İç Pilavın Atası: Bademli Pilav

Arzuya göre haşlanmış kırmızı et ve nohut ilavesiyle pilav tenceresi ya da fırında hazırlanabilecek bir ana yemek bademli pilav tarifi. Tereyağı ve zeytinyağında kavrulan pirinçlere sıcak et suyu katılıyor, kaynama noktasına geldikten sonra kapağı kapalı tencerede kısık ateşte pişiriliyor. Az miktarda eklenen taze sıkılmış limon suyu ve toz şeker sayesinde beyaz bir renk alıp tel tel dökülen pirinçler tabakları süslüyor.

Demini alan çıtır bademli pilav çok seviliyor.

Bademli Pilav Tarifi

4 kişilik

Hazırlık süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 15 dakika

Malzemeler:

2 su bardağı baldo pirinç
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
3 su bardağı sıcak et suyu
1 su bardağı haşlanmış nohut
½ su bardağı tuzsuz badem
½ tatlı kaşığı toz şeker
2 damla limon suyu
1 çay kaşığı tuz

Püf noktası:

Kullandığınız sıcak su ya da et suyu miktarını pirincin cinsine göre değişiklik gösterebilir. Bol suda yıkadığınız pirinçleri ılık suda beklettikten sonra da pilav yapımına başlayabilirsiniz.

Pilava katacağınız tuzsuz bademleri, sıcak suda bekletip kabuklarını soyduktan sonra da kullanabilirsiniz.

Pişirme önerisi:

Önceden haşladığınız kırmızı eti lif lif ayırıp pilava katabilir, haşlama suyunu pilav yapımında kullanabilirsiniz.

Baldo pirinç yanı sıra tel ya da arpa şehriye kullanabilirsiniz.

Arzuya göre önceden ılık suda beklettiğiniz kuru üzümleri ekleyip pilava farklı bir tat katabilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Ayıklanmış baldo pirinçleri bol suda nişastası gidene kadar durulayın. Derin bir tencereye aldığınız tereyağı ve zeytinyağını kızdırın.

Suyunu süzdürdüğünüz yıkanmış pirinçleri ekleyip kısık ateşte kavurmaya başlayın. Şeffaf bir görünüm alan pirinçlere; tuz, limon suyu ve toz şeker katıp karıştırın.

Sıcak su ve haşlanmış nohutları ekleyip kaynamaya başladığında kapağı kapalı tencerede, kısık ateşte 10-12 dakika kadar pişirin.

Pişirme işleminin sonuna doğru çok az yağda kavurduğunuz tuzsuz bademleri katıp demlendirdiğiniz pilavı, arzuya göre ince kıyılmış dereotu eşliğinde ılık olarak servis edin.