Haziran Bitmeden Semizotuyla Yapmanız Gereken 6 Nefis Tarif

Semizotu; haziran ayıyla birlikte yemyeşil haliyle tezgahlardaki yerini almaya
başlayan en güzel, en vitaminli sebzelerden biridir. Hafif ekşimsi lezzetiyle
salatalara da yemeklere de çok yakışır. Düşük kalorisi, zengin içeriği sayesinde
sindirim sorunlarına, yüksek kolesterole, bağışıklık sistemine iyi gelir;
tüketenlere daima şifa verir.
Yazımızın devamında haziran ayında en çıtır zamanlarından birini yaşayan
semizotuyla yapabileceğiniz farklı ve pratik tariflere ulaşabilirsiniz. Şifa dolu
sofralar için şimdiden afiyet olsun!
İşte, semizotu kullanarak yapabileceğiniz 6 nefis tarif…

1. Peynirli Semizotu Salatası

Karpuz peynir ikilisine rakip geldi; karşınızda peynir semizotu ikilisi! Yaz
aylarının sıcaklarına tüm ferahlığıyla meydan okuyacak, peyniriyle lezzeti
katlanacak bu salataya bayılacaksınız. Peynirli semizotu salatası yapılışını
hemen uygulayarak öğünlerinizi vitamin dolu bir seçenekle doldurabilirsiniz.
İşte, peynirli semizotu salatası tarifi:
– 1 bağ semizotunu ayıklayıp bol suda yıkayın.
– Daha sonra 2 adet domates ve 2 adet salatalığı küp küp doğrayın.
– Semizotunun üzerine doğradığınız domates ve salatalığı serpiştirin.
– Küp küp doğradığınız 150 gram peyniri salatanın üzerine ara ara koyun.
– Bir miktar zeytinyağı, bir miktar tuz ve 2 yemek kaşığı nar ekşisini
salatanın üzerine gezdirip servis yapın.

2. Ekşili Semizotu Çorbası

Yaz aylarında da çorbam kaynasın diyorsanız size çorbaların en vitaminlisi olan
ekşili semizotu çorbasını öneriyoruz. Özellikle semizotunu bu zamana kadar
hep salata olarak tüketenler için farklı bir lezzet deneyimi yaşatacak bu çorbayı
keyifli kaşıklayacaksınız. İşte, ekşili semizotu çorbası tarifi:
– 4 diş sarımsağı kıyın. 5 bardak suyu kaynatıp içine yarım su bardağı yeşil
mercimeği ekleyin, mercimekler biraz yumuşayana kadar pişirin.

– 1 demet semizotu ve 1 çay bardağı pirinci ilave edip çorbayı pirinçler
iyice yumuşayana kadar pişirin.
– Yarım su bardağı haşlanmış nohudu ve tuzu ilave edin.
– 2 yemek kaşığı tereyağı bir tavada eritin, 4 diş sarımsağı ekleyin.
– Kıydığınız sarımsakları 2-3 dakika orta ateşte pişirin ve 2 yemek kaşığı
domates salçasıyla ortalama 2 dakika pişirmeye devam edin.
– Birer tutam nane, kırmızı pul biber, karabiber ve 1 yemek kaşığı nar
ekşisini ilave edip salçalı karışımı biraz sulandırın.
– Hazırladığınız karışımı çorbanın üzerine döküp karıştırın ve sıcak olarak
servis edin.

3. Fesleğenli Semizotu

Makarna, patates, et, tavuk gibi birçok seçeneğe yaptığı sihirli dokunuşla
kendine âşık ettiren fesleğen; bu kez semizotunu güzelleştirmek için geliyor.
Eğer siz de fesleğenin yemeklerle olan uyumuna bayılıyorsanız bu tarifimizi de
çok seveceksiniz demektir. İşte; fesleğenin kokusu, semizotunun vitaminlerinin
buluştuğu fesleğenli semizotu tarifi:
– İlk olarak 1 kilo semizotunu ayıklayıp güzelce yıkayın.
– Semizotlarını 2 parmak kalınlığında doğrayın.
– 5 yemek kaşığı zeytinyağını tencereye ekleyin, üzerine yemeklik
doğradığınız 1 adet kuru soğanı ekleyip kavurun.
– Ardından kabuklarını soyduğunuz ve ufak küpler halinde doğradığınız 2
adet domatesi ekleyip kavurmaya devam edin.
– Domatesler suyunu bırakmaya başlayınca semizotunu da ilave edip 1-2
kez çevirin.
– Ardından 1 çay bardağı pirinci ve 1,5 su bardağı suyu ekleyip ocağın
altını hafif kısın ve ara sıra karıştırarak pişmeye bırakın.
– Pirinçler de pişince ince kıyılmış 4 dal fesleğeni ve 1 tatlı kaşığı tuzu ilave
edip karıştırdıktan sonra servis edin.

4. Semizotu Kavurması

Pişirme yöntemlerinden en pratiği bu kez semizotu için çalışıyor! Çok acıktınız
ve çabucak bir şeyler hazırlamak istiyorsanız semizotu kavurması iyi bir seçim
olabilir. Akşam sofrasına hafif bir seçenek kondurmak için işte, nefis mi nefis
semizotu kavurması tarifi:
– İlk olarak 2 demet semizotunu ayıklanıp yıkayın.
– Temizlediğiniz semizotlarını yaklaşık iki parmak genişliğinde doğrayın.
– 1 adet kuru soğanın kabuğunu soyun ve yemeklik doğrayın. Ardından bir
tavaya 4 yemek kaşığı zeytinyağı ve doğradığınız soğanları ilave edilip
kavurun.
– Semizotları ve 1 çay kaşığı tuzu, yarım çay kaşığı karabiberi ilave edip
semizotu pişene kadar kavurun.

– Piştikten sonra ister soğuk ister sıcak olarak servis edin.

5. Semizotu Cacığı

Bu zamana kadar cacığın salatalıkla yapılanını tüketmiş olabilirsiniz ama şimdi
yenilik zamanı! Sıradaki tarifimiz size cacığın ve semizotunun en farklı halini
sunuyor; karşınızda semizotu cacığı! Farklı lezzetlere açıksanız sofranızda ona
yer ayırın ve tarifimizi uygulamaya koyulun. İşte, semizotu cacığı tarifi:
– Ayıklayıp bol suda yıkadığınız 1 demet semizotu yapraklarının fazla
suyunu süzdürün.
– 1 su bardağı süzme yoğurt, 1 diş ezilmiş sarımsak, yarım çay kaşığı tuz
ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı ilavesiyle karıştırın.
– Azar azar eklediğiniz yarım su bardağı su ilavesiyle kıvamını açtığınız
semizotu cacığının üzerini kuru naneyle süsleyip soğuk olarak servis
edin.

6. Kıymalı Semizotu Yemeği

Sebze yemekleri içinde kıyma olmadan boğazımdan geçmez, diyorsanız
tarifimiz tam size göre! Bol kıymayla lezzetine lezzet katılan semizotu, böyle
çok daha doyurucu bizden söylemesi. İşte, kıymalı semizotu yemeği tarifi:
– Kabuğunu soyduğunuz 1 adet kuru soğanı küçük küpler halinde
doğrayın. Yaprak kısımlarını tek tek ayıkladığınız 2 demet semizotunu bol
suda yıkayıp fazla sularını süzdürün. Körpe sap kısımlarını ince ince
doğrayın.
– Tencerede kızdırdığınız 5 yemek kaşığı ayçiçek yağında yemeklik
doğradığınız kuru soğanları hafif bir renk alana kadar soteleyin.
– 200 gram kadar orta yağlı kıymayı ilave edip renk alıp suyunu çekene
kadar kavurun. 1 yemek kaşığı domates salçasını ekleyip karıştırın.
– Ayıklanmış semizotu yaprakları ve doğranmış körpe sap kısımlarını
kattıktan sonra kısık ateşte pişirme işlemini sürdürün.
– 1 su bardağı sıcak su, yarım su bardağı pirinç ve 1 çay kaşığı tuz
ilavesiyle kapağı kapalı tencerede, kısa bir süre daha pişirdiğiniz yemeği
sıcak olarak servis edin.