Ona İyi Davranın: 6 Adımda Mantar Nasıl Tüketilir?

Dünya’da yaklaşık olarak 120 bin tanımlanmış türü olan mantarın, Türkiye’de yetişen 12 bin türü vardır. Türkiye mantar bakımından zengin olur da Türk Mutfağı, mantara yer vermez mi? Mantarı pek çok yemeğin içinde kullanırız. Ancak mantar tüketilirken dikkat gerektiren besinlerden biridir. Yenilebilen mantarlar da zehirlenmelere sebep olabilir. Bu sebeple mantar tüketirken şunlara dikkat etmelisiniz:

1. Mutlaka ambalajlı kültür mantarlarını tercih edin

Mantar doğada bol bol bulunmaktadır. Ancak zehirli mantarları ayırt etmek oldukça zordur. Zehirli mantarlar ölümlere sebebiyet vermektedir. Ancak kültür mantarları, uzmanların kontrolü altında üretilmektedir. Bu nedenle zehirlenmeye sebep olmazlar. Sağlığınızı korumak için ambalajlı, sağlıklı mantar çeşitlerini tüketmelisiniz.

Migros Taze reyonları ve mantar çeşitleri sizleri bekliyor.

1393632000-c80005589f1eda7bad27283d92c0ea64

2. Satın aldığınız kültür mantarını pişirmeden saklamayın!

Marketten satın aldığınız mantarı pişirmeden saklamak yerine pişirerek saklayın. Mantarın daha uzun ömürlü olmasını sağladığınız gibi, sağlığınızı da riske atmamış olacaksınız. Ancak pişirerek muhafaza ettiğiniz mantarı, pişirdikten sonra en fazla 3 gün içinde tüketmeniz gerekmektedir.

1393632000-f837493c2724cc000f83f0762e1783bf

3. Mantarları yıkamayın!

Mantarları yıkamamaya özen gösterin. İçine su kaçan mantar çok daha kolay bozulacaktır. Mecbur kalıp yıkadıysanız, sudan çıkarır çıkarmaz pişirmelisiniz. Mantarı yıkamadan temizlemek için nemli bir bezle silebilirsiniz.

1393632000-53a21f41e83123e766b3a07318aad473

4. Kabuklarını bıçak kullanmadan soyun

Bilinenin aksine bol suda yıkadığınız ya da sirkeli suda saatlerce beklettiğiniz (ama tabii ki artık bekletmediğiniz) mantarların kabuklarını nemli bir bez yardımıyla alın. Büyüklüğüne göre bütün halde ya da küçük parçalar halinde pişirin.

mantar-nasil-temizlenir

5. Yüksek ateşte soteleyin 

İnce kabuklarını aldığınız ve arzuya göre sap kısımlarını kopardığınız mantarları, yüksek ateşte sulandırmadan soteleyin. Bu sayede besin ve mineral değeri kaybolmamış olur.

marine-mantar-salatasi-tarifi

6. Yarım kilodan fazla tüketmeyin!

Mantar, kolesterolü ve şekeri düşürür ancak sindirimi zor bir besindir. Sindirim ve mide rahatsızlıklarını önlemek için haftada yarım kilodan fazla mantar tüketmeyin.

1393632000-d5e18d6147c33eb8e18ded4e10aa6fb9

Mantardan bahsetmişken enfes bir mantarlı tarif vermezsek olmaz! Kremanın yumuşak lezzeti ile bütünleşen mantar çorbası için buyurun MigrosTV’nin Kremalı Mantar Çorbası tarifine! Bu tarifi denemek isteyenler için Migros, mantarı inanılmaz fiyatlarla mutfaklara getiriyor. Tıklayın!