21 Mayıs Dünya Süt Günü’ne Özel: Sütlü 4 Nefis Tarif

Yeni doğmuş bebekten, menopoz dönemindeki kadına kadar herkesin hayatında önemli bir yeri olan sütü düzenli olarak tüketmeli faydalarını kendimizden esirgememeliyiz. Her tarifin içinde mis kokusunu hissetmeyi, onun faydalı özellikleri ve hafif lezzetinin birleştiği yiyecekler ile kendimizi mutlu etmeyi hak ediyoruz dedik ve bu tarifleri sıraladık. İşte 4 nefis sütlü tarif!

1. Hurmalı Sütlü Tatlı Tarifi:

Sütlü hafif tatlıların ve hurmanın değeri; özellikle Ramazan ayı geldiğinde oldukça artmaya başlar. Eğer ki siz de bu zamanlarda ya da senenin her döneminde bu tip tatlıları tercih ediyorsanız hurmalı sütlü tatlıya bayılacaksınız. İşte nefis tarifi!

sutlu-tatli

Malzemeler:

  • 19-20 hurma
  • 1 litre süt
  • 2.5 yemek kaşığı kadar un
  • 2.5 yemek kaşığı kadar nişasta
  • 1 çay bardağı kadar toz şeker
  • 1 paket vanilya

Üzerinin Süslemesi İçin:

İri kıyılmış ceviz ya da fındık içi

Hazırlanışı:

  • Hurmaların çekirdeklerini ayıklayıp rondo içerisine koyun ve üzerlerine 4-5 yemek kaşığı kadar su ekleyin.
  • Hurmalar, püre kıvamına gelene kadar rondoyu çalıştırın.
  • Diğer yandan orta büyüklükte bir tencere içerisine süt, un, nişasta ve toz şekeri ekleyin. Tüm malzeme, muhallebi kıvamına gelene kadar sürekli karıştırarak pişirin.
  • Muhallebi kıvamı oluşurken vanilyayı ve hurma püresini ekleyin ve kaynatmaya devam edin.
  • Taşmaya yakınken ocaktan alın ve servis kuplarına eşit miktarda paylaştırın.
  • Üzerine ceviz ya da fındık içini serpin ve oda sıcaklığına gelince buzdolabına koyun.
  • Buzdolabında birkaç saat bekletip soğuttuktan sonra afiyetle tüketin.

2. Süt Helvası Tatlısı Tarifi:

İsmini okurken bile süt kokusunun burnumuza geldiği mis gibi bir tarif var sırada. Şimdiden afiyet olsun!

sutlu-helva

Malzemeler:

  • 2 yemek kaşığı kadar tereyağı
  • Yarım su bardağı kadar un
  • 2.5 su bardağı kadar süt
  • 3⁄4 su bardağı kadar toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • Süt helvası

Hazırlanışı:

  • Orta büyüklükte seçtiğiniz tencere içerisinde tereyağını iyice eritin.
  • Yağın içerisine unu ekleyin ve 2-3 dakika kadar kavurun.
  • Daha sonra sütü azar azar ekleyin ve karıştırın. Toz şekeri ilave edip kaynatmaya devam edin.
  • Son olarak vanilyayı ekleyip güzelce karıştırdıktan sonra tencereyi ocaktan alın.
  • Hazırladığınız karışımı güveç kaplarına eşit miktarda paylaştırın.
  • Güveç kaplarını 200 derecede ısıttığınız fırına yerleştirin ve üzeri kızarıncaya kadar pişirmeye bırakın.
  • Üzerleri kızardıktan sonra kapları fırından alın ve soğumadan servis yapın. Afiyet olsun.

3. Sütlü Kabak Çorbası Tarifi:

Hafif mi hafif, leziz mi leziz bir başlangıç bu çorbada gizli! Hem yaz hem de mis gibi süt kokan nefis tarif için şöyle buyurun:

Malzemeler:

  • 1 adet orta büyüklükte kabak
  • 1 adet küçük boy kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • ½ yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tutam dereotu
  • 1 yemek kaşığı kadar un
  • 1 su bardağı kadar süt
  • Tuz
  • Karabiber

Hazırlanışı:

  • Kabağı soymadan, 1 diş sarımsağı ve 1 adet soğanı küp şeklinde doğrayıp uygun büyüklükteki tencerenin içerisine koyun. Malzemelerin üzerine 1,5 su bardağı ekleyip kaynamaya bırakın.
  • Bu sırada derin bir tava seçin ve içerisinde tereyağını eritin. Erittiğiniz yağın üzerine unu ekleyip güzelce kavurun.
  • Daha sonra süt ekleyin ve unun topaklanmaması için sürekli karıştırarak pişirmeye devam edin.
  • Hazırladığınız karışımı daha sonra tenceredeki malzemelerin üzerine boşaltın ve kabaklar iyice yumuşayana kadar pişirmeye bırakın.
  • Piştikten sonra içerisine ince kıyılmış dereotunu ekleyin ve çorbayı blenderdan geçirin. Tercihe göre blenderdan geçirmeden de tüketebilirsiniz.
  • Çorbanız hazır, kaselere servis edip soğumadan tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.
  • Sütlü Biber Yemeği Tarifi:

Süt ve biberi birlikte hiç düşündünüz mü? Oldukça farklı bir tarif ile tanışmaya hazırsanız, ana yemeklere iyi bir arkadaş olacak tarif için yaklaşın:

Malzemeler:

  • 10 adet sivri biber
  • 3 yemek kaşığı kadar zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı kadar un
  • 2 su bardağı kadar süt
  • 1 tatlı kaşığı kadar tuz

Üzeri İçin:

  • 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı kadar kırmızı toz biber

Hazırlanışı:

  • Geniş bir tava seçin ve içerisinde zeytinyağını ısıtın.
  • Sivri biberlerin çekirdeklerini ayıklayın ve iri bir şekilde doğrayıp tavaya ekleyin.
  • Biberleri yağ içerisinde birkaç dakika kavurun. Bir süre sonra unu da ekleyerek kavurmaya devam edin.
  • Soğuk sütü azar azar ekleyin ve koyu bir kıvam alana kadar pişirmeye devam edin.
  • Diğer yandan başka bir tava içerisine zeytinyağını ısıtıp kırmızı toz biberi ekleyin. Güzelce karıştırıp biberlerin üzerine yayılacak şekilde dökün.
  • Servis tabaklarına alarak soğumadan servis edin. Afiyet olsun.