26 Haziran Çikolatalı Puding Günü: Puding Hakkında 6 Bilgi

Nefis bir çikolatalı puding, çocuk ya da yetişkin olalım vazgeçemediğimiz
tatlılar arasında yer alır. Güzel bir ödüllendirme, lezzet dolu bir mola için tercih
edilebilecek en hoş seçeneklerden biridir. Neredeyse her damak zevki
tarafından kabul gören bir lezzete sahip olduğundan dünyada kutlanan
eğlenceli günler arasında 26 Haziran Çikolatalı Puding Günü’ne de yer
verilmiştir. Biz de bugüne özel lezzetli bir içerik hazırladık ve pudingi daha
yakından tanıyıp lezzetli bir tarifi yazımızın sonuna ekledik.
Gelin, detaylara birlikte bakalım…

1. Puding İsmi Nereden Geliyor?

Puding kelimesinin kökenin Latincedeki “Bottellus” kelimesine dayandığı
düşünülüyor. Zamanla Fransızcaya “Bouding” ve İngilizceye “Pudding” olarak
geçen kelime, Türkçede de “Puding” olarak kullanılıyor.


2. Farklı Formlarda Tüketilmiştir

Pudingi nefis bir tatlı olarak bilsek de bu kimliğe bürünmeden önce farklı
kültürlerde tuzlu olarak üretildiği söyleniyor. Birçok gıda araştırmacısının
bulgularına göre puding, çok eski zamanlarda sosise benzer bir şekilde tuzlu
bir yiyecek olarak üretilmiştir, hatta Orta Çağ zamanlarında et kullanılarak da
hazırlandığı görülmüştür. 18. yüzyıldan itibaren etsiz olarak hazırlanmaya
başlanıp günümüzde de etsiz olarak hazırlanmaya devam edilmiştir.

Kakaolu Puding Tarifi
3. İngiltere Tatlısı Olarak Anılır

Puding, 18 yüzyılın başlarında İngiltere’de yapılıp severek tüketilen bir tatlı
haline gelmiştir; ancak bugüne göre bu pudinglerin kıvamı, bir pastayı
andıracak şekilde çok daha koyu olmuştur. Pudingin zaman içerisinde değişip
bugünkü kıvamını almasında Avrupa’da hızla yayılan muhallebinin etkisiyle
olduğu söylenmektedir.


4. Endorfin Salgılatır

Vücudumuzun stresle başa çıkabilmesi için gerekli olan endorfin, bir kâse
puding tüketimiyle salgılanabilmektedir. Siz de stresli geçen bir günün
ardından puding tüketerek gününüzü güzelleştirebilir, keyiflenebilirsiniz.


5. Kalsiyum ve Antioksidan Kaynağıdır

Puding, süt ile yapıldığı için kalsiyum kaynağı bir tatlı olmasıyla bilinir. Bu
yönüyle puding, gelişim çağındaki çocukların tüketmesi için iyi bir seçenek
olabilir. Aynı zamanda yapımında ham kakao kullanılan pudingler antioksidan
bakımından zengin bir özellik taşır. Bu sayede bir kâse puding tüketimiyle
vücudun zararlı toksinlerden kurtulması mümkün hale gelir.


6. Puding Nasıl Yapılır?

Puding, yapımı en pratik tatlılardan biridir. Bu nedenle sıkça tercih edilir. Şeker,
mısır nişastası, süt, gıda boyası, meyve aromaları, kuru yemiş gibi genellikle
her evde bulunan malzemelerden kullanarak siz de evde nefis bir puding
yapabilirsiniz.
İşte, parmakları yedirtecek bol çikolatalı puding tarifi:
– 1 litre soğuk sütü derin bir tencereye aktarın. 3 yemek kaşığı elenmiş
kakao, 2 yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı buğday nişastası ve 1 paket
vanilya ilavesiyle pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın.
– Ocağa aldığınız tatlı karışımı sürekli karıştırarak kısık ateşte pişirin.
– Hafif hafif kıvam almaya başladığı sırada yarım su bardağı toz şeker
ekleyip pişirme işlemini sürdürün.
– Koyu bir kıvam alıp göz göz olan tatlı karışıma küçük parçalara
ayırdığınız 50 gram kadar bitter çikolatayı ve yarım yemek kaşığı
tereyağını ekleyip 2 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın.
– Hazırladığınız sütlü tatlıyı porsiyonluk servis kaselerine eşit olarak
paylaştırın.
– Soğuttuktan sonra üzerlerine 1 su bardağı çırpılmış krema, 1 yemek
kaşığı rendelenmiş çikolata, birer tutam Hindistan cevizi tozu ve 2’şer
taze nane yaprakları eşliğinde servis edin.