7 Haziran Çikolatalı Dondurma Günü: Dondurma Hakkında 5 Farklı Bilgi

Dondurma; çocuktan yetişkine herkesin sevdiği, yaz aylarının vazgeçilmez,
içimizi serinleten lezzetlerinden biridir. Tek başına ya da çeşitli yardımcı
lezzetlerle tüketilebilen, çok sevdiğimiz dondurmayı daha yakından tanımaya
ne dersiniz?
Yazımızın içeriğinde 7 Haziran Çikolatalı Dondurma Günü’ne özel, dondurmanın
ortaya çıkışından, besin değerlerine kadar 5 ilginç bilgiye yer verdik; sonuna da
nefis bir çikolatalı dondurma tarifini ekledik.
İşte dondurma hakkında 5 farklı bilgi…

1. Dondurma Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Dondurmanın ortaya çıkışı, birçok kaynağa göre M.Ö 2000’li dönemlerde
Çin’de pirinç lapasına süt, baharat, kar karıştırılması ve bu tarifi Marco
Polo’nun öğrenmesine dayanıyor. Polo, bu tarifi ülkesine döndüğünde tatlıcı
Bernardo Buontalenti’yle paylaşıyor, ünlü tatlıcı Buontalenti de tarifi yeni
lezzetler ekleyerek geliştiriyor. Daha sonra dondurma, Catherine de Medici’nin
düğün yemeğinde sosyeteye sunulup beğeni görmesiyle giderek İtalya ve
İngiltere’de hızlı bir şekilde yayılıyor; her geçen gün baharat, meyve gibi farklı
malzemelerle tanışıyor. Özetle Çin’le etkileşime giren Marco Polo, tüm
Avrupa’nın dondurma ile tanışmasına vesile oluyor.
Dondurmanın ortaya çıkışıyla ilgili diğer bir rivayete göre ise Persler’in
dondurma yapmak için dağların yüksek yamaçlarında açtıkları çukurlardan
bahsedilir. Bu çukurlarda yağan karlar toplanır; kaymak, bal, şurup, baharat
gibi çeşitli malzemelerle karıştırılıp haftalarca bekletilerek bugünkü
dondurmaya en yakın halini alır.


2. Ülkemizde Dondurmanın Yeri Nedir?

Endüstriyle henüz kaynaşmadığımız eski zamanlarda da elbette içimizi
serinleten lezzetler arıyor ve yeni alternatifler üretiyorduk. Bu yönden Anadolu
topraklarında temiz kar kütlelerine şerbet, pekmez gibi tatlandırıcılar ekleyerek
elde ettiğimiz “karlanbaç” ülkemiz topraklarının dondurmayla tanışması
sayılabilir; ancak dondurmanın kökeni aslında Osmanlı zamanlarına kadar
uzanıyor.
Osmanlı’da dondurma yapımı epey başarılıdır; Ramazan yemeklerinde kandil
gecelerinde sıkça dondurma ikramı yapılır. Şeker pancarının ucuzlamasıyla
dondurma üretimi de yaygınlaşmıştır. Bu doğrultuda ilk dondurma üretimi
1900’lü yılların başında İstanbul ve Kahramanmaraş’ta yapılmıştır. Has bir
dondurma malzemesi olan salep ile yapılan Kahramanmaraş dondurması
küçükten yetişkine herkesin bayıldığı, dünya dondurmalarından farklı özellikler
taşıyan bir değerimizdir.

Ev Yapımı Kakaolu Dondurma Tarifi
3. Üretilen Dondurma Çeşitleri Nelerdir?

Osmanlı zamanında süt dondurması, kar suyu ile dondurma gibi birçok lezzetli

dondurma seçeneği üretiliyordu. Aynı zamanda Osmanlı’nın son dönemleri,
cumhuriyetimizin ilk dönemlerinde İstanbul Bakırköy’de üretilen çilekli, kayısılı,
koyun sütlü, manda sütlü, salepli, vişneli dondurma gibi birçok çeşidin de
kaynağının Osmanlı mutfağına dayandığı bilinmektedir.


4. Dondurma Külahları Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Peki; renk renk, çeşit çeşit dondurmaları kolayca ve daha lezzetli bir şekilde
tüketmemizi sağlayan külahlar nasıl ortaya çıkmış hiç merak ettiniz mi? Kornet
ya da dondurma külahı fikrinin ortaya çıkışı 1904 yılında yapılan Dünya Fuarı’na
dayanıyor. Rivayete göre; fuar sırasında dondurma servisi için kullanılan kâğıt
tabaklar bitiyor ve dondurmacı
yan tarafında satılan Pancake’lerden esinleniyor. Pancake’leri külah formuna
sokarak dondurmalarını satmaya devam ediyor. Zaman içerisinde külahlar daha
ince ve çıtır olarak üretilmeye başlanıyor.


5. Dondurmanın Besin İçeriği Nedir?

Dondurma; karbonhidrat, potasyum, protein, kalsiyum, magnezyum gibi birçok
mineral ve A, B, C, D, E gibi birçok vitamin bakımından zengin bir tatlı
seçeneğidir. Genellikle yaz aylarıyla bütünleşmiş olsa da her mevsim
tüketilebilecek sağlıklı bir tatlıdır. Diğer birçok tatlıya göre daha hafif olması
sayesinde diyet yapanlar için de idealdir. 1 yaş ve üzeri çocukların gün
içerisinde atıştırmalık dondurma tercih etmesi önerilir. Özellikle evde
yapıldığında tadına doyum olmaz.

Çikolatalı Dondurma Tarifi
Dondurma sizin de favori tatlılarınız arasındaysa kendi çikolatalı dondurmanızı
evde kolayca yapabilirsiniz. İşte; çocukların da yetişkinlerin de bayılacağı,
keyfinizi katlayacak ev yapımı nefis çikolatalı dondurma tarifi:

– 4 yumurtanın sadece sarısı ile 190 ml şekeri çırpın.
– 250 ml sütü ve 375 ml kremayı bir tencereye alarak 5 dakika ısıtın.
Çırptığınız karışıma ılık sütü yavaş yavaş ekleyin.
– 15 dakika kısık ateşte tüm karışımı kaynatın.
– Süzgeçten geçirin ve bir kâseye alın. İçerisine 80 gram çikolatayı ekleyip
karıştırın.
– Kapaklı bir saklama kabı ile buzluğa atın. Donduktan sonra kuplarda
servis edin.