Bulgurla Yapabileceğiniz 5 Yöresel Tarif

Bulgur; bereketli topraklarımızın en güzel mahsulü, mutfaklarımızın demirbaş
malzemesidir. Birçok yemek tarifinde kullanılması ve epey doyurucu olmasıyla
hayli bereketlidir. Kolesterol ve şeker düzenlemesi, bağırsak dostu olması, kalp
ve damar sağlığını koruması gibi birçok faydasıyla beslenme planımızda
mutlaka yer almalıdır.
Dolayısıyla yöresel tariflerde de bolca kullanılmaktadır. Bazı yöreleri temsil
eden, bol bulgurlu lezzetleri sizin için sıraladık. İşte; bulgur kullanarak
yapabileceğiniz, nefis mi nefis 5 yöresel tarif…

1. Enfes Sosuyla Fellah Köftesi

Fellah köftesi; hangi yöreye ait olduğu hâlâ tartışmalara konu olsa da Adana,
Antakya, Mersin ve Hatay yörelerine ait olduğunu söyleyebileceğimiz leziz bir
yemektir. Bulgur köftesi ismiyle de bilinen fellah köftesi, uzunca süren özenli
bir hazırlık aşamasından sonra pişirilip bol salçasıyla buluşturulur. Karşı
konulamaz lezzetiyle sofralarda sarsılmaz bir yer edinmiş, bulgur denince akla
gelen ilk seçeneklerden biri olmayı başarmıştır. Siz de bugün yöresel esintili bir
sofra kurmak istiyorsanız fellah köftesi tarifimizi hemen deneyebilirsiniz.
Buyurun, fellah köftesi yapımı hakkında ihtiyacınız olan tüm detaylar:
– 2 su bardağı ince bulguru 2 su bardağı sıcak su ile ıslatıp 4 dakika kadar
demlenmeye bırakın.
– Bulgurlar şiştikten sonra 1 su bardağı irmik, rendelenmiş 1 adet kuru
soğan, 1 adet yumurta, 2 yemek kaşığı biber salçası, 4 yemek kaşığı un,
yarım çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tuz, yarım çay kaşığı kimyonu
karıştırıp iyice yoğurun.
– Çok katı olursa ara ara su veya kıvamına göre un ilavesi yapabilirsiniz.
– Hazırladığınız karışımdan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlak
köfteler yapın. Daha sonra işaret parmağınızla ortalarına bastırıp düğme
şekli verin.
– Şekillendirdiğiniz köfteleri un serpilmiş tepsiye koyun ve tüm harç köfte
olduktan sonra kaynayan suda haşlayıp süzün.
– Sos için 1 su bardağı zeytinyağını ısıtın, 1 yemek kaşığı domates salçası,
rendelenmiş 2 diş sarımsak, bir miktar karabiber, bir miktar tuz, ince
kıyılmış 1 bağ maydanozu ekleyip kavurun.
– Son olarak hazırladığınız sosu kenara alın ve haşlanmış köftelerle
güzelce harmanlayıp soğumadan servis edin.

2. Hafif Acısıyla Antakya Usulü Bulgurlu Biber Ezmesi

Antakya’nın sofralarından eksik etmediği, en sevilen lezzetlerinden biri olan
biber ezmesi bu kez bulgur mucizesiyle birleşiyor; özellikle sıcacık pidelerle
çok yakışıp bir yiyenin bir daha yediği bir seçenek oluyor. Siz de meze
tariflerine bayılan biriyseniz ister kahvaltı ister akşam sofranızda bu yöresel
tarife de yer açabilirsiniz. İşte, Antakya usulü bulgurlu biber ezmesi tarifi:
– Öncelikle 1 adet domates ve 1 adet kuru soğanın kabuklarını soyun, 6 dal
taze reyhanın yapraklarını dallarından ayırın.
– Domates, kuru soğan, 1 adet acı sivri biber ve reyhanları rondodan
geçirin.
– 1 kahve fincanı zeytinyağını tavada ısıtın ve rondodan geçirdiğiniz
malzemeleri kavurun.
– 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 yemek kaşığı biber salçası, 1 tatlı
kaşığı kimyon ve 1 kahve fincanı ince bulguru ilave edin.
– 5 dakika kadar karıştırarak kavurduktan sonra ocaktan alın.
– Soğuduktan sonra üzerine taze reyhan yaprakları koyup zeytinyağı
gezdirerek servis yapın.

3. Dopdolu Kıymasıyla İçli Köfte

İçli köfte; aslen Arap mutfağına ait olup Türkiye’de de Bitlis, Gaziantep, Adana,
Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa gibi birçok ilimizde sıkça yapılan tariflerden
biridir. Bolca kıyması önce hazırlanan bulgurun içini sonra da bizim gözlerimizi
ve midelerimizi doldurur! Öylesine lezizdir ki yiyenler bir tanesiyle asla
yetinmez, devamını isterler. Siz de tüm cesaretinizi toplayıp yapımı cefa,
yemesi sefa içli köfteyi yapmaya karar verdiyseniz buyurun tarifimizin
detaylarına:
– Önce 250 gram kıymayı rendelenmiş 1 adet kuru soğan ile kavurun.
– 1 çay kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı karabiber ekleyin.
– Orta ateşte kıyma suyunu çekene kadar pişirin.
– 1 kâse ceviz ve 1 kâse Antep fıstığını da bıçakla kıyarak cevizlerle
beraber kıymaya ilave edin.
– Son olarak yarım demet maydanozu ince ince kıyarak kıyma ile karıştırın
ve kıymayı soğutun.
– 2 su bardağı ince bulguru tepsiye alın, üzerine 2 adet yumurta akını
ekleyin ve yoğurmaya başlayın.
– Diğer taraftan bir kenarda 1 su bardağı ılık su bulundurun ve ara ara su
ekleyerek yoğurmaya devam edin.
– 1 çay bardağı unu ve ardından 1 çay bardağı irmiği ekleyin.
– Daha sonra 1 çorba kaşığı biber salçası, 1 çorba kaşığı kimyon, 1 çay
kaşığı tuzu karıştırın ve yoğurmaya devam edin.
– Yapışkan, yumuşak bir hamur haline gelene kadar iyice karıştırın.
– Karışım kıvama gelince elinizle yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp
baş parmağınızla bastırıp çukur açın. Daha sonra genişleterek hamuru
iyice çukur haline getirin ve içerisine bir yemek kaşığı kıyma koyup
yuvarlak şeklinde kapatın.
– İçli köftelerinizi bu şekilde yaptıktan sonra tavaya 3 yemek kaşığı yağ
koyup ısıtın ve kızartın.
– Dilerseniz haşlayarak da pişirebilirsiniz.
– Soğutmadan yeşillik eşliğinde dilerseniz üzerine limon sıkarak keyifle
tüketin.

4. Bol Proteiniyle Analı Kızlı Çorbası

Malumunuz, çorbasız sofra kuramayan bir milletiz. Tarhanasından mercimeğine
birçok çorba çeşidimizle içimizi ısıtır, hastalıklardan korunuruz. Malatya,
Kahramanmaraş, Gaziantep, Tarsus gibi bölgelerde sıkça yapılan analı kızlı
çorbası da en özel, en leziz yöresel çorba çeşitlerimizden biridir. Siz de
bugünkü sofranızda yöresel bir tarife yer vermek istiyorsanız nohut, kıyma, et,
bulgur gibi birbirinden doyurucu ve proteinli malzemesiyle analı kızlı çorbasını
hazırlayabilirsiniz. Tüm bereketiyle sofranızı kucaklayacak analı kızlı çorbasının
tarifine hemen geçelim:
– 1,5 su bardağı ince bulguru az bir ılık su ile ıslatıp beklemeye bırakın.
– Bulgurlar biraz yumuşayınca 1 yemek kaşığı salça ve 1 çay kaşığı tuz
ekleyip yoğurun.
– Hamur kıvama gelmeye başlayınca 1 yumurta ve 2 yemek kaşığı un
ekleyip (içli köfte hamuru gibi olacak) kıvama gelene kadar yoğurun.
– Daha sonra rendelenmiş 1 orta boy kuru soğan ve 200 gram kadar
kıymayı bir tavada kavurun. 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı tuz
ekleyip altını kapatıp soğumaya bırakın.
– Bulgurdan yaptığımız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp içli
köfte gibi açıp içine hazırladığınız kıymadan koyup kapatın.
– Kıyma bitene kadar devam edin.
– Hamurun kalanını içi boş olacak şekilde fındık büyüklüğünde köfteler
yapın.
– Yaptığınız köfteleri kaynayan suda haşlayın.
– Suyun içine yarım limon suyu ve bir miktar tuz ekleyerek köftelerin
açılmasını önleyin.
– Bir tencereye biraz sıvı yağ ve 1 yemek kaşığı salça koyup daha önceden
biraz soteleyip haşladığınız 200 gram haşlanmış et ve 1 su bardağı
nohudu ekleyin.
– Üzerine yarım su bardağı et suyu koyup kaynatın.
– Daha sonra içine haşladığımız köfteleri ekleyip bir taşım daha kaynatıp
kapatıp ocaktan alın.
– Soğumadan servis edin.

5. Bol Yeşilliğiyle Çiğ Köfte

Yöresel lezzetler denince hele ki içinde bulgur varsa çiğ köfteden
bahsetmezsek olur mu hiç! Kuru bulgurdan yapılan en mucize lezzettir kendisi.
İncecik lavaşın arasına doldurulup yeşillikler, nar ekşisi, acı sos, bolca limon
suyuyla buluşan çiğ köfteler her ısırıkta mest eder. Yanına şöyle bol köpüklü ev
yapımı ayran da gelirse tadına doyum olmaz.
Siz de bugün evinizde kalan son bulgurla harika bir yemek nasıl yapılır,
sorusunun cevabını arıyorsanız çiğ köfte tarifimizi hemen uygulamaya başlayın
deriz. İşte, ünlü çiğ köftecilerin sonuçlarına ulaştıracak tarifimizin detayları:
– 2 adet kuru soğanı güzelce rendeleyin. Yarım demet maydanozu incecik
kıyın.
– Çiğ köfte tepsisine 6 çay bardağı köftelik esmer bulguru dökün. Üzerine
rendelediğiniz soğanları, 2 adet limon suyunu, rendelenmiş 6 adet
yumuşak domatesi, 2 yemek kaşığı isotu, 1 yemek kaşığı domates
salçası ve 1 yemek kaşığı biber salçasını ekleyin. Tuz kullanılmayacak.
– Daha sonra hepsini karıştırıp kuvvetli bir şekilde bulgur pişene kadar
iyice yoğurun. (Yaklaşık 1 saat sürebilir)
– Bulgur iyice piştikten sonra üzerine ince ince kıydığınız maydanozu ve
kızdırdığınız çay bardağı sıvı yağı ekleyip tekrar karıştırın.
– Son olarak köfteleri sıkarak şekillendirin ve yeşillikler eşliğinde servis
edin.

Çiğ Köfte Tarifi