Beşamel Soslu 4 Leziz Tarif

Leziz beşamel sosla süslenip parmakları yediren, sofraları özelleştirip misafirleri gülümseten tarifler için şöyle buyurun:

1. Beşamel Soslu Et Tarifi:

Beşamel sos deyince onun en iyi arkadaşı olarak akla ilk et yemekleri gelir. Bu yüzden biz de leziz bir et tarifi ile başlayalım istedik.

besamel-sos-tarifi

Malzemeler:

  • 250 gram kadar kuşbaşı doğranmış et
  • 2 adet küçük boy kuru soğan
  • 1 adet küçük boy havuç
  • 1 diş sarımsak
  • Tuz, karabiber ve istenen baharatlar

Beşamel Sos Tarifi:

  • 1 yemek kaşığı kadar tereyağı
  • 2 yemek kaşığı kadar un
  • 1 su bardağı kadar süt
  • Tuz, karabiber

Hazırlanışı:

  • Etleri güzelce temizlemek için iyice yıkayın.
  • Geniş bir tava seçin ve kızdırılmış bir yağın içerisine etleri koyun. Tavanın kapağını kapatıp eti kendi suyu ile yüksek ateşte pişirmeye bırakın.
  • Bir süre sonra üzerine bir miktar kaynar su ekleyip, ateşi kısın ve etlerin iyice yumuşaması için pişirmeye devam edin.
  • Pişme işleminin bitmesine yakın ince ince doğramış olduğunuz soğanı, sarımsağı, tuz ve karabiberi ekleyin. 3-4 dakika kadar soteleyin.
  • Daha sonra 1 adet havuç ve soğanı rendeleyip tava içerisine alın ve 3-4 dakika kadar soteleyin.

Beşamel Sosun Hazırlanışı:

  • 1 yemek kaşığı kadar tereyağını erittiğiniz küçük bir tencerenin içerisine 1,5 yemek kaşığı kadar un ekleyin ve 2 dakika kadar kavurun.
  • Kavrulan un üzerine 1,5 su bardağı sütü azar azar boşaltın. Topak topak olmaması için sürekli karıştırmaya devam edin.
  • Sos, koyu bir kıvam alana kadar kısık ateşte kaynatın.
  • 2-3 dakika kadar pişirdikten sonra tuz ve karabiberi ekleyip ocaktan alın.
  • Sos üzerine sotelediğiniz sebzeleri ilave edip 1 dakika kadar kavurun.
  • Daha sonra sosu servis tabağına yayın ve üzerine kavurduğunuz etleri de ekleyerek servis edin. Afiyet olsun.

2. Beşamel Soslu Tavuk Tarifi:

Beşamel soslu et olur da tavuk geri kalır mı? İşte nefis bir tarif:

besamel-sos-tarifi

Malzemeler:

  • 500 gram kadar tavuk göğsü ya da tavuk pirzola
  • 1 kutu konserve bezelye
  • 6-7 adet orta büyüklükte patates
  • 4-5 adet orta büyüklükte domates
  • Tuz, karabiber, pulbiber ve istenen diğer baharatlar
  • Sıvıyağ

Beşamel Sos İçin Malzemeler:

  • 2 su bardağı kadar süt
  • 2 yemek kaşığı kadar tereyağı veya margarin
  • 1 fincan sıvıyağ
  • 3 yemek kaşığı kadar un
  • 1 adet yumurtanın sarısı
  • Tuz, karabiber

Üzerinin Süslemesi İçin

  • Kaşar peynirinin rendesi

Hazırlanışı:

  • Tavukların güzelce temizlenmesi için iyice yıkayın.
  • Temizlenen tavukları uygun büyüklükte seçtiğiniz tencerenin içerisinde haşlayın.
  • Diğer yandan patatesleri yuvarlak biçimde kesip kızartın.
  • Haşlanan tavukları orta büyüklükte olacak şekilde parçalara ayırın.
  • Orta büyüklükte bir borcam seçin ve içerisine kızarttığınız patatesleri güzelce dizin.
  • Dizdiğiniz patateslerin üzerine parçaladığınız tavukları ekleyin.
  • Son olarak üzerine bezelyeleri ve yuvarlak biçimde kestiğiniz domatesleri ekleyip baharat serpin.

Beşamel Sos Hazırlanışı:

  • Orta büyüklükte tencereye sıvıyağını ekleyin.
  • Daha sonra unu ekleyip güzelce kavurun.
  • Kavrulan un içerisine azar azar süt ekleyin ve sos güzel bir kıvam alıp koyulaşana kadar pişirin.
  • Daha sonra tencereyi ocaktan alıp yumurta sarısı, tuz ve karabiberi ekleyip güzelce karıştırın.
  • Hazırlanan sosu daha önceden hazırlamış olduğunuz borcam içerisine eşit olacak şekilde yayarak boşaltın.
  • Önceden ısıttığınız fırında pişirmeye bırakın.
  • Kızarmaya başladığında üzerine rendelediğiniz kaşar peynirini serpin.
  • Kaşar peyniri eriyip kızarmaya başladığında yemeği fırından alın.
  • Dilimleyerek soğumadan servis edin. Afiyet olsun.

3. Beşamel Soslu Ispanaklı Krep Tarifi:

İster akşam yemeği için ister kahvaltı için hazırlayın, günün her saatine yakışabilecek nefis bir tarif var sırada. Şöyle buyurun:

besamel-sos-yapimi

Krep İçin Malzemeler:

  • 1,5 su bardağı kadar süt
  • 10 yemek kaşığı kadar un
  • 2 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı tuz

Beşamel Sos İçin Malzemeler:

  • 1 yemek kaşığı kadar tereyağı
  • 1,5 yemek kaşığı kadar un
  • 1,5 su bardağı kadar süt
  • 1 çay kaşığı kadar tuz, karabiber

Üzeri İçin Malzemeler:

  • 150 gram kadar kaşar peyniri rendesi

Krep Hazırlanışı:

  • Geniş bir kap içerisine un koyup üzerine yumurtaları kırın. 1,5 su bardağı sütü de ekleyip iyice çırpın.
  • Diğer yandan orta büyüklükte seçtiğiniz tava içerisine yarım yemek kaşığı kadar yağ koyun.
  • Hazırladığınız krep hamurundan 1 kepçe alıp tavaya yayın. Şeklinin güzel olması için krep hamurunun tavaya eşit miktarda yayılmasına özen gösterin.
  • Krep hamurunun altı ve üstünün eşit miktarda pişmesi için çevirmeye dikkat edin.

İç Harcın Hazırlanışı:

  • Öncelikle ıspanağı çok iyi bir şekilde temizlemek için güzelce yıkayın.
  • Temizlenen ıspanakları ince bir şekilde doğrayın.
  • Seçtiğiniz geniş tencerenin içerisine zeytinyağını ve ince doğramış olduğunuz soğanı ekleyin.
  • 3-4 dakika soteledikten sonra doğradığınız ıspanakları ekleyip üzerine tuz ve karabiber serpin.
  • Ispanak suyunu çekene kadar güzelce kavurun.

Beşamel Sos İçin:

  • Orta büyüklükte seçtiğiniz tencere içerisinde tereyağını eritin.
  • Daha sonra unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun.
  • Kavrulan unun üzerine sütü azar azar ekleyip malzemeleri çırparak sosun güzel bir kıvam alıp koyulaşmasını sağlayın.
  • Daha sonra hazırladığınız sosu, iç harcın içerisine döküp karıştırın.
  • 1 krep içerisine 1 yemek kaşığı harç ekleyip krepleri kenarlarından katlayıp rulo haline getirin.
  • Borcam içerisine rulo haline getirdiğiniz krepleri dizin.
  • Kreplerin üzerine kaşar peyniri rendeleyin.
  • 180 derecede ısıtılmış fırında 20 dakika kadar pişirmeye bırakın.
  • Kaşar peyniri eriyip kızarınca, fırından çıkarıp soğumadan servis edin. Afiyet olsun.

4. Beşamel Soslu Kıymalı Sebzeli Oturtma Tarifi:

Kıymanın eklendiği tüm yemeklerin daha bir güzelleştiği yadsınamaz bir gerçek. Bu tarifte ise kıymanın gücü, beşamel sosun mükemmelliği ile birleşiyor, size de mest olması düşüyor. İşte leziz tarif:

besamel-soslu-sebze

Malzemeler:

  • 500 gram kadar kıyma
  • 1 adet orta büyüklükte kuru soğan
  • 2 adet orta büyüklükte patates
  • 2 adet orta büyüklükte patlıcan
  • 2 adet orta büyüklükte kabak
  • Tuz, karabiber

Beşamel Sos İçin Malzemeler:

  • 2 yemek kaşığı kadar tereyağı
  • 2 yemek kaşığı kadar un
  • 1,5 su bardağı kadar süt
  • Tuz, karabiber

Üzerinin Süslemesi İçin:

Rendelenmiş kaşar peyniri

Hazırlanışı:

  • Soğanı ince ince doğrayın.
  • Geniş bir tava seçin ve içerisine ince doğradığınız soğanları ve 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağını koyup 1 dakika kadar kavurun.
  • Daha sonra 500 gram kıymayı, tuz ve karabiberi ekleyip sürekli karıştırarak pişirin.
  • Patates, kabak ve patlıcanları soyup halkalar halinde kesin.
  • Kızgın yağ eklediğiniz tavada sebzeleri güzelce kızartın.
  • Pişen sebzeleri kağıt havlu serdiğiniz tabağın içine alın.

Beşamel Sos Hazırlanışı:

  • Orta büyüklükte seçtiğiniz tencere içerisinde tereyağını eritin.
  • Daha sonra unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun.
  • Kavrulan unun üzerine sütü azar azar ekleyip malzemeleri çırparak sosun güzel bir kıvam alıp koyulaşmasını sağlayın.

Fırın Tepsisinin Hazırlanışı:

  • Orta büyüklükte bir fırın kabına kızarttığınız patatesleri dizin ve üzerine kavurduğunuz kıymaların bir kısmını ekleyin.
  • Kıymanın üzerine kabakları dizin. Kabakların üzerine kalan kıymanın bir kısmını ekleyin.
  • Kıymanın üzerine patlıcanları dizin. Patlıcanların üzerine kalan kıymanın tamamını ekleyin.
  • Son olarak üzerine beşamel sosu gezdirip rendelenmiş kaşar peynirini serpiştirin.
  • 180 derecede ısıtılmış fırına tepsiyi verin ve yaklaşık 15 dakika pişirmeye bırakın.
  • Kaşar peyniri eriyip kızarınca fırından alın ve soğumadan servis edin. Afiyet olsun.