edin, afiyet olsun.

3.Kapuska Yemeği

Kış aylarının vazgeçilmezi, vitamin deposu kapuska yemeği; bolca pul biber ekleyip suyuna banmanız için sizi bekliyor! Şifa dolu kış sebzesi beyaz lahanadan harika bir yemeğin tarifi işte burada:

  • 3 adet kuru soğanı ince ince kıyın ve 125 gram tereyağında kavurun.
  • Soğanlar pembeleştikten sonra 1 yemek kaşığı salçayı ekleyin.
  • Diğer yandan lahana yapraklarını tek tek yıkayıp ince ince doğrayın az bir miktar su ekleyerek tencerede pişirmeye bırakın. Lahanalar yeterince sulanmazsa gerekirse tekrar sıcak su ilave edin.
  • Yaklaşık 1 saat pişirdikten sonra sıcak ya da soğuk servis edebilirsiniz, afiyet olsun.

4.Zeytinyağlı Pırasa

Kış ayları denince akla ilk gelen, soğangiller familyasının faydalı üyesi pırasadan mis gibi portakal kokan bir yemek hazırlamaya ve vitamine doymaya hazırsanız tarifin detayları burada:

  • 3 sap pırasayı yıkayın, verevine doğrayın.
  • 1 adet havucu soyun, verevine doğrayın.
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağında havuç ve pırasaları 3-4 dakika kavurun.
  • Daha sonra 1 yemek kaşığı pirinç, yarım limon suyu, 1 çay kaşığı toz şeker, 2 çay kaşığı tuz, bir çay kaşığı karabiber, yarım portakal suyunu ve malzemelerin üzerini geçecek kadar da normal su ekleyin.
  • 20-25 dakika kadar pişirdikten sonra soğutup servis edin, afiyet olsun.

Zeytinyağlı Pırasa Tarifi

5.Kereviz Çorbası

Kereviz yemeğini sevmiyor, bir yandan kerevizin faydalarından yararlanmak istiyorsanız kereviz çorbası sizin için iyi bir yöntem olabilir. Kış aylarını en lezzetli, en faydalı şekilde geçirmenize yardım edecek kereviz çorbası tarifi detayları burada:

  • 2,5 yemek kaşığı un ve 1 yemek kaşığı tereyağını kavurun. Daha sonra 1 liste suyu ekleyip hızlıca karıştırın.
  • 1 adet patates, 1 adet doğan, 1 adet havuç, 1 adet kerevizi küpler halinde kesip su içerisine ekleyin ve kaynamaya bırakın.
  • Pişmeye yakın karabiber, nane, kırmızı pul biber gibi dilediğiniz baharatları ve tuzu ekleyin.
  • Son olarak blenderdan geçirip sıcak olarak servis edin, afiyet olsun.

6.Ispanak Yemeği

Böreği, yumurtalısı, salatalısı, çorbası gibi birçok farklı haliyle çok sevdiğiniz ıspanak bu kez de sıcacık bir yemek haliyle sofralarınızdaki yerini alıyor. Yanına bir de yoğurt yanaştı mı mükemmel, besleyici bir öğün yaratıyor. Ispanaklı yemek tarifinin detayları burada:

  • Tencere içerine bir miktar zeytinyağı ekleyin, doğradığınız 1 kuru soğanı kavurun.
  • Soğanlar pembeleştikten sonra 1 yemek kaşığı salçayı ekleyin.
  • Ardından yıkayıp doğradığınız ıspanakları ve 1 yemek kaşığı pirinci ekleyip kavurun.
  • Ispanaklar suyunu salmaya başladıktan sonra kırmızı pul biber, karabiber gibi dilediğiniz baharatları ve 1 su bardağı suyu ekleyip tencere kapağını kapatın.
  • Kısık ateşte pirinçler yumuşayana kadar pişirip sıcak ya da soğuk servis edin, afiyet olsun.