Kış Günlerine Yakışır: Bal Kabaklı Tarifler

Tam da mevsimindeyken balkabağı ile yapabileceğiniz pek çok şey olduğunu biliyor muydunuz? İşte sofralarınızda hem tuzlu hem de tatlı olarak sunabileceğiniz balkabaklı tarifler…

1)      Bal Kabaklı Mozaik Pasta

Porsiyon: 4 kişilik

Hazırlama Süresi: 15 dakika

Pişirme Süresi: 40 dakika

Malzemeler

500 gr balkabağı 

1 su bardağı toz şeker

1 paket petibör bisküvi

3 yemek kaşığı çekilmiş ceviz

Süslemek için ceviz

Yapılışı

1. Balkabağını temizleyip parçalara ayırın ve tencereye alın.

2. Üzerine şekeri dökün, suyunu ilave edin ve yumuşayana kadar iyice haşlayın.

3. Haşlanmış kabağı süzdükten sonra çatal yardımıyla ezin veya arzunuza göre blenderdan geçirin.

4. 1 paket bisküviyi elinizle ufalttıktan sonra, ceviz ve kabağı ilave edin.

5. Alüminyum folyonun içine karışımı dökün ve şekil verin.

6. Dondurucuda 3-4 saat bekletin.

7. Çıkarıp 10-15 dk çözülmesini bekledikten sonra servis edebilirsiniz.

balkabakli-mozaik-pasta

2)      Bal Kabaklı Salata

Porsiyon: 4 kişilik

Hazırlama Süresi: 20 dakika

Pişirme Süresi: 30 dakika

Malzemeler

400 gram bal kabağı

 3 adet orta boy pancar

 100 gram keçi peyniri

 1 paket karışık yeşillik

 4 yemek kaşığı zeytinyağı

 1 yemek kaşığı balzamik sirke

 1 tatlı kaşığı kekik

 1/2 tatlı kaşığı pul biber

 1/4 çay kaşığı tuz

balkabakli-salata

Yapılışı

1.    Yeşil ve sert kabuklarını soyduğunuz bal kabaklarını bol suda yıkayıp fazla sularını süzdürün.

2.    Üzerini geçecek kadar sıcak su ilavesiyle hafif diri kalacak şekilde haşlayın, haşlama suyunu süzdürüp soğuması için bir kenarda bekletin.

3.    Bol suda yıkayıp topraklı kısımlarını temizlediğiniz pancarları kaynar suda kısa yumuşayana kadar haşlayın.

4.    Kabuklarını soyduğunuz pancarları iri küpler halinde kesin. Haşlanmış bal kabaklarını pancarlarla uyumlu olacak şekilde kesin. Keçi peynirlerini küçük parçalara ayırın.

5.    Temizlenmiş ve bol suda yıkanmış karışık yeşillikleri salata kasesine alın, doğranmış pancar ve bal kabaklarını ilave edin.

6.    Salatanın sosu için; zeytinyağı, balzamik sirke, kekik, tuz ve pul biberi küçük bir kapta karıştırın.

7.    Salataya son olarak ekleyip hafif bir şekilde karıştırdıktan sonra bekletmeden servis edin. 

3)      Bal Kabaklı Cheesecake

Porsiyon: 4 kişilik 

Hazırlama Süresi: 40 dakika

Pişirme Süresi: 20 dakika

Malzemeler

400 gr labne

80 gr şeker

3 yumurta

1 paket vanilya

1 paket krema

1 paket yulaflı bisküvi

80 gr tereyağı

Bir miktar balkabağı sosu

1 kg balkabağı

50 ml su

165 gr şeker

Yapılışı

1. Geniş tabanlı tencerede balkabaklarının üzerine önce su sonra şekeri ekleyerek kısık ateşte kabaklar yumuşayana kadar pişirin.

2. Yumuşayan kabakları akışkan bir kıvam alana kadar blenderdan geçirin.

3. Krem peynir ve şekeri eriyene kadar çırpın.

4. Yumurtaları teker teker ekleyin.

5. Son olarak vanilla ve krema ekleyin.

6. Taban için yulaflı bisküvileri rondodan çekin ve oda sıcaklığındaki tereyağı ile karıştırın.

7. Yuvarlak kek kalıbının altına pişirme kâğıdı serip hazırlanan tabana eşit şekilde yayın.

8. Son olarak hazırladığımız kremayı ekleyip önceden ısıtılmış fırında ilk 20 dakika 180 derecede daha sonra yaklaşık yarım saat 160 derecede pişirin.

cheesecake 

4)      Fırında Bal Kabaklı Mücver

Porsiyon: 4 kişilik

Hazırlama Süresi: 10 dakika

Pişirme Süresi: 20 dakika

Malzemeler

400 gr rendelenmiş balkabağı

Yarım bağ dereotu

Yarım bağ maydanoz

25 gr un

1 adet kuru soğan

Bir tutam tuz

Bir tutam karabiber

balkabakli-mucver

Yapılışı

1. Rendelenmiş kuru soğan ve balkabağını derin bir kapta yumurta ile karıştırın, ardından ince ince kıyılmış maydanoz ve dereotunu ekleyin.

2. Ununu tuz ve karabiberini ekleyin.

3. İyice karıştırdıktan sonra fırın kaplarına yerleştirin. 190 derecede 20 dk pişirin.

5)      Balkabaklı İrmik Tatlısı

Porsiyon: 6 kişilik

Hazırlama Süresi: 15 dakika

Pişirme Süresi: 20 dakika

Malzemeler

1 litre süt

12 çorba kaşığı irmik

12 çorba kaşığı şeker

1 paket vanilin

1 rendelenmiş portakal

2 çorba kaşığı kakao

1 su bardağı haşlanıp püre yapılmış balkabağı

balkabakli-irmik-tatlisi

Yapılışı

1.       Sütü, irmiği, portakal kabuğu rendesini ve 10 çorba kaşığı şekeri tencerede, orta ateşte tel çırpıcı ile karıştırarak pişirin.

2.       Karışım iyice koyulaşıp göz göz olunca ocaktan alın ve vanilyayı ilave ederek karıştırın.

3.       Karışımın üçte birini başka bir kaseye döküp kakao ilave edip karıştırın ve hafifçe ıslatılmış 20cm çapında cam bir kaba dökün.

4.       Geri kalan karışımın yarısını kakaolu karışımın üzerine dökün.

5.       En son balkabağı püresi ile kalan iki çorba kaşığı şekeri karıştırın ve kalan tatlıya ilave edip karıştırın.

6.       Son kat olarak üzerine dökün.

7.       Buzdolabında iyice soğuttuktan sonra servis yapın.