Börek Tarifleri

Hamur işi denildiğinde akla ilk gelen şeylerden bir tanesi börek. İşte size misafirleriniz ve kendiniz için yapabileceğiniz 4 farklı börek tarifi.

1)      Zeytin Ezmeli Yufkalı Börek

Porsiyon: 8 kişilik

Hazırlama süresi: 20 dakika

Pişirme süresi: 20 dakika

Malzemeler

3 adet yufka

4 yemek kaşığı siyah zeytin ezmesi

6 yemek kaşığı sıvı yağ

Pişmeden önce üzerine hafifçe sıvı yağ sürerseniz böreğiniz daha çıtır olur.

Yapılışı

Zeytin ezmesini sıvıyağ ile karıştırın.

Bir yufkanın yarısına zeytin ezmesini sürün.

Diğer yarısını üzerine kapatın tekrar zeytin ezmesi sürün.

Küçük üçgenler halinde sigara böreği gibi sarın.

Diğer yufkaları da aynı şekilde sarın

Pişirme kağıdı serili tepsiye dizerek 180 derece ısınmış fırında pişirin.

zeytinli-borek

2)      Rum Böreği

Porsiyon: 2 kişilik

Hazırlama Süresi: 20 dakika

Pişirme Süresi: 30 dakika

Malzemeler

2 adet orta boy patlıcan

200 gr lor peyniri

1 adet yumurta

2 yemek kaşığı mısır

1 demet doğranmış dereotu

2 su bardağı ayçiçek yağı

1 adet yumurta 

1 su bardağı un

Yapılışı

1. Patlıcanları bir parmak kalınlığında dilimleyin. Arzuya göre tuzlu suda bekletip duruladıktan sonra kurulayın.

2. Lor peyniri, yumurta, mısır nişastası ve incecik kıyılmış dereotunu ekleyip karıştırın.

3. Ayçiçek yağını küçük tabanlı bir tencerede kızdırın. Küçük bir kaba aldığınız yumurtayı çırpın, unu ayrı bir tabağa alın.

4. Hazırladığınız peynirli karışımdan alıp patlıcan dilimleri üzerine dikkatlice yerleştirin.

5. Lor peyniri ve patlıcan dilimleri bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın. Öncelikle un ardından çırpılmış yumurtaya batırdığınız patlıcanları kızgın yağa atıp renk alana kızartın.

6. Fazla yağını bırakması için kağıt havlu serili bir tabak üzerinde dinlendirdiğiniz Rum böreklerini ılık ya da sıcak olarak servis edin.

 rum-boregi

3)      Pastırmalı Börek

Porsiyon: 4 kişilik

Hazırlık süresi: 20 dakika

Pişirme süresi: 30 dakika

Malzemeler:

2 adet yufka

 100 gram çemensiz pastırma

 200 gram kaşar peyniri

 1/2 su bardağı tulum peyniri

 1 adet yumurta

 1 yemek kaşığı yoğurt

 4 yemek kaşığı zeytinyağı

Kızartmak için:

1/2 su bardağı ayçiçek yağı

Yapılışı

Oda sıcaklığında beklettiğiniz yoğurt, yumurta ve zeytinyağını küçük bir kapta çırpın.

Mutfak tezgahına üst üste serdiğiniz yufkaları dört eşit parçaya bölün.

Kaşar peyniri ve tulum peynirini ayrı bir kapta harmanlayın. Arzuya göre taze çekilmiş tane karabiber ilavesiyle çeşnilendirin.

Hazırladığınız yumurtalı karışımı çeyrek yufkaların üzerine sürün. Peynirli karışımdan ekleyip çemensiz pastırma dilimlerini yerleştirin.

Kenar kısımlarını katlayıp rulo şeklinde sarın, tüm yufkalara aynı işlemi uygulayın.

Derin bir tavada kızdırdığınız ayçiçek yağında arkalı önlü ters çevirerek, altın sarısı renk alana kadar pişirin.

Tavadan alıp kısa bir süre dinlendirdiğiniz börekleri sıcak olarak servis edin.

Pastırmalı Börek Tarifi

4)      Kırpık Börek

Porsiyon: 8 kişilik

Hazırlama Süresi: 30 dakika

Pişirme Süresi: 45 dakika

Malzemeler

2 adet yufka

2 adet yumurta

¾ su bardağı süt

½ su bardağı zeytinyağı

200 gr lor peyniri

1 su bardağı rendelenmiş kaşar

1 bağ maydanoz

½ çay kaşığı tuz

½ çay kaşığı taze çekilmiş karabiber

1 tatlı kaşığı pul biber

Yapılışı

1. Derin bir kaseye aldığınız yumurta, süt ve zeytinyağını bir çırpıcı yardımıyla karıştırın.

2. Bol suda yıkayıp tek tek ayıkladığınız maydanoz yapraklarını incecik kıyın.

3. Tuz, taze çekilmiş tane karabiber ve pul biber ilavesiyle çeşnilendirin.

4. Lor peyniri ve rendelenmiş kaşar peyniri ilavesiyle kıvam verin.

5. Gelişigüzel kopardığınız yufka parçalarını ekleyip sıvı karışımla karıştırdıktan sonra yağlanmış fırın tepsisine alın.

6. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 40-45 dakika kadar pişirdikten sonra dilimler halinde servis edin.

kirpik-borek