Sebzesiz Olmaz Diyenlere 5 Nefis Sebzeli Tarif

Sebzeler kimileri için vazgeçilmez, kimileri içinse yanından geçilmez
seçeneklerdir. Yazımızın içeriğinde bu iki kesimi de birleştirmeyi umuyoruz;
çünkü verdiğimiz tariflerin hepsi birbirinden leziz! 5 farklı tarif sayesinde her
zaman tükettiğiniz sebzelerin yeni bir haliyle tanışabilir ya da hiç tüketmek
istemediğiniz sebzeleri bu tarifler sayesinde sevmeye başlayabilirsiniz.
Gelin, sözü daha çok uzatmadan sebzeli tariflerle hemen tanışalım…

1. Sebzeli Mantar

“Mantar da sebze zaten!” dediğinizi duyar gibiyiz fakat bu tarife kesinlikle bir
şans vermenizi diliyoruz; çünkü mantarlar bu tarifte çok daha doyurucu ve çok
daha leziz!
Bu akşam yemeği için pratik ve nefis bir öneri arıyorsanız sebzeli mantar pişirip
yanına güzel bir salata ya da bol tereyağlı pilav hazırlayarak sofranızı
tamamlayabilirsiniz. Mevsimin en leziz mantarları hazırsa sebzeli mantar
tarifimiz burada:
– Geniş bir tencere içerisine 1 adet kuru soğanı yemeklik doğrayın ve 4
yemek kaşığı sıvı yağda kavurun.
– Ardından ince ince dilimlediğiniz 600 gram kadar mantarı ekleyip
kavurmaya devam edin.
– Pişmeye yakın 2 su bardağı kadar garnitürü, 1 çay kaşığı pul biber, 1 çay
kaşığı tuz, yarım çay kaşığı karabiberi ve son olarak ince ince kıydığınız
yarım demet kadar maydanozu ekleyip karıştırın.
– Son olarak ocaktan alın ve sıcak ya da ılık bir şekilde servis edin.

2. Sebzeli Graten

Sebze tüketmeyi sevmeseniz de sebze tüketmenin ne kadar önemli olduğunu
biliyorsanız size çare olacak bir öneri için böyle buyurun; çünkü sebzeli graten
sebze sevmek için çok lezzetli bir neden! Şimdiden uyaralım; havuç, patates,
kabak üçlüsünün bu birlikteliğine bayıldığınıza şaşırabilirsiniz! İşte, nefis mi
nefis sebzeli graten tarifi:
– 1 adet kabak, 1 adet havuç ve 2 adet patatesin kabuklarını soyup hafif
incelikte doğrayın.

– Ardından bir tencerenin içerisine 1,5 litre suyu ekleyin ve kaynatın
ardından havuç ve patatesi ilave edin.
– Pişmeye yakın kabağı da ilave edin ve tüm sebzeler hafif haşlanınca
ocaktan alıp süzün.
– 2 adet kırmızı biberi doğrayın ve tüm malzemeleri karıştırıp bir fırın
kabına boşaltın.
– Beşamel sos için bir tencerede 1,5 yemek kaşığı tereyağını ve 1,5 yemek
kaşığı unu kavurun. Ardından 2,5 su bardağı sütü ekleyin devamlı
karıştırın. Kıvamı yoğunlaşınca 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı
karabiberi ekleyip sebzelerin üzerine sosu gezdirin ve karıştırın.
– Üzerine 300 gram kadar rendelenmiş kaşar peynirini ilave edip önceden
ısıtılmış 180 derecelik fırında 20-25 dk pişirip servis edin.

3. Sebzeli Omlet

“Sabah kahvaltıları omletsiz olmaz.” diyenler; “Ben ben her öğünde omlet
tüketebilirim.” diyenler yaklaşın! Omletin en renkli, en lezzetli, en doyurucu, en
vitamin dolu haliyle tanışmaya hazır mısınız? Rengarenk biberlerle hem gözlere
hem de midelere şenlik bir omlet yapıyoruz, nasıl mı? İşte, sebzeli omlet tarifi:
– 1 adet taze soğanı, 1 adet kırmızı biberi, 2 adet domatesi, 1 adet çarliston
biberi ve 1 adet sivri biberi ve 10 adet mantarı doğrayın.
– Tavada kızdırdığınız 1 çay bardağı sıvı yağın içine taze soğan hariç tüm
malzemeyi ekleyin, yumuşayıp kızarana kadar pişirin.
– 5 adet yumurtayı ayrı bir kâsede 1 tutam tuz, 1 tutam karabiber, 1 tutam
pul biberle çırpın ve sebzelerin üzerine döküp pişirin.
– Taze soğanları pişmeye yakın omletin üzerine serpiştirin.
– Soğumadan servis edin.

4. Izgara Sebzeli Salata

Sırada, formuna dikkat edenlerin bayılacağı bir tarif var. Siz de geniş bir kâse
dolusu salatayla öğün yapmayı seviyorsanız ama daha iyi bir şekilde doymak
istiyorsanız ızgara sebzeli salata tarifi tam size göre demektir! Salatanın
doyuruculuğunu ve lezzetini artırmak sofradan daha tok bir şekilde ayrılmak
için ızgara sebzeli salata tarifimizi hemen deneyebilirsiniz. İşte, nefis tarif:
– 1 adet patlıcan, 1 adet kabak ve 1 adet kırmızı biberi dilimleyip ızgarada
pişirin.
– Pişen sebzelerin soğumasını bekleyin.
– Daha sonra 100 gram kadar Akdeniz yeşilliği ile 100 gram kadar ikiye
kestiğiniz cherry domatesleri tabağınıza koyun.
– Izgarada pişirdiğiniz sebzeleri doğrayarak ekleyin.
– Son olarak 100 gram kadar beyaz peynir ve 50 gram kadar zeytinyağını
ekleyip servis edin.


5. Fırında Sebzeli Tavuk

Fırında pişen yemeklere zaafınız varsa bu tarife bayılacaksınız! Renkli
sebzelerle lezzeti ve faydası artan tavuklar; özel sofralarınızı süslemeye hazır.
Yanına bir de tereyağlı pirinç pilavı yaparsanız değmesinler keyfinize! İşte; hafif
mi hafif, bol sebzeli fırında tavuk tarifi:
– 1 adet büyük boy patatesi ve 1 adet domatesi halka halka doğrayın.
– Bir fırın kabına sırasıyla patatesleri sonra 4 adet tavuğu, üzerine
domates, 8 adet arpacık soğan ve kıyılmış yarım demet kadar
maydanozu dizin.
– Üzerlerine 1 tutam tuz, 1 tutam karabiber, 1 tutam kırmızı biber ve 2
yemek kaşığı zeytinyağını ekleyin.
– 190 derecede tavukların üzeri kızarana, patatesler pişene kadar fırınlayıp
soğumadan servis edin.