Hem de Enginarlı: Buğday Salatası

Baharın gelmesiyle birlikte farklı sos ve içeriklerle hazırlanan salatalar menüye giriyor, mideler hafifliyor. Bir gece önceden suya basılıp kısık ateşte haşlanan buğdaylar salata kâsesine alınıyor, ince ince doğranan taze yeşillikler ve enginar kalpleriyle buluşuyor. Sosunda da hafiflik olan buğday salatası, bahara çok yakışıyor, yemeklerin yayında pilav çeşitlerine alternatif farklı bir garnitür olarak da servis ediliyor.

Buğday Salatası Tarifi

4 kişilik

Hazırlık süresi: 20 dakika

Pişirme süresi: 45 dakika

Malzemeler:

1,5 su bardağı buğday

½ demet maydanoz

¼ demet dereotu

10 adet kurutulmuş domates

4 adet enginar kalbi konservesi

2 adet taze soğan

10 adet çekirdeksiz yeşil zeytin

3 yemek kaşığı nar ekşisi

6 yemek kaşığı zeytinyağı

½ çay kaşığı tuz

¼ çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber

Püf noktası:

Buğdayların şişmesi için; bir gece önceden üzerini geçecek kadar su ilavesiyle 5 dakika kadar kaynattığınız buğdayları ocaktan alıp bekletebilirsiniz.

Servis önerisi:

Hazırladığınız salata sosunu servis öncesinde eklemeyi unutmayın. Arzuya göre salatanızı kuru meyve parçaları ve kuru yemiş kırıklarıyla da süsleyebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Bir gece önceden suda beklettiğiniz ve iyice şişen buğdayları suyunu süzdükten sonra derin bir tencereye aktarıp üzerini geçecek kadar su ekleyin.

Kısık ateşte, buğdaylar diriliklerini hafif kaybedene kadar haşladıktan sonra fazla suyunu süzüp sadece bir kez durulayın.

Bol suda yıkayıp ayıkladığınız maydanoz ve dereotu yapraklarını incecik kıyın. Ayıklanmış taze soğanları ince ince doğrayın. Kurutulmuş domates, konserve enginar kalpleri ve çekirdeksiz yeşil zeytinleri ortadan ikiye kesin.

Doğramış olduğunuz tüm malzemeleri, suyunu süzdürdükten sonra derin bir salata kâsesine aldığınız haşlanmış buğdaylarla karıştırın.

Salatanın sosu için; nar ekşisi, zeytinyağı, tuz ve taze çekilmiş tane karabiberi küçük bir kapta karıştırıp son olarak salataya ekledikten sonra bekletmeden servis edin.