Kış Sevdirir: Ayva Tatlısı

Kışı kış yapan meyvelerden ayvayı; kuru baharatların aromasını bıraktığı suya saldık, sevgimizi de katmayı ihmal etmedik. Ayva tatlısı tarifimizde, kaynamakta olan şerbet içerisinde pembe rengini alan ayvaları servis tabaklarına aldık bir bir. Özenle soğuttuk, son dokunuşu sos kıvamını alan şerbet ile yaptık. Nar taneleri, kaymak ve ince çekilmiş fıstık içi ile taçlandırdık. Tadına doyamadık.

Yemek sonrası ayva tatlısı varsa menüde sevdik biz bu mevsimi.

ayva-tatlisi-tarifi

8 adet

Hazırlık süresi: 30 dakika

Pişirme süresi: 45 dakika

Malzemeler:

4 adet orta boy ayva

8 yemek kaşığı toz şeker

¾ su bardağı su

1 adet çubuk tarçın

5 adet karanfil

1 adet loğusa şekeri (kızamık şekeri)

Servisi için:

200 gram kaymak

1 adet orta boy nar

½ su bardağı ince çekilmiş fıstık içi

Püf noktası:

Ortadan ikiye kesip çekirdekli kısımlarını çıkardığınız ayvaları, kararmaması için taze sıkılmış limon suyu eklenmiş duru suda bekletin.

Kızamık şekeri olarak da bilinen loğusa şekeri, ayva tatlısı şerbetine yoğun bir renk katacaktır.

Pişirme işlemini kapağı kapalı tencerede, kısık ateşte gerçekleştirin.

Pişirme önerisi:

Ayvaların orta kısımlarına arzuya göre rendenin kalın kısmıyla rendeleyip az toz şeker ilavesiyle kavurduğunuz ayvaları ekleyebilirsiniz.

Servis önerisi:

Oda sıcaklığında dinlendirdiğiniz tatlıları, kaymak yerine krema ya da dondurma ilavesiyle de servis edebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Bol suda yıkayıp ortadan ikiye kestiğiniz ayvaların çekirdekli kısımlarını çıkartın. Kabuklarını soyduğunuz ayvaları, taze sıkılmış limonlu suda bekletin. Pişirme esnasında kullanmak üzere çekirdekleri ayrı bir kenara ayırın.

Çubuk tarçın, ayva çekirdekleri, karanfil ve lohusa şekerini derin bir tencereye alın. Ayva dilimlerini çukur kısımları yukarıda kalacak şekilde tencereye yerleştirin.

Toz şekeri üzerlerine serpiştirin. Su ekleyip kapağı kapalı tencerede, kısık ateşte ayvalar yumuşayana kadar yaklaşık 40-45 dakika pişirin. Pişirme işlemi sonrasında renk alan ayvaları servis tabağına alıp soğutun.

Kalan şerbeti yüksek ateşte çektirdikten sonra ayvaların üzerine gezdirin. Kaymak, ayıklanmış nar taneleri ve ince çekilmiş fıstık içi eşliğinde soğuk ya da ılık olarak servis edin.