Acısı Kendine Getirir: Biber Salçası

Sıra geldi kış hazırlıklarına. Kesme makarnamızı amansız yaz sıcaklarını fırsat bilerek hazırladıktan sonra özenle kurutmuş, bez torbalara alıp muhafaza etmiştik geçtiğimiz hafta. Sıra geldi biber salçası tarifine. Tezgahlara serili etli mi etli kırmızı biberleri, acı sivri biberlerle harmanlayıp kaynattıktan sonra tuzluyor, elde ettiğimiz özlü biber püresini kavanozlara dolduruyoruz.

Sonra mı? Sonrası ver elini ev yapımı salçalı ekmek dilimleri, suyuna banılası ev yemekleri…

Biber Salçası Tarifi

1 büyük kavanoz

Hazırlık süresi: 30 dakika

Pişirme süresi: 60 dakika

Malzemeler:

4 kilogram etli kırmızı biber
1 kilogram acı sivri biber
200 ml. sıcak su
1 yemek kaşığı tuz

Püf noktası:

Kıvam alan biber salçasını, arzu ettiğiniz taze ve kuru baharatlarla çeşnilendirdikten sonra kavanozlara alıp muhafaza edebilirsiniz.

Biber salçasını; temiz ve kuru kavanozlarda saklamaya, kapaklarının sıkıca kapanıyor olmasına dikkat edin.

Kapağını açtığınız biber salçalarını, üzerini örtecek kadar zeytinyağı ilavesiyle buzdolabında muhafaza edin.

Salçayı güneşte kurutarak hazırlayacaksanız eklediğiniz tuz miktarını arttırın.

Nasıl Yapılır?

Bol suda yıkadığınız biberlerin fazla suyunu süzdürün. Sap kısımlarını kesip tohumlarını temizlediğiniz biberleri iri iri doğrayın.

Az miktarda sıcak su eklediğiniz kırmızı ve acı biberleri özleşene kadar kısık ateşte pişirin.

Pişirme esnasında kendi suyunu da salan biberlerin fazla suyunu süzdürün. İnce delikli bir süzgece aldığınız biberlerin etli kısımlarını püre haline getirin. Kabuk kısımlarını kullanmamak üzere ayrı bir kenara ayırın.

Elde ettiğiniz koyu kıvamlı biber püresini yeniden tencereye alıp tuz ilavesiyle kısık ateşte, karıştırarak kaynatın.

Önceden sterilize edilmiş temiz bir kavanoza aldığınız biber salçasının kapağını kapatın.

Ters çevirip havası çıkana kadar muhafaza ettiğiniz biber salçasını bu şekilde bir gece dinlendirdikten sonra ısı ve ışık görmeyen bir yerde muhafaza edin. Yemek tarifleri ve kahvaltılarda sevdiklerinizle paylaşın.