Püf Noktalarıyla Evde Biber Salçası Nasıl Yapılır?

Yaz aylarının sonlarına doğru mutfaklarda salça, reçel, turşu gibi birçok
yiyecek için yoğun hazırlıklar başlar. Bu hazırlıklar sayesinde ev halkı kış
boyunca hem daha ucuza hem de daha çok vitaminle beslenmeye devam eder.
Yemek tariflerinin, kahvaltıların vazgeçilmezlerinden biri olan biber salçası da o
tatlı yaz hazırlıklarından biridir. Siz de yazın son günlerinde biber salçası
yaparak kış boyu rahat etmek istiyorsanız yazımızın devamındaki püf noktaları
size iyi gelecek.
İşte, evde biber salçası yapımının püf noktaları…

1. Biberlerinizi İyi Seçin

Nefis bir biber salçası yapabilmenin en önemli adımı, elbette ki taze biberler
almaktır. Biber salçası yapmak için taze ve körpe, aynı zamanda etli biberler
seçmeye özen gösterin. Böylece çok daha leziz ve fazla salça elde edebilirsiniz.


2. Dezenfekte Edin

Hijyenin her zamankinden daha mühim olduğu bugünlerde biber salçasının
konacağı kavanozları önceden dezenfekte etmeyi unutmayın. Bunun için
kavanozları ve kavanoz kapaklarını sirkeli suda kaynatarak mikroplardan
arındırın.


3. Temizleyin ve Pişirin

Biber salçasını yapmaya başlamadan önce tüm biberleri sap ve
çekirdeklerinden güzelce temizleyin. Daha sonra iri parçalar halinde doğrayıp
aralarına kaya tuzu serperek tencereye aktarın. Az miktarda sıcak su ekleyip
tencere kapağını kapatın ve 20 dakika kadar orta ateşte pişirmeye bırakın. Daha
sonra suyunu süzdürüp tel süzgeçten geçirin ya da blender ile püre haline
getirin.


4. Kurutun

Biber salçası yapımında zorlu kısımları geride bıraktınız, sırada daha iyi bir
kıvam yakalamak için kurutma aşaması var. Pişirip püre haline getirdiğiniz
biber salçasını geniş tepsilere serin. Daha sonra kuruması için güneş altına
bırakın ya da fırına verin. Böylelikle fazla gelen suların buharlaşmasını
sağlayacaksınız. Buharlaşma sırasında salçanın üzerinin kabuk bağlanmaması
için salçayı düzenli aralıklarla karıştırmayı unutmayın.

Biber Salçası Tarifi

5. Domates Ekleyin

Biber salçasının daha lezzetli olması için 5’te 1 kadar taze domates de
ekleyebilirsiniz. Bu sayede biber salçasının hem daha leziz hem de daha kırmızı
olmasını sağlayabilirsiniz.


6. Tahta Kaşık Kullanın

Biber salçasının tam kıvamında olabilmesi için kullandığınız malzemeler kadar
yapım aşamasında kullandığınız gereçler de son derece önemlidir. Bunun için
salçayı kaynama aşamasında karıştırmak için tahta kaşık kullanmaya özen
gösterin. Aksi takdirde metal kaşık kullanırsanız salça sulanacak, ideal kıvamını
kaybedecektir.


7. Tuzlayın

Gıdalarınızı tuzsuz olarak tüketmeye dikkat ediyor, hazırladığınız hiçbir besinde
tuz kullanmıyorsanız bu kararınızı biber salçası için gözden geçirme zamanı
olabilir. Biber salçasının uzun ömürlü olmasını istiyor, kış boyunca onu ilk
günkü tazeliğiyle tüketmek istiyorsanız yapım aşamasında bir miktar kaya tuzu
eklemekte fayda var. Kaya tuzu, biber salçasının sulanmasını da engelleyeceği
için diğer tuzları tercih etmeyin.


8. Yağlayın

Biber salçasının uzun ömürlü olabilmesi için etkili bir püf noktası daha! Salçayı
kavanozlara bölüştürdükten sonra üzerine bir parmak kalınlığı kadar sıvı yağ
ekleyin. Bu sayede yağ, donduğunda kapak görevi görerek salçanın hava ile
temasını tamamen engelleyecek ve ömrünü uzatacaktır.


9. Gölgede Saklayın

Güzelce kavanozladığınız biber salçasını sıra geldi bozulmadan saklamaya.
Salçayı güneş almayan bir noktada uzun süre saklayabilirsiniz. Kullanmak
üzere kapağını açtığınız salçayı ise mutlaka buzdolabına kaldırmayı unutmayın.