Kurban Bayramı Sofralarında Yer Verebileceğiniz 6 Nefis Etli Yemek

Kurban Bayramı; paylaşılan yemekler, uzayan sohbetler, uzun zamandır
görülmeyen sevilenlerle doyasıya kavuşmalar demektir. Keyifler yerine gelir,
damaklar tatlanır, iyiliğin keyfine varılır.
Yazımızın devamında Kurban Bayramı Denince akla gelen tüm güzellikleri
katlayacak 6 nefis yemek tarifine yer verdik. Kurban etlerini kullanarak
yapabileceğiniz bu güzel tarifler sayesinde bayram sofranıza daha bir anlam
kazandırabilirsiniz. İşte, detaylar…

1. Kuzu Etli Pilav

Bayram sofralarının aranan ikilisi olan kuzu eti ve pirinç pilavına bu kez
haşlanmış nohut ve bademler de eşlik ediyor. Ortaya çok doyurucu, lezzetiyle
mest eden, bir dahaki bayrama kadar asla unutulmayacak bir karışım çıkıyor.
Siz de Kurban Bayramı, etli pilav olmadan olmaz; diyorsanız bu tarifimizi
denemek için daha fazla geç kalmayın. İşte, kuzu etli pilav tarifi:
– Küçük parçalar halinde kestiğiniz 400 gram kadar kuzu kuşbaşı etlerini;
derin bir tencerede, üzerini geçecek kadar su ilavesiyle haşlayın.
– Ayrı bir tencerede haşladığınız yarım su bardağı kadar nohutların fazla
suyunu süzdürün. Arzuya göre kabuklarını soyun. Etlerin haşlama
suyunu pilav yapımında kullanmak üzere ayrı bir yere süzdürün. Arzuya
göre haşlanmış etleri tel tel ayırın.
– İnce telli bir süzgece aldığınız 2 su bardağı pirinci duru suyu çıkana
kadar yıkayın, fazla suyunu süzdürün.
– 2 yemek kaşığı tereyağı ve 2 yemek kaşığı zeytinyağını geniş tabanlı bir
pilav tenceresinde kızdırın. 50 gram kadar bademi ekleyip 2 dakika kadar
kavurun. Pirinçleri katıp şeffaf bir görünüm alana kadar kavurma işlemini
sürdürün.
– 3 su bardağı kadar sıcak et suyu, yarım çay kaşığı tuz ve taze sıkılmış 2
damla limon suyunu ilave edin. Haşlanmış nohut ve kuzu etlerini katıp
kapağı kapalı tencerede, kısık ateşte 12-15 dakika kadar pişirin.
– Tel tel açılan pirinç pilavını demlendirdikten sonra sıcak olarak
bekletmeden servis edin.

Kuzu Etli Pilav Tarifi

2. Etli Enginar

Kurban Bayramı da olsa benim gözlerim sebze arar, diyorsanız size daha hafif
ve doyurucu bir önerimiz var; karşınızda etli enginar! Nefis enginarları daha
önce hiç etle birlikte denemediyseniz ona bayram sofranızda yer vererek
midenizde gerçek bir bayram başlatabilirsiniz. İşte, basit yapımıyla da ayrı
mutlu edecek etli enginar tarifi:
– İlk olarak bir tencere içerisine 4 yemek kaşığı sıvı yağ ve 300 gram kadar
dana etini ekleyip kavurun.
– Ardından doğradığınız 1 adet kuru soğanı ekleyin. Soğanlar
pembeleşince 1 litre suyu ilave edip kaynatın.

– Etler pişmeye yakın küp küp kesilmiş 6 adet çanak enginarı ekleyin.
– Enginarlar da pişmeye yakın bir kabın içerisinde 1,5 yemek kaşığı un ve 1
su bardağı suyu ekleyip karıştırın ardından tencereye yarım çay kaşığı
karabiber, 1 çay kaşığı tuz ve dilediğiniz diğer baharatları da ekleyip
kaynatmaya devam edin.
– Tüm malzemeler pişince ocaktan alıp servis edin.

3. Etli Nohut Yemeği

Etin en çok yakıştığı baklagil denince akla gelen ilk seçenek kuru fasulyedir;
ancak nohutlar da âdeta gizli birer lezzet kahramanlarıdır. Sıradaki tarifimizde
kurban etlerini en güzel şekilde pişirip lezzetlendirebileceğiniz bir tarifimiz var.
Yanına güzel bir pilav da eklerseniz ne âlâ! İşte, etli nohut yemeği tarifi:
– Bir tencereye 4 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyin ve kuşbaşı doğranmış 300
gram kadar dana etini kavurun.
– Ardından ince kıyılmış 1 adet kuru soğanı da ekleyip kavurmaya devam
edin.
– Ufak küpler halinde doğranmış olan 1 adet domatesi de ekleyip 3-4
dakika daha kavurun.
– Ardından 3 su bardağı kadar haşlanmış nohudu ve 3,5 su bardağı suyu
ekleyip tüm malzemeler pişip yumuşayınca yarım çay kaşığı karabiber, 1
çay kaşığı tuzu ilave edin.
– İki taşım daha kaynatarak ocaktan alıp servis edin.

4. Etli Ekmek

Diyoruz ki bu kez kurban etlerine pilav değil de özenle hazırlanmış, yumuşacık
bir hamur eşlik etsin. Kurban Bayramı buluşmaları için güzel bir çay sofrası
kurulsun, var mısınız? Etli pilav ya da sulu yemek gibi birçok tarif size hitap
etmiyorsa etli ekmek tarifini çok sevebilirsiniz. İşte, bol malzemesiyle
lahmacuna taş çıkarttıracak etli ekmek tarifi:
– Öncelikle hamuru için 2 su bardağı ılık su ile 1 paket yaş mayayı maya
eriyinceye kadar karıştırın. Daha sonra 5 su bardağı unu ve 2 tatlı kaşığı
tuzu ekleyerek hamur toparlanana kadar yoğurmaya devam edin.
– Elde ettiğiniz hamurun üzerini kapatıp bir streç ya da bez ile kapatarak
mayalanması için oda sıcaklığında yarım saat bekletin.

– Hamurunuz beklerken iç harcını hazırlamaya başlayın. Bir mutfak robotu
içerisine soyulmuş 4’e bölünmüş 2 adet domates, 4’e bölünmüş 2 adet
soğan, 2 adet yeşil biber ve yarım demet maydanozu koyup robottan
geçirin. Ardından bu karışımı 300 gram kadar yağlı kıyma ile karıştırın ve
1 tatlı kaşığı pul biber, 1 tatlı kaşığı karabiberi baharatları ilave edin.
– Mayalanmış olan hamuru, un serpmiş olduğunuz tezgâhın üzerine alarak
mandalina büyüklüğünde bezeler haline getirin. Hazırlamış olduğunuz
bezeleri merdane yardımı ile uzunlamasına açın.
– Kullanacağınız fırın tepsisinin tabanına yağlı kâğıt serin veya biraz sıvı
yağ ile yağlayıp açmış olduğunuz hamurları tepsilere yerleştirip kenara
bırakacak şekilde hazırladığınız kıymalı harçtan ekleyin ve önceden
ısıtılmış 200 derecelik fırında 25 dakika kadar pişirip servis edin.

5. Etli Bezelye

Pilavın en yakın dostlarından biri olan bezelyeyi bu Kurban Bayramı’na özel etli
olarak denemeye ne dersiniz? Bizce bu fikre tane tane pişirilmiş pilav da
bayılacak, bizden söylemesi! İşte, havuç ve patatesin de katkılarıyla tadına
doyulmayacak etli bezelye tarifi:
– Tek tek ayıkladığınız 1 kilo taze bezelyeyi bol suda yıkadıktan sonra fazla
suyunu süzdürün. 1 adet orta boy kuru soğanı küçük küpler halinde
doğrayın.
– Kabuklarını soyduğunuz 1adet orta boy havucu ve 1 adet orta boy
patatesi küçük küpler halinde kesin. 4 yemek kaşığı ayçiçek yağını derin
bir tencerede ısıtın.
– 300 gram kadar kuzu kuşbaşı eti ekleyip yüksek ateşte renk alana kadar
soteleyin. Kuru soğanları ekleyip hafif bir renk alana kadar soteleme
işlemini sürdürün.
– Havuç ve patates küplerini ekleyip karıştırın. 1 tatlı kaşığı domates
salçasını ilave edin. Kavrulmuş et ve kuru soğanlarla birlikte kısa süre
pişirin.
– Fazla suyunu süzdürdüğünüz taze bezelye, sıcak su ve tuzu ekleyip çok
fazla karıştırmadan kısık ateşte bezelyeler yumuşayana kadar yaklaşık 30
dakika kadar pişirin.
– Servis tabaklarına aldığınız hafif sulu kalan etli bezelye yemeğini sıcak
olarak servis edin. Servis aşamasında arzuya göre ince kıyılmış
dereotuna yer verin.

Etli Bezelye Yemeği

6. Kuşbaşı Güveç

Güveç yemeklerine bayılıyorsanız sıradaki tarifimiz size gelsin! Güveç içinde
birbirine güzelce karışan tüm malzemelerle ortaya eşsiz bir sonuç çıkarmak, az
zahmetle çok konuşulacak bir lezzete imza atmak isterseniz kurban etleriyle
yapabileceğiniz en harika tariflerden biriyle tam karşı karşıyasınız! İşte, kuşbaşı
güveç tarifi:
– Güveç içerisine 4 yemek kaşığı zeytinyağı koyarak güveç iç yüzeyi, fırça
ile bir güzel yağlayın.
– Güveç tabanına sırası ile 1 kilo dana kuşbaşı et, doğranmış 3 adet
patates, doğranmış 2 adet patlıcan ve 8 adet arpacık soğanı ekleyin.
– Üzerine belirli aralıklarla 3 diş sarımsak ve 3 adet çarli biberleri
serpiştirin.
– En üst kat olarak halka şeklinde doğradığınız 3 adet domatesi yayın ve
üzerine 2 adet sivri biberleri yerleştirin.
– Ardından 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı kekik
serperek, 1 su bardağı suyu malzemelerin üzerinde gezdirin.
– Güvecimizi normal ısıda ocağımıza koyun ve güveç tenceresi kaynamaya
başladıktan sonra, kapağını kapatın.
– Ocak ısısını en düşük konuma getirerek 90 dakika pişirip sıcak olarak
servis edin.