5 Nefis Komposto Tarifi

Gün boyu daha az susadığını oruç süreci için sahurda yiyecekleriniz kadar içeceklerinizi iyi tercih etmeniz oldukça önemlidir. Gazlı, bol şekerli içecekler yerine susamamanız için size yardımcı olacak içecekleri sahur sofranızda bulundurmakta fayda var. Su içmenin yanı sıra gün boyu aç ve susuz kaldığınızda ihtiyacınız olacak su ve vitamin miktarını meyve kompostolarından sağlamak en lezzetli seçimlerden biri olacaktır. İşte size kendi ellerinizle yapabileceğiniz nefis komposto tarifleri.

1. Şeftali Kompostosu Tarifi

Sıcak havaların kurtarıcısı, en çok su içeren meyvelerden biri olan şeftalinin faydalarını ikiye katlayan tarif tam burada.

seftali

Malzemeler:

  • 5 adet şeftali
  • 2 litre su
  • 1,5-2 su bardağı kadar toz şeker
  • 1,5 tatlı kaşığı kadar tuz
  • Yarım çay bardağı kadar sirke

Hazırlanışı:

  • 1,5 litre suyu ve şekeri doldurduğunuz tencereyi ocağa koyun. Kaynamaya başladıktan sonra 2-3 dakika daha kaynatın.
  • Diğer tarafta şeftalileri soyun. Çekirdeklerini çıkartıp çekirdek yataklarını bıçakla temizleyin.
  • Büyük bir kâse içindeki yarım litre suyun içine 1,5 tatlı kaşığı tuz atın. Yarım çay bardağı sirke koyun.
  • Fındık büyüklüğünde doğranmış şeftalileri kaseye atın.
  • Sonra kevgirle sirkeli sudan alıp kaynamakta olan şerbete koyun. Bir taşım kaynatıp altını kapatın. Soğutup servis edin. Afiyet olsun.

2. Kayısı Kompostosu Tarifi

Sarışın, tatlı, minik meyvelerimizden biri ile serinletici bir içecek için şöyle buyurun.

Kayısı Hoşafı Tarifi

Malzemeler:

  • 2 bardak kadar toz şeker
  • 1 kilo kadar kayısı
  • 6 bardak kadar su

Hazırlanışı:

  • Kayısıları yıkayıp, çekirdeklerini çıkarın.
  • Şekeri suyla kaynatın, yıkadığınız kayısıları içine koyup 5 dk pişirdikten sonra ateşten indirin.
  • Üstü kapalı olarak soğutun.

3. Vişne Kompostosu Tarifi

Kırmızı meyvelerin, içecek için en lezzetli olan seçeneklerinden biridir vişne. Siz de onun kompostosunu yapmakta geç kalmayın deriz. İşte tarifi.

vişne

Malzemeler:

  • 1 kilo kadar vişne
  • 2-2,5 su bardağı kadar toz şeker
  • Yarım limonun suyu

Hazırlanışı:

  • Vişnelerin saplarını kopartıp yıkayın.
  • Suyunu koyup kaynatın.
  • Şekerini ve limon suyunu ilave edip bir taşım daha kaynatın.
  • Soğutup kaselere alın.
  • Bir parça buz ile servis edin. Afiyet olsun.

4. Ayva Kompostosu

Korkacak bir şey yok; çünkü bu kez ayvayı yemiyor kompostosunu hazırlıyoruz. İşte nefis tarif.

ayva_kompostosu_tarifi

Malzemeler:

  • 2 adet orta büyüklükte ayva
  • 1 su bardağı kadar toz şeker
  • Yarım su bardağı kadar kuru üzüm
  • 2 adet çubuk tarçın
  • 6 su bardağı kadar su

Hazırlanışı:

  • Tencerenin içerisine suyu koyup, çubuk tarçını ekleyerek suyu kaynatıyoruz.
  • Suyun kaynamasını beklerken kullanacağınız ayvaları ufak ufak doğrayıp, kaynayan suyun içerisine atın ve ardından yıkadığınız kuru üzümleri ekleyin.
  • Tencerenizin kapağını kapatın ve 15 dakika pişirmeye devam adın. Bu süre sonunda son olarak şekeri ilave edin, 5-10 dakika daha şekerle birlikte kaynatın ve çubuk tarçını kompostonun içerisinden alın.
  • Oda sıcaklığına gelene kadar soğuması için bırakın ve daha sonra kaselere koyarak servis edin. Afiyet olsun.

5. Armut Kompostosu Tarifi

Armudun iyisini bu kez komposto yapımı için ayırıyoruz! İşte nefis tarif:

Malzemeler:

  • 1 kilo armut
  • 6 su bardağı su
  • 2,5 su bardağı kadar toz şeker
  • 2-3 adet diş karanfil

Hazırlanışı:

  • Armutları yıkayıp kabuklarını soyun.
  • Ortadan ikiye kesip çekirdekli kısımlarını temizleyin ve ince ince dilimleyin.
  • Geniş bir tencereye su, toz şeker ve karanfili ilave edip armutlar yumuşayıncaya kadar kaynatın.
  • Daha sonra soğumaya bırakın.
  • Oda sıcaklığında soğuduktan sonra buzdolabına alın.

Armut hoşafını kâselere paylaştırıp soğuk olarak servis edin. Afiyet olsun.