1 Haziran Donut Günü: Donut Hakkında 7 Farklı Bilgi

Donut, kimileri için sıradan olsa da kimileri için de vazgeçilmez bir tatlıdır. Öyle
ki renk renk şekerlemeleri, farklı süslemeleriyle iştah kabartır; en güzelini
yiyebilmek için yeni yeni adresler keşfettirir insanlara.
Sıradaki yazımızı 1 Haziran Donut Günü’ne özel olarak hazırladık ve Donut
sevmeyenleri tekrar düşündürecek, Donut sevenleriyse bir daha âşık ettirecek
bilgiler derledik; üstelik evde yapmanız için nefis bir Donut tarifini de ekledik!
Gelin, Donut hakkında detaylara birlikte bakalım ve onu daha yakından
tanıyalım…

1. Donut Nedir?

Donut, kızartılarak ya da fırınlanarak yapılan bir tatlıdır. Dünya genelinde pek
çok farklı tarife sahip olsa da genel olarak değişmeyen özelliği; ortası boş bir
simit şeklinde ya da içi doldurulmuş bir daire şeklinde yapılmasıdır. Şeker, yağ,
doğal ya da yapay aromalar açısından epey zengin olduğundan kalorisi çok
yüksektir; ancak bu, Donut’un birçoğumuzun vazgeçilmez tatlıları arasında yer
almasına engel değildir.


1. Donut Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Donut’un ilk olarak nerede ortaya çıktığı henüz tam bilinmese de en yaygın olan
teori, Kuzey Amerika’ya gelen Hollandalılar tarafından bulunduğudur. Donut,
Hollanda kültüründe yağda kızartılan “oliekoek” isimli bir kek türü olarak kabul
edilir. “Donut” isminin geçtiği ilk kaynak, Yazar Washington Irvıng’ın 1809
yılında basılan History of New York isimli kitabıdır. Irvıng, kitabında Donut’u
“domuz yağında kızaran, şekerli hamur topları” olarak nitelemiştir.

Donut Tarifi
2. İki Farklı Türü Bulunur

Donut’un delikli Donut ve daire Donut olmak üzere iki farklı türü bulunur. Delikli
Donut, rengarenk halleriyle en yaygın olarak bildiğimiz Donut çeşididir.
Genellikle “Donut Hole” ismiyle anılır. Güzel görüntüsüyle iştah kabartır ve tek
lokmada yenebilecek kadar lezzetlidir. Bir diğer tür; içi doldurulmuş, daire
şeklindeki Donut’lardır. Delikli Donut’un aksine Meyve reçeli, krema, muhallebi
gibi malzemeler yuvarlak hamurun içerisine eklenir.

Donut Tarifi
3. Kahveye En Çok Yakışandır

Birçoğumuzun izlediği yabancı filmlerden çok tanıdık gelen bir sahne vardır;
polis, arabası içerisinde keyifle Donut tüketir ve tabii ki Donut’a eşlik eden
içecek güzel bir kahvedir! Özetle; Amerikan polisinin biricik tatlısı ve kahvaltı
öğünlerinin vazgeçilmezi olan Donut, kahveye en çok yakışan lezzetlerden
biridir.


4. Zenginleştirilebilir

Donut, sade olarak tüketilebilen bir lezzet olduğu gibi meyve reçeli, krema, jöle,
çikolata sosu, çikolata kreması, fıstık ezmesi, pekmez, tarçın, bal gibi birçok
alternatifle de birlikte tüketilebilen bir yiyecektir. Siz de bir öğününüzü donut ve
yardımcı lezzetleriyle zengin ve keyifli bir hale getirebilir, kendinizi mutlu
edebilirsiniz.


5. Vitrinlerin Seyrine Daldırır

Vitrinlere bakmak derken aklınıza sadece “kıyafet gezintisi” geliyorsa
yanılıyorsunuz; çünkü iyi bir Donutsever; yürüyüş sırasında karşısına çıkan
pastane vitrinlerini izlemeye bayılabilir. Çünkü Donut’lar öylesine renkli,
öylesine muntazam hazırlanmıştır ki yemeyecek dahi olsa Donut âşıklarının
dakikalarını güzelleştirebilir.

6. Çocuklar da Bayılır

Donut, genel Türk tatlılarının aksine oldukça farklı bir görünüme sahiptir. Farklı
süslemeleri, şekli ve renkleri sayesinde çocukların ilgisini fazlasıyla çekmeyi
başarır. Eğer siz de çocuğunuza sürpriz yapmak istiyor, doğum gününde farklı
bir lezzete yer vermek istiyorsanız bunun için Donut, çocuğunuzu çok mutlu
edecek, doğru bir seçim olabilir.


7. Donut Nerelerde Bulunur?

Donut; fırın, pastane, kafe, süpermarket gibi birçok noktadan kolaylıkla
edinebilen bir tatlıdır; ancak gerekli malzemelerle evde de şahane bir şekilde
yapılabilir. Ev yapımı Donut tarifi arıyorsanız işte size nefis bir Donut tarifi:
– 3/4 su bardağı ılık süt, 3 yemek kaşığı toz şeker ve 2 tatlı kaşığı kuru
mayayı (çok az bir miktarda yaş mayayla karıştırarak da kullanabilirsiniz.)
ayrı bir kapta karıştırıp mayanın aktive olması için oda sıcaklığında 5
dakika kadar bekletin.
– Oda sıcaklığında bekletilmiş 150 gram tereyağı, 2 yumurta, 3 su bardağı
un ve 1 çay kaşığı tuz ilavesiyle yumuşak kıvamlı bir hamur hazırlayıp
kısa bir süre yoğurun. Üzerine nemli bir bez örttüğünüz hamuru oda
sıcaklığında 30 dakika kadar bekletip mayalandırın.
– Mayalanan hamuru unlanmış mutfak tezgâhı üzerinde yaklaşık 1 cm.
kalınlığında açın. Yuvarlak bir kalıp yardımıyla hamurdan parçalar
çıkartın. Elde ettiğiniz hamurların orta kısımlarını daha küçük bir kalıp ya
da kapak yardımıyla çıkartın.
– Son şeklini alan donutları yağlı kâğıt serili bir fırın tepsisine aralıklı
olarak yerleştirin. Üzerine nemli ve temiz bir bez kapatıp oda sıcaklığında
ikinci kez mayalandırın.
– Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, üzerleri kızarana kadar pişirin.
Pişirme aşamasında özel donut kalıbı kullanabilir, dileğinize göre
hamurların orta kısımlarını delmeden de pişirebilirsiniz.
– Fırından çıkardığınız sıcak donutları mümkünse bir ızgara teli üzerinde
soğutun.

– Son olarak az miktarda su serpiştirdiğiniz donutları benmari usulü
eritilmiş çikolata, tarçın ya da şekerleme gibi dilediğiniz karışımlarına
batırdıktan sonra servis edin.