5 Nefis Yılbaşı Kurabiyesi

Yılbaşını evde geçirecekseniz ve henüz Yılbaşı sofranızı hangi kurabiyelerle donatacağınıza karar veremediyseniz işte 5 farklı ve lezzeti alternatif!

Zencefilli Kurabiye

zencefilli-kurabiye

Malzemeler:

1 yumurtanın sarısı

110 gr esmer şeker

125 gr tereyağı

3 su bardağı un

½ su bardağı bal

1 tatlı kaşığı kabartma tozu

1 çay kaşığı toz zencefil

Bir miktar şeker hamuru

Hazırlanışı:

  1. Yumurta sarısı, tereyağı ve şekeri iyice çırptıktan sonra kalan malzemeleri ekleyerek iyice karıştırıyoruz.
    2.Hamurumuzu 5 mm kalınlığında açarak kurabiye kalıplarımızla kesip, önceden 160 derecede ısıttığımız fırınımızda 20 dakika kadar pişiriyoruz.
    3. Kurabiyelerimizin üzerini şeker hamuru ve istediğimiz süsleme malzemelerini kullanarak süslüyoruz.

Renkli Şekerli Kurabiye

sekerlemeli-kurabiye

Malzemeler:

200 gr tereyağı

70 gr esmer şeker

1 çorba kaşığı bal

1 kahve fincanı un

Renkli şekerler

Hazırlanışı:

  1. Tüm malzemeleri karıştırıp kulak memesini kıvamında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
    Merdane yardımıyla açın, kurabiye kalıbı ile şekil verin.
    3. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika pişirin.
    4. Ardından ortalarına lolipopları da ekleyerek 5 dakika daha fırınlayın.

Portakallı Kurabiye

portakalli-kurabiye

Malzemeler:

1 adet yumurta

60 gram tereyağı

1 su bardağı toz şeker

½ çay bardağı ayçiçek yağı

1 adet büyük boy portakal

1 paket kabartma tozu

3 su bardağı un

Hazırlanışı:

  1. Kurabiyeye asıl aromasını verecek portakalı, bol suda yıkayıp kuruladıktan sonra rendenin ince kısmıyla rendeleyin.
  2. Kabuğunu rendeledikten sonra dilimlere ayırdığınız portakalı, küçük küpler halinde doğrayın ya da rondodan geçirin.
  3. Oda sıcaklığında beklettiğiniz yumurta, tereyağı ve toz şekeri karıştırma kabına alıp krema kıvamına gelene kadar çırpın.
  4. Ayçiçek yağı, portakal dilimleri ve rendelenmiş portakal kabuğunu ekleyip karıştırma işlemini sürdürün.
  5. Son olarak; elenmiş kabartma tozu ve azar azar ilave edeceğiniz un ekleyeceğiniz kurabiye hamurunu kıvam alıp toparlanana kadar yoğurun.
  6. Kıvam alan kurabiye hamurundan küçük parçalar kopartıp avuç içinizde yuvarlayarak şekil verdikten sonra yağlı kâğıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin.
  7. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında, kontrollü olarak 20-25 dakika kadar pişirin. Fırından çıkartıp ızgara teli üzerinde, oda ısısında soğuttuğunuz kurabiyeleri tazeliğini koruması için kapağı kapalı kavanozda saklayıp ikram edin.

Tarçınlı Kurabiye

tarcinli-kurabiye

Malzemeler:

125 gram tereyağı

3 yemek kaşığı pudra şekeri

1 adet yumurta beyazı

4 yemek kaşığı ayçiçek yağı

2 su bardağı un

½ su bardağı kuru üzüm

½ su bardağı ince çekilmiş fındık içi

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

½ tatlı kaşığı tarçın

Hazırlanışı: 

  1. Oda sıcaklığında beklettiğiniz tereyağını geniş bir karıştırma kabına alın. Pudra şekeri, yumurta beyazı ve ayçiçek yağı ilavesiyle krema kıvamına gelene kadar karıştırın.
  2. Vanilya, kabartma tozu, tarçın, ince çekilmiş fındık içi ve kuru üzümleri katıp tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın. Azar azar ekleyeceğiniz un ile kurabiye hamurunun toparlanmasını sağlayın.
  3. Kıvam alan kurabiye hamurunu hafifçe unlanmış mutfak tezgâhı üzerine bir merdane yardımıyla açıp şekilli kalıplar yardımıyla kurabiyeler hazırlayın.
  4. Yağlı kâğıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak dizdiğiniz kurabiyeleri önceden ısıtılmış 160 derece fırında, 20 dakika kadar pişirin.
  5. Arzuya göre pudra şekeri ve toz tarçın karışımına buladıktan sonra sevdiklerinizle paylaşın.

Sıcak Çikolatalı Kurabiye

sicak-cikolatali-kurabiye

Malzemeler:

125 gram tereyağı
50 ml. ayçiçek yağı
1/2 su bardağı toz şeker
2 adet yumurta
2,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Sıcak çikolata sos için:

180 gram sütlü çikolata
2 yemek kaşığı krema

Hazırlanışı: 

  1. Oda sıcaklığında beklettiğiniz tereyağı ve ayçiçek yağını derin bir kaseye alın.
  2. Toz şeker ve yumurta ilavesiyle krema kıvamını alana kadar çırpın.
  3. Elenmiş un, kabartma tozu ve vanilya ilavesiyle kıvam alana kadar yoğurun.
  4. Toparlanan kurabiye hamurunu küçük parçalara ayırıp avuç içinizde yuvarlayarak şekil verin.
  5. Yağlı kağıt serili fırın tepsisi üzerine aralıklı olarak yerleştirdiğiniz kurabiyelerin üzerine küçük bir kapak yardımıyla çukurlar oluşturun.
  6. Önceden ısıtılmış 160-165 derece fırında, 10-12 dakika kadar pişirin. Fırından çıkardığınız kurabiyeleri, kıvam alıp sertleşmesi için oda sıcaklığında soğutun.
  7. Sıcak çikolata sos için; küçük bir sos tenceresine aldığınız kremayı kısık ateşte ısıtın. Küçük küplere ayırdığınız sütlü çikolataları ekleyip erimesini sağlayın. Kıvam alan sıcak çikolata sosu ocaktan alın.
  8. Orta kısımları boş olan kurabiyelere eritilmiş sütlü çikolatayı ekleyip kıvam alması için beklettikten sonra servis edin.