Kireçte Kabak Tatlısı Nasıl Yapılır?

Kabak tatlısı, sonbahar ve kış aylarınının vazgeçilmez lezzetidir. Yemek sonrası
keyiflerine, gün arası molalarına en iyi gelendir. Üzerine tahin gezdirilip ceviz parçaları
eklenince lezzetine doyulmayandır.

Kabak tatlısı yapılışı birçoğumuza tanıdık gelse de kireçte kabak tatlısı yapılışı daha
sıra dışı olabilir. Türk mutfağında kendinden sıkça bahsettirip tariflerden olup çok
sevilen kireçte kabak tatlısı, sizin sofranıza hâlâ konuk olmadıysa yazımızın devamına
buyurun. Kireçte kabak tatlısı nedir, nasıl yapılır; detaylarıyla anlattık.

1. Kireçte Kabak Tatlısı Nedir?

Kireçte kabak tatlısının başlıca özelliği; kabakların dışının sert, içinin yumuşak
olmasıdır. Antakya yöresine ait olduğu bilinse de ülkemizin birçok yöresinde ufak
değişikliklerle yapıldığı görülür. Kabak tatlısını sevenler için etkileyici bir lezzettir.

2. Kireçte Kabak Tatlısı Nasıl Yapılır?

Sofrasına tatlı bir dokunuş yapmak, damaklara kazınacak bir tarifle sevdiklerini
sevindirmek isteyenler için kireçte kabak tatlısının nasıl yapıldığı merak konusudur.
İşte, kireçte kabak tatlısı tarifi:

  •  300 gram kadar sönmemiş kireç üzerine 3 litre suyu ekleyin. Kirecin erimesini
    sağlayın.
  •  Kireçli suyu üzerinde tabaka oluşana dek bir gece beklemeye bırakın.
  •  Ardından oluşan tabakayı atıp kireçli suyu bulandırmadan kullanmaya dikkat
    edin.
  •  1 kilo kadar bal kabağı ya da beyaz Hatay kabağını ince uzun şekilde doğrayıp
    kireçli suya ekleyin. Üzerini kapatıp yine bir gece beklemeye bırakın.
  •  Ertesi gün kabakları birkaç kez duruladıktan sonra temiz suya yatırın.
  •  Diğer yandan 5 su bardağı su ve 5 su bardağı şekeri kaynatın.
  •  Kaynayan şerbete 1 çay kaşığı limon tuzu ekleyip 5 dakika daha kaynatıp
    ocaktan alın.
  •  Suda beklettiğiniz kabakları süzün ve tencereye aktarın. Ardından ılıyan şerbeti
    üzerlerine ekleyip tencerenin kapağı kapalı şekilde kısık ateşte 2 saat kadar
    pişmeye bırakın.
  •  Süre sonunda kireçte kabak tatlısı dışı en çıtır, içi en yumuşak haliyle afiyetle
    tüketmeniz için hazır olacaktır. Yanına kaymak eklemeyi sakın, unutmayın!

 

Fırın ve pastane ürünlerinin siparişini Migros Sanal Market üzerinden oluşturmak için hemen tıklayın.