Her Daim Yumuşacık: Bayatlamayan Poğaça

Mayalı hamurdan hazırlanan puf gibi kabarmış poğaçalar düşünün… Üzeri altın sarısı kıvamında kızarmış olsun. İç kısımları siz nasıl arzu ediyorsanız onunla dopdolu olsun. Ilık ılık peynirler aksın içinden, rendelenmiş patatesler taşsın, ıspanaklı-lor peynirli harç dökülsün. Bayatlamayan poğaça tarifi de buna imkan veren bir atıştırmalık, çayın yanına oldukça yakışan bir hamur işi.İşin güzel tarafı fırından çıkıp oda sıcaklığında dinlenen poğaçalar kapağı kapalı cam kaplarda saklandığı sürece uzun süre bayatlamadan dayanıyor, afiyetle yeniyor.

bayatlamayan-pogaca-tarifi

20 adet

Hazırlık süresi: 30 dakika

Pişirme süresi: 30 dakika

Malzemeler:

Hamuru için:

½ su bardağı yoğurt

½ su bardağı ayçiçek yağı

1 su bardağı ılık süt

1 adet yumurta

½ yemek kaşığı kuru maya

1 tatlı kaşığı toz şeker

1 tatlı kaşığı tuz

4 su bardağı un

Üzeri için:

1 adet yumurta sarısı

1 yemek kaşığı ayçiçek yağı

Püf noktası:

Poğaça hamurunu elenmiş unu azar azar ekleyerek yoğurun, kullanmış olduğunuz tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin.

Poğaçaların adet sayısı büyüklüklerine göre değişiklik gösterebilir.

Pişirme önerisi:

Ilık süt yerine ılık su kullanabilirsiniz.

Arzuya göre poğaçaların üzerine susam ve çörek otu serpebilir, iç kısımlarına peynir ya da arzu ettiğiniz malzemeyi ekleyebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Poğaça hamurunu hazırlamak için; ılık sütü derin bir karıştırma kabına alın. Kuru maya ve toz şekeri ekledikten sonra mayanın aktive olması için 5 dakika kadar oda ısısında bekletin.

Ayçiçek yağı, yoğurt, yumurta ve tuzu ekleyip kısa bir süre karıştırın. Elenmiş unu azar azar ekleyip poğaça hamuru toparlanana kadar yoğurun. Kıvam alan poğaça hamurunun üzerini streç filmle kaplayıp oda sıcaklığında 45-60 dakika kadar dinlendirin.

Bu sürenin sonunda mayalanan poğaça hamurundan arzu ettiğiniz büyüklükte parçalar kopartıp unlanmış mutfak tezgahı üzerinde kolayca şekil verin.

Hazırladığınız poğaçaları yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. Küçük bir kapta çırptığınız yumurta sarısı ve ayçiçek yağını poğaçaların üzerine sürün.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarıp puf gibi kabarana kadar pişirin. Oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra ılık olarak servis edin.