Barbun Balığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

”Barbunya”; olarak da bilinen barbun balığı, en lezzetli dönemlerini temmuz ve ekim
aylarında yaşasa da yılın her ayında ulaşılabilir bir seçenektir. Siz de sofrasında balığı eksik
etmeyenlerdenseniz barbun balığını favorileriniz arasına ekleyebilirsiniz.
Yazımızın devamında barbun balığını daha yakından tanıyabilir, faydalarının neler
olduğunu öğrenebilirsiniz. Buyurun, detaylara birlikte bakalım…

1. İsmini Baklagil Benzerliğinden Alır

Barbunya olarak da anılan barbun balığı, kırmızıya çalan alacalı rengiyle oldukça dikkat
çeker. İsmini de bu farklı, baklagil çeşitlerinden biri olan barbunyayla olan benzerliğine
borçludur.

2. Çeşitli Şekillerde Pişirilebilir

Ege ve Akdeniz’de bolca bulunan barbun balığı, özellikle bu yörelerde birçok tarife konuk
olur. Kızartması, ızgarası, buğulaması, kağıt kebabı; barbun balığının en nefis olduğu
hallerdendir.

3. Tekir Balığıyla Benzerlik Gösterir

Barbun balığı ile tekir balığı benzerlik gösterse de dikkat edildiğinde aralarında birçok
farklılık bulunur. Barbun balığını tanışmanızı sağlayacak bazı ipuçları şunlardır:

  •  Orta boyutta etli bir balıktır.
  •  Gövdesi yanlardan basık, başı iri ve oval şeklindedir.
  •  Sarı renkte yüzgeçlere sahiptir.
  •  Sadece üst kısımda dişleri mevcuttur.

4. Yaşam Alanına Göre İsimlendirilebilir

Bazı tezgahlarda barbun balığının farklı isimlerine rastlamak mümkündür. Barbun balığı
kaya barbunyası, kum barbunyası, ot barbunyası ve paşa barbunyası gibi yaşam alanına
göre isimler alabilir.

5. Barbun Balığının Faydaları

Uzmanlara göre barbun balığının insan sağlığına birçok faydası bulunur. İşte, o faydalardan
bazıları:

  •  A vitamini bakımından zengin bir seçenek olduğu için göz sağlığını korumaya
    yardımcıdır.
  •  Hamilelik döneminde tüketildiğinde bebeğin beyin gelişimine katkıda bulunur.
  •  Selenyum bakımından zenginliğiyle çağımızın en tehlikeli hastalığı olan kansere
    karşı koruma sağlar.
  •  İçerdiği kalsiyum sayesinde kemiklerin güçlenmesine ve gelişmesine büyük katkıda
    bulunur. Bu yönüyle özellikle çocuklar ve yaşlıların tüketimi için çok önemlidir.
  •  Vitamin ve mineral gibi besin değerleriyle bağışıklık sistemini hastalıklara karşı
    güçlendirir.
  •  Düzenli tüketildiğinde cildin gençleşmesine katkıda bulunur.

6. Barbun Balığının Zararı Var Mıdır?

Barbun balığı birçok faydasıyla ön plana çıkmaktadır; ancak dikkat edilmesi gereken bazı
zararları da olabilmektedir. Bu noktada barbun balığının tazeliğinden emin olmak en
önemlisidir, aksi takdirde zehirlenmelere yol açabilir. Çok pullu bir balık olduğundan
pişirilmeden önce iyice temizlenip yıkanması da olası zararların önüne geçebilir.

 

Balık siparişlerinizi Migros Sanal Market’ten vermek için hemen tıklayın.