Kahvaltıya Misafir Var: Acuka

Yöreye göre adı değişmekle birlikte acıka diye anılan kahvaltılık bir tarif acuka. Görüntüsüyle muhammarayı andıran acukanın olmazsa olmazı domates ve biber salçası aslında. Salçanız ne kadar kaliteli ve koyu kıvamlıysa hazırlayacağınız acukanın başarısı da o denli katlanıyor. Tuzla ovulmuş sarımsak, ceviz içi, ufalanmış bayat ekmek içi, kimyon, pul biber ve taze çekilmiş tane karabiber lezzetine lezzet katıyor.

Sıcak bir dilim ekmek üzerine sürülen acuka, kahvaltı davetlerini cazip hale getiriyor.

Acuka Tarifi

1 küçük kavanoz

Hazırlık süresi: 10 dakika

Pişirme süresi: 5 dakika

Malzemeler:

4 yemek kaşığı biber salçası

4 yemek kaşığı domates salçası

4 diş sarımsak

150 gram ceviz içi

3 dilim ufalanmış bayat ekmek içi

4 yemek kaşığı zeytinyağı

½ çay kaşığı tuz

½ çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber

1 çay kaşığı kimyon

½ tatlı kaşığı pul biber

Püf noktası:

Kullanmayı tercih ettiğiniz salçanın tuz oranına ilave ettiğiniz tuz miktarını azaltıp arttırabilirsiniz. Baharatları damak tadınıza göre ayarlayabilir, taze baharatlardan destek alabilirsiniz.

Pişirme önerisi:

Biber ve domates salçalarını, zeytinyağında ve kısık ateşte kokusu çıkana kadar kavurmayı unutmayın.

Servis önerisi:

Küçük kâselere aldığınız acukayı ceviz içi ilavesiyle servis edin. Kahvaltılık yanı sıra sos yapımında da kullanmak üzere; temiz ve kapağı kapalı kavanozda, buzdolabında muhafaza edin.

Nasıl Yapılır?

Kabuklarını ayıkladığınız ceviz içlerini mutfak robotunda çekin. İnce ince dilimlediğiniz sarımsakları tuzla ovun.

Zeytinyağını küçük bir sos tenceresinde kızdırın. Biber ve domates salçalarını ekleyip kısık ateşte kokusu çıkana kadar kavurun.

Sırasıyla; taze çekilmiş tane karabiber, kimyon, pul biber ve tuzla ovulmuş sarımsağı ekleyip karıştırın.

Ocaktan aldığınız karışımın içerisine ince çekilmiş ceviz içi ve ufalanmış bayat ekmek içini kattıktan sonra karıştırarak soğutun.

Oda sıcaklığında dinlendirdiğiniz acukayı; temiz ve kapağı kapalı cam bir kavanozda, buzdolabında muhafaza edin.