Haziran Ayında Yiyebileceğiniz 5 Balık

Balık, beden ve zihin sağlığımızda etkin bir görev alan omega-3 bakımından en zengin
kaynaklardan biridir. Bu yüzden mevsiminde olan balıkların haftada en az 2 kez tüketilmesi
gerekir. Hafifliği sayesinde özellikle kolesterol diyetlerinin vazgeçilmezidir. Güzel lezzetiyle
ızgara, buğulama, kızartma gibi birçok pişirme şeklinde en harika sonuçları verir. Yanında
bol yeşillikle kurulan balık sofrasında mutlu olmayacak kimse neredeyse yoktur. Bağışıklığı
güçlendirerek birçok hastalıktan korunmaya yardımcı olur.

Tıpkı tüm gıdalarda olduğu gibi balık çeşitlerinde de mevsimsel beslenmek önemlidir;
çünkü mevsimi dışında beslenmek, maalesef ki yarardan çok zarar getirir. Peki, haziran
ayında hangi balıklar tüketilebilir? Yazımızın devamında bu soruya cevaplar aradık.
İşte, haziran ayında tüketilmesi önerilen 5 balık…

1. Sardalya

Ege Denizi’nde en bol bulunan balık çeşitlerinden biridir. İnsanlarda sıklıkla görülen B12 ve
D vitamini eksiklikleri için ideal bir gıdadır. Sardalyanın en lezzetli ve tam olmuş
denebileceği mevsimi temmuz ve ekim ayları arasındaki dönemdir; ancak haziran ayında
da yeterince lezzetlidir. Siz de sardalyayı ızgara, fırın gibi yöntemlerle pişirerek haziran ayı
sofralarınızı sağlıkla tamamlayabilirsiniz.

2. Mercan

Mercan üretimi bahar aylarından itibaren başlar. Dolayısıyla haziran ayına kadar hazır olan
balık çeşitlerinden biridir. Birçok farklı mineral ve özellikle A vitamini zenginliği sayesinde
bolca tercih edilmesi gereken haziran ayı balıkları arasındadır. Siz de haziran ayının
dilediğiniz öğünlerinde mercan balığının farklı hallerine yer verebilir, sağlıklı
beslenebilirsiniz.

3. Kaya Balığı

Haziran ayı, genel olarak kaya balığı adıyla bilinen yüzlerce balık cinsi bakımından en
zengin aylardan biridir. Ülkemizin deniz ve gölet çevrelerinde kum, kayalık ve sığ
kısımlarında bolca bulunur. Tutulma kolaylığı ve bol miktarda bulunması sebebiyle
ekonomik açıdan da uygun olan balık çeşitlerindendir. Genellikle amatör olarak tutulan ya
da tutabileceğiniz kaya balıklarıyla siz de haziran ayı sofralarınızı güzelleştirebilirsiniz.

4. Orkinos

En lezzetli balık çeşitlerinden biri olmasıyla bilinen orkinos, namı diğer ton balığı da haziran
ayında en lezzetli dönemini yaşar. Ülkemiz denizlerinde genellikle üreme amaçlı
bulunurlar. Bol etli bir yapıya sahiptir. Siz de haziran ayında orkinos balığını farklı tariflerde
hazırlayıp keyifle tüketebilirsiniz.

5.Akya

“Akbalık” ismiyle de bilinen akya balığı, kıymetli olan balık çeşitlerinden biridir. Çok lezzetli
aynı zamanda da kemikli bir balıktır. Ülkemizde Ege ve Akdeniz’de dünyada Atlantik ve
Pasifik Okyanusu’nda bulunur. Genellikle kafasından çorba, etinden de kızartma yapılır.
Haziran ayı sofralarına çok yakışacak akya ile siz de bol yeşillikli güzel bir yaz sofrası
kurabilirsiniz.

Pratik bir şekilde hazırlayabileceğiniz  temizlenmiş balıklar Migros Sanal Market’te! Sipariş vermek için hemen tıklayın.