Balık Yeme Sanatı!

3 yanı denizlerle çevrili ülkemizde balık kültürü bir hayli gelişmiştir. Yıllardan beri kültürümüzle bütünleşmiş olan bu sağlık kaynağı besin, çocuklarımızın gelişimine katkısından tutun yaşlanmayı engelleyici, hafızayı güçlendirici birçok faydasıyla 7’de 70’e her yaşta tüketilmelidir. Sizce bu kadar yaygın tüketilen bu besini doğru şekilde tüketiyor musunuz ? İşte gerçek bir balıkseverin bilmesi gereken, balık yeme sanatının incelikleri:

balık yeme sanatı

Restoran Kültürü

– Balık, özel çatal ve bıçağı ile yenir.

-Özel balık çatal ve bıçağı olmayan restoranlar bunu 2 bıçak servis ederek telafi eder. Balık etinin yumuşaklığı göz önünde bulundurulduğunda, bıçağın kesiciliği yoktur.

-Çatalla yemeyi tercih edenler; sağ elde çatalı tutmalıdır, sol elde tercihen ekmek tutulur.

-Küçük kılçıklar ağızdan parmak ucuyla alınır, tabağın yanına kötü görüntü teşkil etmeden konur.

-Yemek bittiğinde ise bu kılçıkları tabağın ortasında toplamak gerekir.

balık nasıl yenir

 Balığın servisi

– Hazırladığınız balığı mutlaka sıcak servis edin.

– Elle yenilecek balıkların yanında parmak tası bulundurmaya dikkat edin.

– Balığın yanında sunacağınız soslar balığın yanına ya da ayrı bir tabağa konulabilir.
– Balığı misafirlerinizin sağ tarafından servis edin.

– Balığın lezzetini gölgede bırakmayacak şekilde balığın yanında garnitür servis edebilirsiniz.

– Haşlama, buğulama ve ızgara yöntemi ile pişirdiğiniz balıkların üzerine servisten önce eritilmiş tereyağı gezdirirseniz balıklarınız daha lezzetli olur.
Bu noktalara dikkat ederseniz, hazırladığınız balıkları en şık şekliyle servis etmiş olacaksınız.

balık temizlemek

Kılçıklardan ayırma

– Balığı ortasından, başından kuyruğuna kadar bıçak yardımıyla ayırın. Yavaşça kılçığa dokundurarak bastırın ve kuyruğa kadar kesin.

– İkiye ayrılan balığın bir tarafını baştan omurgaya kadar bıçakla kaydırın ve kılçıklardan arınan balık etini yavaşça kaldırın.

– Kılçıksız eti kaşık yardımıyla alın ve bir tabağa yerleştirin

– Aynı işlemi balığın diğer yarısı için uygulayın. Eğer balık pişmiş ise işlemler daha kolay gerçekleştirilir.

– Balığı çevirin ve bu işlemleri diğer balıklar için baştan uygulayın. İşlemler bittiğinde kılçıksız etler yemeye hazırdır.

Artık hazırım evimde şahane bir balık sofrası kurarım diyorsanız işte size MigrosTv’den mükemmel Sebzeli Balık Buğulama Tarifi!