Sıcak Havalara Yakışır: Ayran Aşı

Yöresel çorba tariflerimizin en sevilenlerinden biridir ayran aşı çorbası. Sıcak olarak içilebildiği gibi genellikle soğuk olarak tüketilir. Zeytinyağında yakılan toz kırmızıbiber ya da ince ince kıyılmış taze yeşillikler ilavesiyle servis edilir. Zengin ve besleyici içeriği nedeniyle diyetlerin kurtarıcı öğünlerinden birini oluşturur, arzuya göre ara öğün olarak da tüketilebilir.

Sıcak havaların üstesinden gelen ayran aşı çorbasını mutfağınızdan eksik etmeyin.

migrostvblog_ayranasi_v1_020617

5 kişilik

Hazırlık süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 45 dakika

Malzemeler:

1 su bardağı aşurelik buğday
½ su bardağı nohut
1,5 su bardağı süzme yoğurt
1,5 su bardağı yoğurt
1 su bardağı soğuk su
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kuru nane

Püf noktası:

Ayran aşı çorbasını pişirme süresini kısaltmak için bir gece önceden haşlayıp fazla suyunu süzdürdüğünüz aşurelik buğday ve nohut ilavesiyle hazırlayabilir, ince kıyılmış dereotu ve maydanoz ilavesiyle soğuk olarak servis edebilirsiniz.

Hazırladığınız ayran aşı çorbasının kıvamını damak tadınıza göre ayarlayabilir, ince kıyılmış taze yeşilliklerle çeşnilendirebilirsiniz.

Servis önerisi:

Çorbayı servis ederken arzuya göre zeytinyağında yaktığınız toz kırmızıbiber ekleyebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Ayıklayıp bol suda duruladığınız nohut ve aşurelik buğdayı ayrı ayrı tencerelerde bir gece önceden suya basın.

Bekleme suyunu süzüp sonradan eklediğiniz duru suda, kısık ateşte nohut ve buğday taneleri yumuşayana kadar haşlayın. Sonrasında durulayıp fazla suyunu süzdürün.

Süzme yoğurt, yoğurt ve soğuk suyu derin bir kâsede bir çırpıcı yardımıyla pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın.

Haşlanmış nohut, aşurelik buğday, tuz, kuru nane ve zeytinyağı ilave ettikten sonra son şeklini verdiğiniz çorbayı, soğuk olarak servis edin.