Kat Kat Tat: Balkabaklı Muhallebi

Turuncu mu turuncu, lifli mi lifli bal kabağından sadece tatlı yapıldığını düşünenler büyük yanılgı içindiler. Onları bu tatsız yanılgıdan çıkarıp bal kabaklı muhallebi ile tanıştıralım istedik, mücverinden çorbasına kadar pek çok tarifi yapılan bal kabağını vanilyalı muhallebi ile bir araya getirdik, kaşık kaşık yedik.

Tadına doyamadığımız tatlının porsiyonluk kup bardaklarında aldığı görüntüyü de çok beğendik.

bal-kabakli-muhallebi-tarifi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6 kişilik
Hazırlık süresi: 20 dakika

Pişirme süresi: 45 dakika

Malzemeler:

Muhallebisi için:

5 su bardağı süt

¾ su bardağı un

¾ su bardağı toz şeker

1 yemek kaşığı tereyağı

1 tatlı kaşığı vanilya özütü

Balkabağı sosu:

400 gram ayıklanmış balkabağı

1 su bardağı su

5 yemek kaşığı toz şeker

1 yemek kaşığı mısır nişastası

Servisi için:

1 adet rendelenmiş portakal kabuğu

Püf noktası:

Balkabağı sosu yapımında kullanacağınız mısır nişastasını az miktarda suyla açtıktan sonra yumuşayan bal kabaklarına ekleyip kısa bir süre daha pişirme işlemini sürdürün.

Pişirme önerisi:

Vanilya özütü yerine ortadan ikiye kestikten sonra çekirdekli kısımlarını bir bıçak ucu yardımıyla çıkardığınız çubuk ya da toz vanilya kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Servis önerisi:

Kat kat şeritler halinde servis bardaklarına aktardığınız balkabaklı muhallebiyi arzuya göre ince çekilmiş ceviz içi ve rendelenmiş Hindistan cevizi eşliğinde servis edebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Balkabağı sosunu hazırlamak için; çekirdekli kısımlarını alıp yeşil kabuklarını dikkatli bir şekilde soyduğunuz dilimlenmiş bal kabaklarını derin bir tencereye aktarın.

Su ve toz şeker ilavesiyle, kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin. Mısır nişastasını, küçük bir kapta az miktarda suyla karıştırarak açın.

Pişirme işlemi sonrasında yumuşayıp kıvam alan balkabaklarını bir çatal ya da blender yardımıyla püre haline getirin. Sulandırılmış mısır nişastası ilavesiyle kısa bir süre daha pişirin.

Ocaktan aldığınız balkabağı sosunu servis bardaklarının yarısına gelecek şekilde paylaştırıp soğuması için oda sıcaklığında dinlendirin.

Muhallebisi için; süt, un ve toz şekeri derin bir tencereye alıp bir çırpıcı yardımıyla karıştırdıktan sonra ocağa alın. Kısık ateşte, sürekli karıştırıp kıvam alana kadar pişirin.

Ocaktan aldıktan sonra son olarak soğuk tereyağı ve vanilya özütü eklediğiniz muhallebiyi mikser yardımıyla çırparak pürüzsüz hale getirin.

Hazırladığınız vanilyalı muhallebiyi, servis bardaklarına aldığınız balkabağı sosu üzerine eşit miktarda paylaştırdıktan sonra soğuması için buzdolabına kaldırın. Rendelenmiş portakal kabuğu ile süsledikten sonra sevdiklerinizle paylaşın.