Bir Fransız Gibi Yemek…

Dünya Mutfağı” denince, arama motorunun en gözde mutfağı, lezzet ve asaletin buluşma noktası, kültür ve tadın efsane uyumu; Fransız mutfağı gelir aklımıza! Daha önce sizlere Fransız mutfağına ait özel tatları anlatmış, bir de üzerine efsane lezzetler kondurmuştuk sofranıza… Daha önce mutfağına aşina olduğumuz lezzetlerin çekmecelerini karıştırmakta sıra; Fransız mutfağının 7 sırrını bulduk. Aramızda kalsın! 😉

fransız mutfağı

1- Ne Yiyorsan Tazesini Ye!

Mikrodalgada pişen yiyecekler, dondurulmuş gıdalar, hazır yiyecekler… Davulun uzaktan hoş gelen sesi bunlar sadece. Fransızların en önemli özelliklerinden biri her şeyin tazesini tüketme çabaları. Ne kadar yorgun olurlarsa olsunlar, mutlaka taze yemek yapmak için vakit yaratıyorlar. Böylelikle bedenlerine giren her gıda, sağlıklarına da yarar sağlıyor. Yapılan sunumlarda “tazelik” dikkat çekiyor, taze fasulyeli tavuk sarma tarifimizde olduğu gibi; http://migrostv.migros.com.tr/taze-fasulyeli-pilic-sarma-tarifi/

2- Yerli Malı ve Sezonsal Oldu mu Tamamdır!

Her şeyi sezonunda almaya özen gösterirler. Dondurulmuş gıdalarla pek araları olmadığından, her şeyi mevsiminde tüketmeye gayret ediyorlar. Özellikle yerli üretim tercih sebebi. Çünkü sağlıkları kadar, devlet bütçelerine ve ekonomiye katkı alanında da oldukça hassaslar. Mevsiminde yapılan labneli ve çilekli cheesecake bu özel tatlardan biri… http://migrostv.migros.com.tr/labneli-cilekli-cheesecake-tarifi/

fransız yemekleri

3- Birbirine Yakışan Tatları İyi Bilmek!

Fransız yemek tariflerinde tuz ve baharat işin vazgeçilmezi değildir; mühim olan hangi yemeğin hangi ek gıda ile yakışacağını iyi bilmektir. Örneğin balık ve limon, kırmızı et ve hardal, patates ve sert peynir gibi. Böylelikle yoğun baharatlara ihtiyaç duymadan, ufak bir iki ekleme ile lezzet sihrine kapılmak içten bile değil!

4- Yağ ile Dost Olmak!

Otantik Fransız yemek tariflerinde zeytinyağı gibi yağlara rastlamak nadir bir durum. Kendi tereyağlarına hayranlar! Yemeklerinde sağlıklı da olsa başka yağları tercih etmiyorlar, Gujer tarifinde olduğu gibi… İşte bu sebeptendir ki Fransa, Avrupa’nın en sağlıklı ülkelerinden biridir.

5-  Ziyan Yok; Tasarruf Var!

Amerikalılar sığırın her yerini değerlendirip, etinden sütünden faydalanırken Fransızlar için aynı durum havuçta geçerli. Fransızlar tasarrufu iyi bilirler; ürünlerini ziyan etmezler. Bunların en güzel örneklerinden biri artan havuç yapraklarını çorbada kullanmaları.

6- Her Yemek Bir Ziyafet Felsefesi!

Hareket halindeyken bir yandan hızlıca öğlen yemeğini yiyen bir Fransız görmeniz neredeyse imkânsız. Çünkü öğle yemeği saati gelince Fransızlar için akan her su durur. 12:30 ile 14:30 saatleri arasında, dükkânlar kapanır, işler durur ve tüm odak yemeğe çevrilir. Onlar için yemek bir saygıdır ve en saygın kutlamayı hak eder!

makaron

7- Azar Azar Her Şeyden!

Yukarıda demiştik, Fransızlar yemekleri şölen tadında yerler diye. Bu da benzer bir özellik. Fransızlar her şeyden azar azar da olsa yerler ancak duracakları yeri de iyi bilirler. Her yemeğin üstüne tatlı yerler örneğin. Bir bayan formuna özen gösteriyorsa, makarondan geri kalmaz ama ikincisini yemez ya da bir çocuk örneği verelim. Yemekten sonra yediği tatlının üzerine tekrar yemeyecek disipline sahiptir. Fransız kadınlarının asalet ve zarifliği de buradan geliyor olsa gerek…

Bugün Fransa’daydık, sonraki yolculuğumuz kim bilir nereye olacak… Yarın görüşünceye kadar afiyetle kalın! 

Bon appétit! 😉