Soya Kıyması Hakkında 7 Bilgi

Soya kıyması; vegan, vejetaryen gibi beslenme şekillerini benimseyenlerin ya da et
tüketmekten hoşlanmayanların sıkça kullandığı seçeneklerden biridir. Ete yakın bir yapısı
olması sayesinde mantı, börek, köfte, lahmacun, hamburger gibi kıymayla yapılan her
tarifte kullanılabilir. Gelin, soya kıymasını daha yakından tanıyalım…

1. Soya Kıyması Nasıl Elde Edilir?

Soya fasulyesi çekirdeğinin yağı alındıktan sonra yüksek oranda protein içeren unsu
kısmına basınç ve ısı gibi bir dizi işlemler uygulanarak et dokusu kazandırılmasıyla elde
edilir. Dolayısıyla soya kıyması hayvansal değil, bitkisel bir seçenektir.


2. Sıkça Kullanılmaktadır

Ürün içeriklerine dikkat etmeyen biriyseniz soya kıymasını ilk kez duyuyor olabilirsiniz;
ancak aslına bakıldığında onu yüksek ihtimalle daha önce tüketmiş olabilirsiniz. Soya
kıyması, ülkemizde ve dünyada hazır yemek üreticileri tarafından salam, sosis, sucuk,
hamburger köftesi, mantı içi gibi birçok seçeneğin üretiminde sıkça kullanılan bir
malzemedir.


3. Her Tarifte Kullanılabilir

Soya kıymasını sıkça tercih edilebilir bir seçenek yapan en önemli özellik; katıldığı her
tarifin lezzetini, rengini alabilmesidir. Böylelikle yemeklerin lezzetlenmesine ve içerik
bakımından zenginleşmesine yardımcı olur.


4. Daha Ekonomiktir

Ülkemizde özellikle son yıllarda artan et fiyatları, birçok ailenin bütçesini zorlamaktadır.
Soya kıyması bu duruma çare niteliğinde bir gıda olabilir. Genellikle et renginde olması ve
%50-%70 oranında içerdiği protein sayesinde kırmızı etin yerini alacak iyi bir ikame ürün
olarak kullanılabilir.


5. Daha Hafiftir

Soya kıyması; hayvansal kıymaya göre daha az kalori, kolesterol ve yağ içerir. Bu özelliğiyle
özellikle diyet yapanlar için ideal bir seçenektir. Göğüs, mide, prostat gibi birçok kanser
çeşidini önlemeye yardımcı olması, kemik hastalıklarını iyileştirmesi, bağışıklık sistemini
güçlendirmesi gibi birçok faydası bulunur. Aynı zamanda kolay sindirilmesiyle mideyi
yormayan soya kıymasına siz de mutfağınızda yer açabilirsiniz.

6. Oda Sıcaklığında Saklanabilir

Soya kıymasının hayvansal kıyma gibi buzlukta saklanmasına gerek yoktur. Soya kıymasını
ağzı sıkı bir şekilde kapatıp düşük nem oranına sahip olduğundan emin olduğunuz oda
sıcaklığında bir yıla kadar saklayabilmeniz mümkündür. Ancak soya kıymasını ıslattıysanız
buzdolabında saklamanız ve bir gün içinde tüketmeniz gerektiğini unutmayın.

7. Islatılarak Kullanılır

Soya kıyması, yemeklerde kullanılmadan 20 dakika kadar önce ıslatılmalıdır. İçerdiği
protein oranına göre farklı miktarda suya ihtiyaç duyan soya kıyması, su sayesinde şişerek
et ya da kıyma formunu alır ve kullanıma hazır hale gelir.


8. Kullanım Amaçları Vardır

Soya kıymasının et yerine kullanılmasının yanı sıra yemeklerde birçok kullanım amacı
vardır. Soya kıyması sayesinde ürüne yapı kazandırmak, pişirme sırasında oluşacak su ve
yağ kaybıyla ürünün küçülmesini engellemek, ürünün protein içeriğini zenginleştirmek ve
daha ekonomik bir gıda yaratmak amaçlanır.

9. Soya Kıymasının Zararı Var mıdır?

Fermente edilmemiş soya; içerdiği fitatlar nedeniyle kalsiyum, demir ve çinko gibi
minerallerin emilimini olumsuz yönde etkileyebilir. D vitamini eksikliği, alerjik
reaksiyonlar, tiroit problemleri gibi rahatsızlıklara davetiye çıkarabilir. Fakat fermente
edilmiş soyanın bu zararlı etkilerini kaybettiği görülmektedir.