Bulgurun 4 Farklı Hali: Nefis Pilav Tarifleri

Özellikle kış aylarının en sağlıklı ve pratik yemeği bulgur pilavıdır herhalde. Diyet yapanların da vazgeçilmezi olan, tok tutan ve vücut direncinizi arttıran bu sağlıklı pilavın pek çok farklı tarifinin olduğunu biliyor muydunuz? İşte size çeşit çeşit bulgur pilavı tarifleri…

1)      Mercimekli Bulgur Pilavı

Porsiyon: 5 kişilik 

Hazırlama Süresi: 20 dakika

Pişirme Süresi: 30 dakika

Malzemeler

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı tereyağı

1 adet orta boy kuru soğan

1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek

1,5 su bardağı iri bulgur

2,5 su bardağı sıcak tavuk suyu

1 tatlı kaşığı pul biber

1 yemek kaşığı nar ekşisi

1 çay kaşığı tuz 

Yapılışı

1. Kabuklarını soyduğunuz kuru soğanı küçük küpler halinde doğrayın.

2. Geniş tabanlı bir pilav tenceresine aldığınız zeytinyağı ve tereyağını kızdırın.

3. Doğranmış kuru soğanları ekleyip hafif bir renk alana kadar soteleyin.

4. Yıkanmış pilavlık bulguru ekleyip soğanlarla birlikte kavurun.

5. Haşlanmış yeşil mercimek ve tuz ilavesiyle çeşnilendirin.

6. Sıcak tavuk suyunu ekleyip kapağı kapalı tencerede, kısık ateşte suyunu çekene kadar pişmeye bırakın.

7. Son olarak kırmızı pul biber ve nar ekşisi ekleyip tahta bir kaşık yardımıyla havalandırdıktan sonra demlenmeye bırakın. Arzuya göre yoğurt ilavesiyle sıcak ya da ılık olarak servis edin. 

mercimekli-bulgur

2)      Organik Patlıcanlı Bulgur Pilavı

Porsiyon: 4 kişilik 

Hazırlama Süresi: 10 dakika

Pişirme Süresi: 20 dakika

Malzemeler

1 yemek kaşığı salça

1 yemek kaşığı tereyağı

2 su bardağı M life

1 su bardağı organik bulgur

1 çay bardağı yağ

3 adet biber

 patlicanli-bulgur-pilavi

Yapılışı

1. Soğan, biber, patlıcan ve domatesleri doğrayın.

2. Zeytinyağında patlıcanları, tereyağında soğan ve biberleri kavurun.

3. Kavurduğunuz soğan ve biberlere bulguru ekleyin.

4. 2 dakika çevirdikten sonra domatesleri de ilave edin.

5. Baharat, tuz ve salçayı ekledikten sonra 3-4 dakika daha kavurun ve sıcak suyu ekleyin.

6. Pilav suyunu çektikten sonra patlıcanları da ilave edin.

7. Yemeğiniz servise hazır. Afiyet olsun.

3)      Kaymaklı Bulgur Pilavı

Porsiyon: 4 kişilik 

Hazırlama Süresi: 15 dakika

Pişirme Süresi: 30 dakika

Malzemeler

1 su bardağı Migros bulgur

2 su bardağı su

1 çay bardağı Migros yeşil mercimek

1 kırmızı biber

1 orta boy soğan

2 çorba kaşığı Eker kaymak

1 yemek kaşığı Migros zeytinyağı

1 tutam Migros tuz

1 tutam karabiber

1 tutam nane

kaymakli-bulgur-pilavi

Yapılışı

1. Yeşil mercimek yıkanıp haşlanır.

2. Soğan ve biber küp küp doğranır ve sıvı yağda kavrulur.

3. Üzerine bulgur eklenip biraz daha kavrulur, mercimekler de eklenir ve üzerine iki bardak sıcak su ve tuz eklenir.

4. Kaynamaya başladıktan sonra, altı kısılarak içi çekene kadar pişirilir.

5. Bir tavada kaymak eriyene kadar kızdırılır.

6. İyice köpürtülür, üzerindeki köpükler alınmaz.

7. Altı kapatılıp nane, pul biber, karabiber eklenir.

8. Pişmekte olan pilavın üzerine gezdirilir ve demlenmeye bırakılır.

4)      Taze Fasulyeli Bulgur Pilavı

Porsiyon: 4 kişilik

Hazırlama Süresi: 15 dakika

Pişirme Süresi: 40 dakika 

Yarım kg taze fasülye

2 su bardağı bulgur

1 adet soğan 

2 adet domates

1 çorba kaşığı biber salçası

4 bardak su

3 çorba kaşığı zeytinyağı

1 tutam tuz

fasulyeli-pilav

Yapılışı

1. Taze fasulyeleri temizleyin ve küçük parçalar halinde dilimledikten sonra üzerini geçecek kadar su ilavesiyle birlikte bir tencereye alarak yaklaşık 15 dakika kadar haşlayın.

2. Sonra suyunu süzün.

3. Soğanı küp küp doğrayın ve zeytinyağı ve tereyağı ekleyip kavurun.

4. Daha sonra salçayı ve domates rendesini de ekleyin bir müddet daha kavurma işlemine devam edin.

5. Haşlanan fasulyeleri de ekleyin.

6. Son olarak bulgur, su ve tuz ilave edip karıştırın, kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirerek demlenmesi için bir kenara alın.