Hayır Diyemeyeceğiniz Bal Kabaklı Tarifler

Kış deyince aklımıza gelen bir diğer sebzede tabii ki bal kabağı. Çorbasından tatlısına, püresinden pastasına birbirinden lezzetli bal kabağı tariflerini sizin için derledik.

Bal Kabağı Çorbası

·       250 gram kabuğu soyulmuş, küp doğranmış balkabağı
·       1 adet soğan, doğranmış
·       1 yemek kaşığı zeytinyağı
·       1 litre sebze ya da tavuk suyu
·       1 yemek kaşığı krema ya da süt
·       Taze kekik
balkabagi-corbasi
Soğanları ve bal kabaklarını zeytinyağı, taze kekik, tuz ve karabiber ile soteleyerek önceden ısıtılmış 180 derece fırında yumuşayana kadar pişirin. Bal kabakları istenilen yumuşaklığa gelince genişçe bir tencereye alıp sıcak su ekleyerek blendarlayın ve pürüzsüz bir kıvama gelmesini sağlayın. Ardından kısık ateşte birkaç dakika daha pişirin arzunuza göre kremayı ya da sütü ilave edin.  Çorbanız hazır.
Kabak Tatlısı
·       1 kilo balkabağı
·       1 su bardağı şeker
·       Yarım su bardağı dövülmüş ceviz
·       2 çorba kaşığı bal
balkabagi-tatlisi
Kabağı ortadan ikiye bölüp çekirdeklerinden temizleyin. Kabuğunu soyun ve büyük kareler şeklinde doğrayın. Düdüklü tencereye kabakları güzelce dizin, 1 su bardağı şekeri ekleyin. Bu şekilde şekerle kabakları 4-5 saat bekletin. Ardından düdüklü tencerede kısık ateşte 5-10 dakika kabağın sertliğine göre pişirin. Ceviz ve bal ile servis yapın.

Balkabaklı Labneli Turta

 500 gr bal kabağı
 1 su bardağı toz şeker
 Yarım su bardağı su
 Yarım tatlı kaşığı tarçın
 3 adet kuru karanfil
 Çay kaşığının ucu ile toz zencefil
 1 adet yumurta
 yarım paket Labne peyniri
 1 adet yumurta
 200 gr margarin
 2,5 su bardağı un
Yarım su bardağı toz şeker ya da pudra şekeri
balkabakli-turta
Balkabaklarını küçük parçalara bölerek tencereye alın, üzerine şeker, baharatları ve suyu ekleyerek orta ateşte kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirin. Pişen kabakları blendırdan geçirerek soğumaya bırakın. Bu esnada turtanın hamurunu hazırlamaya başlayabilirsiniz. Derin bir kap içerisine yumurta, un, şeker ve küp küp doğradığınız margarini alın. Mikserin yoğurma aparatıyla hamur kendini toplayana kadar karıştırın. Hamur toplanınca elinizle yoğurarak top haline getirin.
Küçük boy kelepçeli fırın kalıbının içini yağlayın. Hazırladığınız hamurun  yarısından fazlasını içine yayın. Geriye ayırdığınız hamuru uzun bir rulo yapın ve kelepçeli kalıbın duvarına elinizle bastırarak 3 cm yüksekliğinde kenarları oluşturun.
Hamur kaplama işlemi bitince hamurun tabanına çatal yardımıyla delikler açın. Soğumuş kabak püresinin içine labne peynirini ve 1 adet yumurtayı ekleyerek tel çırpıcı ile çırpın.
180 derece önceden ısıtılmış fırında 45 dakika pişirin. Tamamen soğuduktan sonra kalıptan çıkartın ve servis yapın.

Balkabaklı Patatesli Püre
·       5-6 adet patates
·       3 dilim bal kabağı
·       1 su bark süt
·       1 yemek kaşığı zeytinyağı ya da tereyağı
·       Zerdeçal
balkabakli-pure
Patatesleri ve kabakları birlikte haşlayıp çatal ya da ezici yardımıyla ezin. İçerisine süt, zeytinyağını, tuz, karabiber ve zerdeçalı ilave edip kıvam alana dek karıştırarak pişirin. Püreniz hazır.