Temmuz Ayının En Tatlısı Şeftaliyle Yapabileceğiniz 6 Nefis Tarif

Şeftali sizin de gözde meyvenizse onu en güzel şekilde kullanabileceğiniz,
tadına daha da âşık edecek bu tariflerimize bayılacaksınız. Ne mevsimin en taze
şeftalileri ne de siz bekleyin diye hemen yazımızın detaylarına geçelim. İşte,
şeftali kullanarak yapabileceğiniz 6 nefis tarif…

1. Şeftali Şerbeti

İlk tarif önerimizle sizi Osmanlı’nın özenli sofralarına ışınlıyoruz; karşınızda
şeftali şerbeti! Osmanlı şerbetlerinden biri olan bu lezzet, yazın sıcaklarına ilaç
gibi gelecek. İster kahvaltıda isterseniz de akşam yemeğinde keyifle
tüketebileceğiniz şeftali şerbeti tam bir vitamin deposu bizden söylemesi!
Pratik bir şekilde hazırlanışıyla ayrı, damakta bıraktığı lezzetle ayrı mutlu eden
şeftali şerbetini denemek için daha fazla geç kalmayın. İşte, padişahlara layık
şeftali şerbeti tarifi:
– Kabuklarını soyduğunuz 2 kilo kadar şeftaliyi küp şeklinde doğrayın. Bol
suda yıkadığınız 1 adet orta boy limonu rendenin ince tarafıyla
rendeleyin. Ortadan ikiye kesip yarım limonun suyunu sıkın.

– Derin bir tencereye aldığınız doğranmış şeftalileri; 1 kilo toz şeker, 1 adet
çubuk tarçın, 5 adet karanfil, rendelenmiş limon kabuğu ilavesiyle en az 1
saat kadar, kapağı kapalı tencerede bekletin.
– Suyunu salan şeftalileri çubuk tarçını aldıktan sonra kısık ateşte,
eklediğiniz 1,5 litre su ilavesiyle kaynamaya bırakın.
– Şeftaliler yumuşayıp dağılmaya başladıklarında yarım limonun suyunu
ekleyip karıştırın. Ocaktan aldığınız karışımı ince delikli bir süzgeçten
geçirin.
– Cam bir şişeye doldurduğunuz şeftali şerbetini oda sıcaklığında
soğuttuktan sonra arzuya göre bal, taze nane yaprakları ve buz ilavesiyle
servis edin.

Şeftali Şerbeti Tarifi
2. Izgara Şeftali

Diyet bozdurmayan bir tatlı mı arıyorsunuz? Bu tarif; meyve saati gelenlere de
tatlı krizi gelenlere de bol lezzetiyle kendini çok sevdirecek! Bol sulu şeftalileri
bu zamana kadar soğuk soğuk tüketmeye doyduğunuzu düşünüyoruz ve bu
kez şeftalileri şöyle bir cız bız etmenizi öneriyoruz. İnanın, ızgara yöntemi
şeftaliye de çok yakışıyor! En kolay şekilde hazırlanabilen, kendinden şekerli
bir tatlı için böyle buyurun. İşte, ızgara şeftali tarifi:
– 4 adet orta boy şeftaliyi soymadan, ortalarından ikiye kesip çekirdeklerini
çıkarın. Daha sonra dört eşit parçaya bölün.
– Önceden ısıtılmış ızgara izli tava üzerine yerleştirdiğiniz şeftalileri
suyunu salıp hafifçe kızarana kadar yüksek ateşte pişirin.
– 2 yemek kaşığı bal ve 1 çay kaşığı toz tarçın ilavesiyle tatlandırdıktan
sonra ılık olarak dondurma, krema ya da kuru yemişler eşliğinde servis
edin.

Izgara Şeftali Tarifi

3. Şeftali Reçeli

Gelin, bu tarifle yaz mevsiminin en leziz meyvesinin ömrünü uzatalım! Nasıl
mı? Tabii ki ondan leziz mi leziz bir reçel yaparak! Kış boyunca keyifle
tüketerek hem yaza hem de taze şeftalilere karşı özleminizi dindirecek, kızarmış
ekmekleri tamamlayacak, peynirleri sevindirecek nefis bir şeftali reçeli için
hazırlıklar başlasın! İşte, mis kokulu şeftali reçeli tarifi:
– Sap kısımlarını alıp kabuklarını dikkatli bir şekilde soyduğunuz 1 kilo
kadar şeftaliyi ortadan ikiye kesip çekirdeklerini çıkartın.
– İnce ince kestiğiniz şeftali dilimlerini küçük küpler halinde doğrayın.

– Geniş bir tencereye bir kat doğranmış şeftali, bir kat toz şeker serperek 1
kilo toz şekeri ve 1 kilo şeftaliyi bitirene dek tekrarlayın.
– Şeftalileri; suyunu salması için kapağı kapalı tencerede 2-3 saat kadar,
oda sıcaklığında bekletin.
– Suyunu salan meyveleri, ocağa alıp kısık ateşte ve çok fazla
karıştırmadan pişmeye bırakın.
– Pişirme işlemi sırasında tencere yüzeyine çıkan köpükleri bir kaşık
yardımıyla alın.
– Koyulaşmaya başlayan reçele taze sıkılmış yarım limon suyunu ekleyip
4-5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın.
– Sıcağı sıcağına kavanozlara paylaştırdığınız reçel kapaklarını sıkıca
kapatın. Ters çevirip oda sıcaklığında soğuttuğunuz reçelleri oda
sıcaklığında, ısı ve ışık görmeyen bir yerde muhafaza edin. Tatlı
tarifleriniz ya da kahvaltı sofranızda servis edin.

4. Şeftali Soslu Sütlü Tatlı

Canınız şöyle bol sütlü bir tatlı çektiyse ona mis gibi kokusu ve nefis tadıyla
şeftali sosu eşlik etmesin mi? Tatlınızın hafif lezzetini bozmayarak midenizi
yormayacak, damağınızda bıraktığı lezzetle keyfinizi katlayacak şeftali soslu
sütlü tatlı nasıl yapılır öğrenmek için buyurun detaylara:
– 1 litre krema, 300 ml süt ve 300 gr şekeri derin bir kapta karıştırarak
kaynatın.
– Kaynama noktasına gelince 20 gr toz jelatini ilave edip tekrar karıştırın.
– 10 dakika kaynatıp ince tel süzgeçten süzün.
– 1 kilo kadar şeftalinin kabuğunu soyup blender’dan geçirin.
– 300 gr şekeri ilave edip sos kıvamına gelinceye kadar pişirin.
– Daha sonra süzdüğünüz sütlü karışıma ekleyin ve karıştırın.
– Servis yapacağınız bardaklara doldurun ve buzdolabına alın. 4 saat
bekletin.
– İyice donduktan sonra dolaptan çıkarıp servis yapın.

5. Şeftali Sorbe

Öyle bir tatlı olsun ki hem nefis olsun hem çok serinleten olsun, üstelik içinde
hiç süt bulunmasın, diyorsanız böyle buyurun; karşınızda şeftali sorbe tarifi!
Şeftali sorbe, süt tüketmek istemeyenler için ideal bir seçenek olabilir. Siz de
şeftaliye doyacağınız bu tarifi hemen deneyebilirsiniz. İşte, bol vitaminli şeftali
sorbe tarifi:
– 2 adet şeftaliyi soyup buzdolabında dondurun.
– Daha sonra eğer varsa sorbe makinesinden, yoksa blenderdan geçirin.
– Servis kasesine aktarıp 1 kaşık bal ekleyin.
– Buzlukta dondurarak, buzdolabında bekleterek ya da öylece ılık olarak
servis edin.

6. Şeftalili Kek

Çay saatlerinin en nefis seçeneklerindendir, güzel bir kek. Bu kez onu
meyvelerin en nefisiyle buluşturmaya karar verdik ve ortaya mest eden bir
sonuç çıkardık. Yumuşacık kekin şeftalinin mis kokusuyla yaptığı çok başarılı
iş birliğine inanamayacaksınız! Her bir dilimde bir sonraki dilimi düşüneceğiniz,
çocukların da bayılacağı şeftalili kek nasıl yapılır, işte detaylar:
– Ortadan ikiye kesip kabuğunu soyduğunuz 3 adet orta boy şeftalinin
çekirdeklerini çıkartın. İnce ince dilimleyin.
– Isıya dayanıklı, kelepçeli bir fırın kabını oda sıcaklığında 1 tatlı kaşığı
tereyağıyla yağlayıp 2 yemek kaşığı esmer şeker serpin. İnce ince
kestiğiniz şeftali dilimlerini kek kalıbına döşeyin.
– Oda sıcaklığında beklettiğiniz 3 adet yumurtayı derin bir karıştırma
kabına alın. 1 su bardağı toz şeker ilavesiyle, şeker taneleri tamamen
eriyene kadar karıştırın.
– Krema kıvamını alan toz şekerli karışıma 1 su bardağı süt ve 3/4su
bardağı zeytinyağı ilave edip karıştırma işlemini sürdürün.
– 2 su bardağı kadar elenmiş un, 1 paket kabartma tozu ve 1 paket vanilya
ilavesiyle harmanlayıp son halini alan kek hamurunu şeftali dilimleri
üzerine yayıp üzerini bir spatula yardımıyla düzeltin.
– Önceden ısıtılmış 170 derece fırında, 40-45 dakika kadar pişirdikten
sonra fırından alın. Oda sıcaklığında dinlendirip kalıbından çıkardığınız
keki dilimledikten sonra servis edin.

Şeftalili Kek Tarifi