Püf Noktaları ve Yaz Meyveleriyle Sütlaç Yapılışı

Uzun yıllardan bu yana mutfağımızda yer alan ve büyük bir çoğunluk tarafından
lezzeti pek sevilen tatlılardan biridir sütlaç. Yapımının çok kolay olduğu sanılsa
da lezzetinin ve kıvamının olay olması için sütlaç yapımına dair bazı püf
noktalarını bilmek önemlidir.
Yazımızın devamında sütlacı hakkıyla yapmak, en iyi sonuca ulaşmak
isteyenleri sevindirecek püf noktalarını derledik. Aynı zamanda nefis yaz
meyveleriyle yapabileceğiniz sütlaç tarifleri de sizi bekliyor. Buyurun,
detaylara…

1. Az Su ile Yıkayın

Sütlaç yapımında ilk adım olarak pirinçleri yıkamakla başlayın ancak bu
aşamada fazla su kullanmamaya dikkat edin. Eğer ki pirinçleri pilav yapar gibi
bol suda yıkarsanız pirinçlerin tüm nişastasını kaybetmesine ve sütlacın
kıvamının olumsuz etkilenmesine neden olabilirsiniz.

2. Karıştırarak Pişirin

Tüm tariflerde olduğu gibi sütlaç yapımında da kullanılan malzemelerin
birbirleriyle özdeşleşmesi önemlidir. Bunun için pişirme aşamasında süt ve
pirinci belirli aralıklarla karıştırmaya dikkat edin.

3. Şekeri Sonradan Ekleyin

Eskiler bilir; sütlaç yapımını dibi tutmamış bir tencereyle tamamlamak,
mutfaktaki en büyük başarılardan biridir. O halde, yaklaşın da bunun sırrını
verelim! Sütlacın şekerini sütlü pirinç kıvamı iyice yoğunlaştıktan sonra
ekleyin. Bu sayede şekerin karamelize olmasını dolayısıyla da tencerenin
dibinin tutmasını engelleyebilirsiniz.

4. Kâseleri Tamamen Doldurmayın

Gelelim, en keyifli aşamaya yani pişen sütlaçları kâselere pay etmeye! Eğer ki
fırın sütlaç yapmak istiyorsanız kâseleri ağzına kadar doldurmamakta fayda
var. Aksi takdirde sütlaç, fırında pişerken kabarıp taşabilir ve keyfinizi
kaçırabilir.

5. Su Eklemeyi Unutmayın

Sıradaki püf noktamız, yine fırın sütlaç yapmak isteyenler için geliyor! Sütlaç
kâselerini fırın tepsisine yerleştirdikten sonra tepsiye yaklaşık 1 parmak
kalınlığında sıcak su eklemeyi unutmayın. Bu sayede buharlaşma sağlayabilir,
sütlaç yüzeyinin kuruyup çatlamasını önleyebilirsiniz.

6. Kapağı Açıp Pişirin

Fırın sütlaç yapmak isteyenleri sevindirecek bir püf nokta daha! Sütlaçların
üzeri 6-7 dakika kadar yandıktan sonra fırın kapağını aralayın ve 3-4 dakika da
bu şekilde pişirmeye bırakın. Böylelikle fırın sütlaçların hepsinin aynı şekilde
yanmasını sağlayabilir hem göze hem de mideye hitap eden bir sonuca
ulaşabilirsiniz.

Yaz Meyveleriyle Yapılan Sütlaç Tarifleri:

En iyi sütlacı siz yapın diye püf noktalarımızı sıraladık. Şimdi, en iyi sütlacı en
güzel yaz meyveleriyle yapma zamanı! Siz de farklı bir sütlaç tarifi arıyor, içinde
bolca meyve vitamini olsun diyorsanız gelin, çilekli sütlaç ve kavunlu sütlaç
tariflerimize birlikte bakalım…

Çilekli Sütlaç Nasıl Yapılır?

Yaz aylarının en bekleneni, en sevilenidir çilek. Mis gibi kokusuyla esir eder,
lezzetiyle hayran bırakır. Tek başına da keyifle tüketilir, tariflere de pek yakışır.
Çilekli sütlaç tarifimiz de çileğin en çok yakıştığı seçeneklerden biri. İşte, çilekli
sütlaç yapılışı:

  •  Pirincimizi süt ve de bir tutam şeker ile birlikte bir tencerede kaynatın.
  •  Orta ateşte ara sıra karıştırarak yaklaşık olarak 25 dakika boyunca
    kaynatın.
  •  Koyulaşınca ocaktan alın.
  •  Daha sonra portakal suyunu da başka bir tencerede kaynatın.
  •  Kalan portakal suyunun içerisine nişasta ve de 30 gram kadar şeker
    ilave edin.
  •  Kaynamakta olan portakal suyuna karıştırın.
  •  Daha sonra portakal suyunu tencereden alın.
  •  Daha sonra çilekleri yıkayıp saplarını koparın.
  •  İkiye bölüp çilekleri soğuyan portakal suyu ile karıştırın.
  •  Daha sonra pirinci ve portakal suyunu karıştırın.
  •  Tatlı kalıplarımıza paylaştırarak servis edin. Afiyet olsun.

Tarifimizin tüm detayları ve videolu anlatımı için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz:

Çilekli Diyet Sütlaç Tarifi

Kavunlu Sütlaç Nasıl Yapılır?

Yaz aylarının en ferah lezzeti, karpuzun en güçlü rakibidir kavun. Bu kez sütlaç
ile bir olmak için heyecanlanıyor! Siz de farklı lezzetler denemek istiyor, kavuna
bayılıyorsanız kavunlu sütlaç tarifimiz için böyle buyurun:

  •  Pirinçleri haşlamak için 1 su bardağı su ile birlikte pirinçleri tencerede
    haşlayın.
  •  Süt ve toz şeker ilave ederek şekerler eriyene kadar kaynatıp karıştırın.
  •  Kavunun kabuklarını soyarak mutfak robotu ile püre haline getirin.
  •  Salep ve püre haline gelen kavunu pirinçlere ilave ederek karıştırın.
  •  Kaynayan karışım bir süre sonra katı bir kıvama gelecektir.
  •  Küçük kaselere eşit şekilde paylaştırdıktan sonra soğuması için
    buzdolabında bekletin. Dilediğinizde servis edin. Afiyet olsun.

Tarifimizin tüm detayları ve videolu anlatımı için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz:

Kavunlu Sütlaç Tarifi

 

En lezzetli tariflerinizde kullanabileceğiniz, mevsimin en taze meyvelerini Migros Sanal Market’ten sipariş etmek için hemen tıklayın!