Mineral Zengini Buğdaydan Yapabileceğiniz 5 Farklı Tarif

Buğday, en değerli bakliyatlarımızdan biridir. En temel besin olan ekmeğin ham
maddesidir. Bir buğday tanesinin içerisinde protein, karbnhidrat, selüloz, yağ, enzim,
birçok vitamin ve mineral bulunmaktadır. Sofralarımızda daima yer alması gereken faydalı
seçeneklerden biridir. Lifli yapısı sayesinde sindirimi çalıştırır, selenyum sayesinde cildi
güzelleştirir, çinko sayesinde saç dökülmelerini önler, zihin hastalıklarını önler, kan şekerini
düzenler.

1. Buğday Salatası

Listemize, kısırın tahtını şöyle bir sallayacak tarifle başlıyoruz. Buğday salatası; makarnayı
anımsatan lezzeti, makarnadan hafif içeriğiyle çok sevebileceğiniz bir seçenek.
Doyuruculuğu ve faydalarıyla buğday salatası sizin de sofranızı süslesin isterseniz hemen
detaylara geçebiliriz. Buğday salatası nasıl yapılır, işte detaylar:
● 1 su bardağı kadar aşurelik buğdayı geceden ıslayın.
● Ertesi gün buğdayları yumuşayana kadar haşlayın. İyice yumuşadıktan sonra sularını
süzün.
● 2 dal taze soğan, 8 dal maydanoz, 1 adet kırmızı köz biberi ve 8 dal dereotunu
incecik kıyın.
● Kıydığınız malzemeleri, 2 yemek kaşığı haşlanmış mısırı ve dilerseniz bir miktar da
kornişon turşuyu haşlanmış buğday ile harmanlayın.
● Bir kâse içinde 1 çay bardağı sızma zeytinyağı, 1 yemek kaşığı nar ekşisi, 1 çay kaşığı
tuz, 1 çay kaşığı pul biber, 1 yemek kaşığı limon suyunu çırpın ve salataya dökün.
● Nazik hareketlerle malzemeleri ezmeden karıştırın, üzerini 1 çay bardağı ceviz ve 1
çay bardağı nar içi ile süsleyip servis edin.

Buğday Salatası Tarifi

2. Naneli Buğday Çorbası

Çorbalar, sofraların demirbaş lezzetleridir. Nasıl ki aile büyükleri olmadan yemeğe
başlanmıyorsa, çorbalar olmadan da diğer yemeklere başlanmaz. Önce güzel bir çorbayı
yudumlayarak içimizi ısıtır, şöyle günün tüm yorgunluklarını ve kırgınlıklarını atarız. İşte,
öylesine şefkatli çorbalardan birinin tarifi var sırada. Bol lifli yapısı sayesinde iyice
doymanızı sağlayacak, mis gibi nane kokusuyla mest edecek naneli buğday çorbası
yapımının tüm detayları için şöyle buyurun:
● 1 su bardağı kadar aşurelik buğdayı geceden ıslatın.
● Ertesi gün 30 dakika kaynar suda haşlayıp soğutun ve bir kabın içerisine alın.
● Haşlanmış buğdayları 300 gram yoğurt, ince kıyılmış taze nane, 1 çay bardağı kadar
dövülmüş ceviz, 1 kâse haşlanmış mısır, bir tutam tuz ve bir tutam karabiber
ekleyerek karıştırın.
● Üzerine dereotu ekleyip servis edin.

3. Meyveli Buğday Maması

Buğdayın faydalarından yararlanması için bebekleri de unutmadık elbette! Onlar için nefis
bir mama tarifimiz var. Ek gıdaya geçen bebeğiniz için yemek seçiminde zorlanıyorsanız iyi
bir içeriğe sahip meyveli buğday mamasını deneyebilirsiniz. Kuru meyvelerin tatlı lezzeti
sayesinde bebeğinizin çok seveceği, buğdayın zengin mineralleri sayesinde gelişiminin
destekleneceği meyveli buğday maması nasıl yapılır; buyurun detaylara:
● 1 çay bardağı kadar aşurelik buğdayı bir gece önceden 1.5 su bardağı su ile 15
dakika kaynatın.
● Daha sonra yarım su bardağı suyu soğuk halde ilave ederek bir gece bekletin.
● Diğer yandan 1,5 çay bardağı kadar olacak şekilde kayısı, üzüm, erik gibi bebeğiniz
için zararlı olmayacak kuru meyveleri minik minik doğrayıp suda beklemeye bırakın.
● Ertesi gün 2 su bardağı suyu buğdaya ilave ederek bir saat pişirin.
● Buğdayın pişmesine yakın (yaklaşık son 20 dakika) önceden ıslattığınız kuru
meyveleri tencereye katın.
● Hazırladığınız mamayı blenderle iyice ezin.
● Son olarak üzerine pekmez ya da bebeğiniz 12 aylıktan büyükse bal gezdirdikten
sonra bebeğinize yedirin.

4. Buğday Beğendi

Hünkâr beğendi, imam bayıldı gibi tariflere hepimiz alışkınız, bu kez biraz şaşırmaya hazır
olalım; çünkü buğday beğendi geliyor! Listelerinizin favorisi olacak buğday beğendi, az
malzemeyle hazırlanıp bolca fayda sağlayan bakliyat yemeklerinden biri. İşte;
konuklarınızın da çok seveceği farklı mı farklı, leziz mi leziz buğday beğendi tarifi:
● 500 gram kadar aşurelik buğdayı en az 3 saat ılık suda bekletin.
● Daha sonra 1 litre sıcak su ve 1 su bardağı tavuk suyu ile bir tencereye alın.
● Tahta kaşıkla sık sık ezerek karıştırarak jölemsi bir kıvama gelmesini sağlayın.
● Haşlanmış 2 adet tavuk butlarını didikleyerek ilave edin.
● 1 çay kaşığı kırmızı toz biber, 1 çay kaşığı karabiber, 2 çay kaşığı tuzu üzerine
serpiştirin.
● Ezerek ve karıştırarak suyu tamamen çekinceye kadar ocakta kısık ateşte tutun.
● Suyu tamamen bitip muhallebi kıvamını alınca ocağın altını kapatın.
● Servis tabağına alın, yarım su bardağı cevizi üzerine yerleştirin.
● 2 yemek kaşığı tereyağını 1 tatlı kaşığı pul biberle eritin ve buğday beğendinin
üzerine döküp servis edin.

5. Buğday Risotto

Pirinç risotto favori yemekleriniz arasında yer alabilir; peki, buğdaylarla da favoriniz olacak
bir risotto yapabileceğinizi biliyor musunuz? Makarnadan, pilavdan hatta pirinç risottodan
sıkılanları böyle alalım; damak tadınızı güncelleyecek, size hafif ama besleyici bir deneyim
sunacak buğday risotto ile tanışmanın tam zamanı! Sadece 15 dakikada sofranızı
zenginleştirecek buğday risotto nasıl yapılır, buyurun detaylar:
● 1 su bardağı kadar aşurelik buğdayı bir gece önceden ıslatıp bekletin.
● 1 adet kuru soğan, 1 diş sarımsak ve 350 gram dilediğiniz çeşitteki mantarı ince ince
kesin.
● Bir tencereye 3 yemek kaşığı tereyağı, soğan ve sarımsakları ekleyip kavurun.
Ardından mantarları ve suyunu süzdüğünüz buğdayları ekleyip kavurun.
● 4 su bardağı sıcak suyu ve 1,5 çay kaşığı tuzu, 1 çay kaşığı karabiberi, 3 dal taze
kekiği, 1 yemek kaşığı kereviz yaprağını ekleyin.
● 4 su bardağı sıcak suyu malzemeleri devamlı karıştırarak azar azar ilave edin.
● Buğdaylar pişene kadar bu işlemi uygulayın, gerekirse biraz daha su ilave edin.
● Buğdaylar piştikten sonra üzerine kıyılmış maydanoz ve rendelenmiş peynir
ekleyerek servis edin.