Haziran Sebzeleriyle Hazırlanan 9 Taptaze Tarif

Haziran ayının şifa dolu sebzelerinden yararlanmak için birbirinden nefis tarifi
bu başlık altında sizin için derledik. Haziran ayında “Ne pişirsem?” derdine son
verecek tariflerle tanışıp sofranızı donatmaya hazırsanız gelin detaylara birlikte
bakalım. İşte, haziran sebzeleriyle yapabileceğiniz 9 tarif….

1. Susamlı Taze Fasulye Kavurması

Zeytinyağlı taze fasulye yemekten sıkıldıysanız bir miktar susamdan yardım
almaya ne dersiniz? Sıradaki tarifimiz evet, biraz sıra dışı! Her zaman
tükettiğiniz zeytinyağlı fasulye bu kez susam, toz zencefil, sarımsak gibi
malzemelerle buluşuyor, kavrularak pişiyor ve ortaya nefis bir sonuç çıkarıyor!
Susamlı taze fasulye tarifiyle ezberleri unutup yeniliklere çatal daldırmak için
işte detaylar:
– Yarım kilo taze fasulyeyi temizledikten sonra su dolu tencerede 15 dakika
kadar haşlayın.
– Hemen buzlu suya alıp renklerini kaybetmemelerini sağlayın.
– Tavada 2 yemek kaşığı yağı kızdırın içine 1 çay kaşığı zencefili ve mini
doğranmış 2 diş sarımsağı yakmadan kavurun.
– 1 yemek kaşığı soya sosu, 1 tatlı kaşığı bal, 1 yemek kaşığı susam ve 1
tatlı kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı tuzu ilave edin.
– Fasulyeleri bu sosun üzerine boşaltın ve tuzunu ekleyin.
– 1-2 dakika karıştırdıktan sonra ocaktan alın ve ılık halde servis edin.

2. Bezelye Salatası

Pilavın en tatlı arkadaşı bezelyeler, bu kez nefis bir salata kimliğine bürünmesin
mi? Haziran sıcaklarında hafif ve doyurucu bir öğün seçeneği arayanlar için
farklı bir lezzet deneyimi sunacak bezelye salatası tarifi denemeye değer!
Bezelye salatası nasıl yapılır, işte detaylar:
– 2 su bardağı kadar bezelyeyi haşlayın.
– 2 adet yeşil, 1 adet kapya biberi, 1 adet kuru soğanı ve 1 adet domatesi
küp küp doğrayın.
– Yarım demet maydanozu ince ince doğrayın.
– 1 adet havucu rendeleyin bir kabın içerisinde 1 adet limon suyu, 5 yemek
kaşığı zeytinyağı, yarım çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı tuzla karıştırın.
– Ardından haşladığınız bezelyeleri de ekleyerek tüm malzemeyle birlikte
iyice karıştırın.
– Son olarak üzerine 3 yemek kaşığı nar ekşisi dökerek servis edin.

3. Bakla Kızartması

Sıradaki tarifimiz, bakla âşıklarının tekrardan bayılacağı nefis bir seçenek!
Genellikle zeytinyağlı haliyle bildiğimiz bakla, bu kez çıtır çıtır nefis bir kızartma
oluyor! Yanına da yoğurt gelirse ne de güzel tamamlanıyor sormayın gitsin!
İşte, leziz bakla kızartması tarifi:
– 400 gram kadar baklayı ayıklayıp yıkayın.
– Ardından bir kabın içerisinde 2 adet yumurta, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay
kaşığı karabiber ve 1 çay kaşığı sarımsak tozunu ilave edip çırpın.
– Başka bir kabın içerisinde 1 paket galeta ununu ekleyin.
– Ayıklamış olduğunuz baklaları önce yumurtalı baharatlı karışıma
ardından galeta ununa bulayın.
– Son olarak 1 su bardağı sıvı yağ eklediğiniz kızgın tavada kızartın.
– Pişen baklaların üzerine çarpışmış yoğurt ilave ederek servis edin.

4. Kabak Spagetti

Haziran ayının en sevilen sebzelerinden biri olan kabakla diyet dostu bir tarif
yapıyoruz! Bu spagetti hiç kilo aldırmıyor, üstelik ödem atmanıza yardımcı
oluyor. İşte, hafif lezzetine ve pratik yapılışına bayılacağınız kabak spagetti
tarifi:
– İlk olarak kuru soğanın ve 2 diş sarımsağın kabuklarını soyup ince ince
doğrayın.
– Ardından bir tavanın içerisine 1 yemek kaşığı zeytinyağını ekleyip
üzerine sarımsak ve soğanları ekleyin.
– 3 adet kabağı yıkayıp soyacak yardımı ile çekirdek kısmına gelene kadar
soyun.
– Kabakları soğanlı harcın üzerine ekleyip 1 yemek kaşığı zeytinyağında 4-
5 dakika kadar soteleyin.
– Son olarak 3 dal kereviz yaprağı, yarım çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı
tuz, 6 adet çeri domates, 2 dal taze kekiği ilave edin. 1-2 dakika
karıştırarak pişirip servis edin.

5. Pirinçli Semizotu

Haziran ayının bol sulu, hafif ekşimsi lezzetiyle özellikle salatalara çok yakışan
sebzesi semizotuyla nefis bir yemek yapmaya var mısınız? Semizotunun lezzeti
pirincin güzelleştirici etkisiyle buluşuyor ve ortaya doyurucu bir seçenek
çıkıyor. Üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirildiğinde tadına doyum olmuyor. İşte,
pirinçli semizotu tarifi:
– 1 demet semizotunu yıkayın ve kalın dallarını ayırın.
– Tencereye 2 yemek kaşığı yağı koyup yemeklik doğranmış 1 adet soğanı
ilave edin.
– Hafifçe kavurduktan sonra 1 yemek kaşığı domates salçasını ve
rendelenmiş 1 adet havucu ilave edip, birkaç kez çevirin.
– Ardından semizotunu koyup ocağın altını kısın.

– 1 çay bardağı sıcak su ve 2 yemek kaşığı pirinç ilavesinin ardından
tencerenin kapağını kapatın.
– Piştikten sonra sarımsaklı yoğurt ile servis edin.

6. Yumurtalı Rezene

Haziran ayının en aromatik lezzete sahip sebzelerinden biri olan rezeneyi bu
pratik tarifte kullanarak faydalarından yararlanabilirsiniz. Yumurtalı rezeneyle
kahvaltı ya da günün diğer öğünlerinde kendinize lezzet dolu dakikalar
yaşatabilir, iyi demlenmiş bir çayla keyifli bir şekilde tüketebilirsiniz. İşte,
yumurtalı rezene tarifi:
– 5 adet rezeneyi ince ince kıyın, saplarını da aynı şekilde ince ince kıyın.
– Daha çabuk pişmeleri için rezeneleri yumuşayıncaya kadar yağ
eklediğiniz tavada iyice kavurun.
– 3 adet yumurtayı bir kâsede çırpın, bir tutam tuz ve bir tutam karabiber
ekleyip tatlandırın.
– İçine 120 gram mozarella peynirini ekleyin ve tavaya dökün, üzerine
kapak kapatıp kısık ateşte pişirin.
– Dilimleyip servis edin.

7. Patlıcanlı Tepsi Böreği

Haziran sebzelerinden her zaman hafif yemekler yapacak değiliz, bu kez de
şöyle en çıtırından, çayın yanına çok yakışacak, aldığınız kaloriye değecek
nefis bir börek hazırlayalım istedik; karşınızda patlıcanlı tepsi böreği! İster
kahvaltıya isterseniz özel çay sofralarınıza yapıp bayıla bayıla tüketeceğiniz
patlıcanlı börek nasıl yapılır, işte detaylar:
– Bir tavaya 3 yemek kaşığı zeytinyağını ilave edin, küp küp doğranmış 2
adet kuru soğanı ekleyin ve kavurun.
– Ardından 1 yemek kaşığı salçayı ve ince küpler halinde doğranmış olan 4
adet patlıcanı ilave edip kavurun. Bir süre sonra 1 çay kaşığı tuz, 1 çay
kaşığı pul biberi de ekleyip 15 dk kadar daha kavurun ocaktan alıp
soğutun.
– Yufkayı ikiye katlayıp düz olan tarafına patlıcanlı harçtan ekleyip sarın.
– Uç tarafından içe doğru sararak yağlanmış olan tepsiye dizin.
– Tüm yufkalar ve iç harç bitene kadar bu işlemi tamamlayın.
– Ardından bir kap içerisinde 1 yumurta, 1 yemek kaşığı yoğurt, 1 yemek
kaşığı sıvı yağ, 1 çay bardağı maden suyunu çırpın.
– Hazırladığınız karışımı tepsiye dizilmiş olan böreğin üzerine sürün ve
önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 35-40 dk üzeri kızarana kadar
pişirin.
– Pişen böreği dilimleyerek soğutmadan ya da ılık bir şekilde servis edin.

8. Zeytinyağlı Biber Dolması

Haziran ayı ile birlikte tüm sene hasret kaldığımız biberler de tezgahlardaki
yerini almaya başlar, o halde dolmaların en lezzetlisini yapma zamanı gelmiştir!
Nane, dereotu, maydanoz, kuş üzümü gibi birbirinden leziz malzemeleriyle
midelere bayram ettiren biber dolmasına siz de sofranızda yer açın. İşte,
zeytinyağlı biber dolması tarifi:
– 2 su bardağı pirinci yıkayın ve ılık suda 20 dakika bekletin.
– 1 çorba kaşığı kuş üzümünü de aynı şekilde ılık suda ortalama 40 dakika
(biraz yumuşayana kadar) bekletin.
– 1 adet kuru soğanı ince şekilde doğrayın.
– Geniş bir tencerede 2 kaşık zeytinyağı ile 2 çorba kaşığı çam fıstığını
pembeleştirin.
– Ardından ince doğradığınız soğanları ekleyin orta ateşte pembeleşene
kadar çevirerek pişirin.
– Daha sonra pirinci ilave edin 3-4 dakika kavurun sonra; 1 tatlı kaşığı tuz,
1 tatlı kaşığı tepeleme toz şeker, 1 çorba kaşığı kuş üzümü, 1 tatlı kaşığı
tarçın, bir tutam nane, isteğiniz kadar yenibaharı ve yarım su bardağı
sıcak suyu ilave edin.
– Karıştırıp kapağını kapatın ve suyunu çekene kadar pişirin.
– Suyu çektikten sonra ateşten alın ve ince kıyılmış yarım demet
maydanoz, yarım demet dereotu ve 3/4 limon suyunu ekleyip karıştırın.
– Son olarak hazırladığınız harcı 10 adet dolmalık bibere doldurun,
biberleri tencereye yerleştirin. (Pirinçler pişerken şişeceğinden biberleri
tıka basa doldurmamaya özen gösterin.)
– Tencereyi biberleri aşmayacak kadar suyla doldurun.
– Kısık ateş üzerinde pirinç ve biberler yumuşayıncaya kadar pişirip
soğuyunca servis edin.

9. Domatesli Bruschetta Tarifi

Tüm sene yolunu gözlediğimiz seçeneklerden biri olan domates, en mis kokulu
haliyle haziran ayında bize yavaştan merhaba demeye başlar. Sıradaki
tarifimizde onun merhabasını en leziz haliyle değerlendirmek için İtalyan
mutfağına kadar uzanıyoruz. İtalyan mutfağının vazgeçilmez bir aperatifi olan
domatesli bruschetta ile siz de kahvaltı ya da çay saatlerinizi
şenlendirebilirsiniz. İşte, domatesli bruschetta tarifi:
– 1 adet baget ekmeğini dilimleyin.
– 1 yemek kaşığı tereyağı ve dövülmüş 2 diş sarımsağı karıştırıp her bir
ekmek diliminin üzerine sürün.
– Ekmek dilimlerini fırın tepsisine dizip 180 derecede 7 dakika ısıtın.

– 3 adet domatesi ve birkaç yaprak fesleğeni doğrayın, bir tutam tuz ve bir
tutam karabiberle karıştırıp harç haline getirin.
– Fırından çıkan ekmeklerin üzerine hazırladığınız harcı sürün.
– Üzerlerine yaprak parmesan peynirlerini koyarak servis edin.