Beyaz Etin Lezzetlisi: Beşamel Soslu Tavuk

Beyaz et tariflerinin en lezzetlilerinden biridir beşamel soslu tavuk. Az yağda sotelenen kuşbaşı tavuk göğüs eti yüksek ateşte sotelenir, ayrı bir yerde hazırlanan beşamel sos tarifiyle buluştuktan sonra rendelenmiş kaşar peyniriyle fırınlanır. Önceden ısıtılmış fırında üzeri nar gibi kızarana kadar piştikten sonra afiyetle yenir.

Küçük bir tüyo vermek gerekirse rendelenmiş muskat cevizi sosuna çok yakışır.

Beşamelli Tavuk Tarifi

5 kişilik

Hazırlık süresi: 30 dakika
Pişirme süresi: 45 dakika

Malzemeler:

3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet orta boy kuru soğan
2 diş sarımsak
800 gram kuşbaşı tavukgöğsü
1 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı tuz
½ çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber

Beşamel sos için:

2 yemek kaşığı sıvı yağ
1,5 yemek kaşığı un
1,5 su bardağı süt
¼ çay kaşığı tuz
¼ çay kaşığı rendelenmiş muskat cevizi

Üzeri için:

¾ su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Servisi için:

4 dal dereotu

Püf noktası:

Beşamel sos yapımında kullandığınız sütü; kuru soğan, tane karabiber ve defneyaprağı ilavesiyle kaynatıp soğuttuktan sonra kullanabilirsiniz.

Pişirme önerisi:

Kemiksiz fileto tavukgöğsü yerine kuşbaşı doğranmış tavuk but ve kalça eti kullanabilir, yağ oranını azaltabilirsiniz.

Sote tavukgöğüslerine arzu ettiğiniz sebze ve garnitür karışımını ekleyebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Kuru soğanları küçük küpler halinde yemeklik doğrayın, sarımsakları ince ince dilimleyin.

Geniş tabanlı bir tavada kızdırdığınız zeytinyağında yemeklik doğranmış kuru soğan ve sarımsakları hafif bir renk alana kadar soteleyin.

Bol suda yıkayıp fazla suyunu süzdürdükten kuruladığınız fileto tavukgöğüslerini ekleyip yüksek ateşte soteleme işlemini sürdürün. Tuz, taze çekilmiş tane karabiber ve nane ilavesiyle lezzetlendirin.

Beşamel sos için; küçük bir sos tenceresinde kızdırdığınız sıvıyağa un ekleyip kısık ateşte 1 dakika kadar kavurun. Kavrulan una soğuk süt, tuz ve rendelenmiş muskat cevizini ekleyip bir çırpıcı yardımıyla karıştırarak kıvam alana kadar pişirin.

Sotelenmiş fileto tavuk göğüslerine hazırladığınız beşamel sosu ekleyip karıştırdıktan sonra ısıya dayanıklı fırın kabına alın. Rendelenmiş kaşar peyniri ve incecik kıyılmış dereotu ilavesiyle önceden ısıtılmış 200 derece fırında 25 dakika pişirdikten sonra sıcak olarak servis edin.