Bu Sebzeleri Bir de Çiğ Deneyin!

 Alışkanlıkları değiştirmek oldukça zordur. Ancak söz konusu sağlık olunca, alışkanlıklar bir kenara bırakılabiliyor, “asla vazgeçemem” denilen her şeyden bir çırpıda vazgeçilebiliyor. Sebzelerin sağlık ve vitamin deposu olduğunu biliyorsunuz. Ancak sebzeleri, sofranıza vitaminlerini kaybetmeden getirmenin yolunu biliyor musunuz? Cevap çok basit: Çiğ tüketmek! Bazı sebzeleri zaten çiğ tüketiyorsunuz, ancak pişirdiğiniz sebzelerin de aslında çiğ tüketilebileceğini biliyor musunuz? İlk bakışta yadırgayabilirsiniz, ancak uzmanların önerilerine kulak verip bir kez denediğinizde sebzeleriniz bir daha ateş yüzü görmeyecek. Elbette tüm sebzeler çiğ halde tüketilemiyor, peki hangileri tüketilebiliyor bir bakalım!

1. Ispanak

Ispanağın türlü türlü halini bilirsiniz. Peki çiğ olarak tüketmeyi denediniz mi? Ispanak yaprakları çiğ olarak tüketildiğinde harika bir lif kaynağı haline dönüşüyor. Ispanakları iyice yıkadıktan sonra elinizle kopararak salata yapabilirsiniz.

sebzeleri çiğ tüketmek

 

2.  Mantar

Mantar da tıpkı ıspanak gibi aslında çiğ olarak tüketilebilen ancak genelde pişirilerek yenen bir sebzedir. “Mantar çiğ olarak tüketilir mi hiç?” diye ısrarla reddediyorsanız, konserve mantarları deneyebilirsiniz. Ispanakla yapacağınız salatanıza konserve mantarları ya da taze mantarları ince ince doğrayarak ilave edebilirsiniz.

Mantar ve ıspanağı çiğ olarak tüketebileceğiniz leziz bir salata arıyorsanız, bu tarifimizi bir deneyin!

Mantarlı Ispanak Salatası

Malzemeler:

Yarım kg taze ıspanak yaprağı

150 gr taze kültür mantarı (konserve mantar da kullanabilirsiniz)

1 adet kırmızı dolmalık biber

2 yemek kaşığı rendelenmiş eski kaşar peyniri

Sos için;

6 yemek kaşığı zeytinyağı

2 yemek kaşığı balzamik sirke

2 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

2 diş sarımsak

2 çay kaşığı hardal

2 yemek kaşığı sirke

1 adet limonun suyu

2 çay kaşığı toz fesleğen, toz kekik

Yapılışı

Ispanakların köklerini kesip yapraklarını saplarından ayırdıktan sonra iyice yıkayıp süzün. Elinizle iri parçalara ayırıp salata kasenize koyun. Taze kültür mantarlarının zarlarını soyun. Saplarıyla birlikte uzunlamasına incecik dilimleyin. Kırmızı uzun dolmalık biberin sapını kesip doğrayın ve mantarlarla birlikte salata kasesine koyun. Zeytinyağını bir kaseye koyup üzerine tuz ve karabiberi serpin. Dövülmüş sarımsakları, hardal ve sirkeyi de ilave edin ve çırpın. Çırparken limon suyunu ekleyin. Üzerine balzamik sirkeyi katın. Ardından toz fesleğen ve toz kekiği katıp iyice çırpın. Hazırladığınız bu sosu salatanın üzerine gezdirin. Salatanın sosu çekmesi için 5-10 dakika bekledikten sonra üzerine rendelenmiş peyniri serpiştirip servise sunun.

çiğ sebzeler

 

3. Kereviz

Kereviz,  A, B ve C vitaminleri, protein, fosfor, çinko, kalsiyum, gibi vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengindir. Ancak ısıya maruz kaldığında bu vitamin ve minerallerin birçoğunu kaybeder. Kereviz incecik şeritler halinde kesilerek salata olarak tüketildiğinde oldukça faydalıdır. Çiğ kerevizi denemek isteyenler için enfes bir tarif MigrosTV’den geliyor! Çiğ Kereviz Salatası için buyurun Migros TV’ye!http://migrostv.migros.com.tr/cig-kereviz-salatasi/

 

kereviz

 

4. Enginar

Enginar da diğer sebzeler gibi çiğ olarak tüketilebilir. Kalp dostu enginar, 40 gün çiğ olarak tüketildiğinde karaciğeri yeniler. Üzerine biraz limon sıkarak tüketeceğiniz enginar, vücudunuzu da dinçleştirir.

5. Karnabahar

Çiğ olarak tüketildiğinde biraz buruk bir tadı olsa da, 100 gr çiğ karnabahar, günlük C vitamini ihtiyacınızın ortalama %80’ini karşılamaktadır. Çiçeklerini ayırıp, üzerini bıçak yardımıyla kazıyarak küçük çiçekler halinde yiyebileceğiniz karnabaharı, salatalarınızda da çiğ halde kullanabilirsiniz.

karnabahar