Tel Tel Dökülsün: Büryan Pilavı

Pek çok ilimizde, farklı pişirme teknikleri ve baharat ilaveleriyle hazırlanan yöresel bir yemek büryan pilavı tarifi. Arzuya göre haşlanıp kızartıldıktan sonra pirinçle pişirilmeye devam edilen tavuk veya kırmızı et ilavesiyle hazırlanan büryan bir o kadar da heybetli bir tarif.

Havuç, zerdeçal, kuru soğan ve baş sarımsağın tat kattığı büryan pilavına davet sofralarınızda yer verebilir, cacık ya da salata eşliğinde servis edebilirsiniz.

Büryan Pilavı Tarifi

5 kişilik

Hazırlık süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 60 dakika

Malzemeler:

1 adet orta boy bütün tavuk
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
1 adet büyük boy kuru soğan
2 adet küçük boy havuç
1,5 su bardağı Yasemin pirinci
3 su bardağı sıcak tavuk suyu
1 baş sarımsak
1 adet defne yaprağı
1/2 çay kaşığı toz zerdeçal
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

Püf noktası:

Pilavı, kapağı kapalı tencerede ve kısık ateşte pişirmeye özen gösterin. Tahta kaşık kullanın.

Pişirme önerisi:

Yasemin pilavının yarısını havuçlu yarısını sade hazırlayarak iki renkli Büryan pilavı hazırlayabilirsiniz.

Tavuğu haşladığınız suyu pilav yapımında sulandırmadan kullanın.

Damak tadınıza göre ince çekilmiş karanfil ekleyebilir, defne yaprağı kullanmadan da pilavı pişirebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Bol suda yıkayıp but, göğüs, kalça gibi parçalara ayırdığınız bütün tavuğu derin bir tencereye alın. Üzerini geçecek kadar su ilavesiyle orta ateşte haşlayın. Arzuya göre havuç, kuru soğan, tane karabiber ilavesiyle tatlandırın.

Kabuklarını soyduğunuz havucu rendenin kalın tarafıyla rendeleyin, kabuklarını soyduğunuz kuru soğanı ince piyazlık doğrayın.

Haşlayıp suyunu pilav yapımında kullanmak üzere ayrı bir yere süzdürdüğünüz tavuk suyunu kısık ateşte bekletin.

Haşlanmış tavuk etlerini, zeytinyağında arzu ettiğiniz baharatlarla kısa bir süre soteleyip bir kenara alın.

3 yemek kaşığı zeytinyağını tereyağı ilavesiyle eritin. Sırasıyla rendelenmiş havuç ve doğranmış kuru soğanı ekleyerek orta ateşte kavurun.

Bol suda yıkayıp fazla suyunu süzdürdüğünüz Yasemin pirinçlerini ekleyip kavurma işlemini kısa bir süre daha sürdürün.

Haşladıktan sonra sotelediğiniz tavuk etleri, bir baş sarımsak, defne yaprağı ve baharatları ekleyip karıştırın.

Son olarak sıcak tavuk suyu eklediğiniz pilavı, kapağı kapalı tencerede ve kısık ateşte karıştırmadan 10-12 dakika kadar pişirin.

Suyunu çeken pilavı oda sıcaklığında demlendirdikten sonra ılık olarak servis edin.