6 Püf Noktasıyla Pepeçura Nasıl Yapılır?

Pepeçura, ismiyle çok farklı olsa da aslında çok sevdiğimiz sütlacın ülkemizin Doğu
Karadeniz bölgesinde ve Yunanistan’da biraz renk biraz da malzeme değiştirmiş halidir.
Yunanistan’da ”Moustalevria” ismiyle bilinen pepeçura, siyah üzümle yapıldığı gibi zaman
zaman böğürtlenle de yapılabilir. Birçok tatlıya göre çok daha hafif bir içeriğe sahip olan
pepeçura, gönül rahatlığıyla tercih edilebilecek tatlılardandır.
Peki, pepeçura nasıl yapılır? Pepeçura yaparken nelere dikkat edilir? Pepeçura yapımında
püf noktaları nelerdir? Yazımızın devamında bu sorulara cevap bulabilir, siz de nefis bir
pepeçura yapabilirsiniz. İşte, detaylar…

1. Mısır Unu Kullanın

Pepeçura tatlısına özelliğini veren malzemelerden biri, mis gibi kokan mısır unudur. İsteğe
göre tatlınızı sadece mısır unu kullanarak yapabilirsiniz; ancak daha yoğun bir kıvam elde
etmek ve daha tanıdığınız bir lezzet tatmak istiyorsanız mısır ununu nişastayla karıştırarak
yapabilirsiniz.


2. Nişasta İyi Bir Yardımcıdır

Pepeçura tatlısının kıvamını tutturmak alışkın olmayanlar için zorlayıcı olabilir, ancak
endişe etmenize gerek yok çünkü nişasta sorunu çözebilir. Pepeçura tatlısını yaparken
dilediğiniz kıvama ulaşamazsanız su ile açtığınız bir miktar nişastayı tatlınıza karıştırabilir,
ideal bir kıvama ulaşabilirsiniz.


3. Devamlı Karıştırın

Pepeçura tatlısını yaparken sizi bekleyen tehlikeler; dibinin tutması ya da karışımın toprak
topak olmasıdır. Bunları önleyebilmek için nişasta ve mısır ununu koyduktan sonra çırpma
teli yardımıyla kaynayana kadar karıştırın ya da nişasta ve mısır ununu ayrı bir kapta
karıştırdıktan sonra ekleme yapın. Bu sayede pürüzsüz bir karışım elde edebilirsiniz.


4. Klasik Siyah Üzüm Kullanabilirsiniz

Pepeçura tatlısının asıl lezzetini elbette ki kokulu mor üzümler vermektedir; ancak ”Şehrin
içinde ben nereden kokulu mor üzüm bulayım?” diyorsanız ve bu konuda epey
zorlanacaksanız pepeçura tatlısı yapımında klasik siyah üzümler kullanmak da iyi bir
sonuca ulaşmanıza yardımcı olacaktır.


5. Sudan Yararlanın

Orijinal pepeçura tatlısı yapımında su kullanılmaz; ancak üzümleriniz az ise tatlının daha
çok çıkabilmesi ve herkesi doyurabilmesi için sudan yararlanabilirsiniz.


6. Tam Mevsiminde Yapın

Pepeçura yapmanın tüm püf noktalarını öğrendiniz; fakat çok önemli bir detay daha var.
Leziz bir pepeçura yapabilmek için üzümlerin en lezzetli olduğu dönemde olmamanız
gerekir. Ağustos sonu eylül başı gibi üzümlerin en lezzetlisini bulabilir, böylece kusursuz bir
pepeçura hazırlayabilirsiniz.